Český kyberúřad radí olympionikům, ať svá zařízení chrání novými hesly. Vydal dvoustránkový manuál

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost spolu s Vojenským zpravodajstvím doporučily účastníkům olympijských her v Pekingu, aby svá elektronická zařízení chránili novými hesly. Využívat by také měli aplikace se šifrováním. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovala mluvčí kyberúřadu Aneta Nevšímalová. Větší část českých sportovců nominovaných na zimní hry v Číně odletí do dějiště právě ve čtvrtek.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mobil, ilustrační foto

Nová hesla, zařízení bez osobních dat. Český kyberúřad vydal manuál pro olympioniky (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Úřady pro účastníky vydaly dvoustránkový manuál, který má celkem deset bodů. Materiál nazvaný „Cestujte (kyber)bezpečně: doporučení pro cesty do zahraničí“ má českým sportovcům mířícím na olympiádu v Pekingu i veřejnosti přiblížit základy kybernetické bezpečnosti a poradit jim, jak používat technologie, aby byla jejich komunikace v zahraničí bezpečnější.

Telefon nechte doma. V Číně je sledování všudypřítomné, sportovci nebo novináři ho neobejdou

Číst článek

„Doporučení jsme původně připravovali spolu s Vojenským zpravodajstvím pouze pro české olympioniky, ale na základě značného zájmu veřejnosti jsme se rozhodli materiál zveřejnit i pro ostatní zájemce a cestovatele. Materiál je určený především těm, kteří cestují do zemí, ve kterých je ochrana údajů uživatelů na nízké úrovni,“ uvedl Karel Řehka, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Čtyři z deseti bodů v dvoustránkovém manuálu se věnují přípravě před cestou. Šest zbývajících pak tomu, jak dodržovat kyberbezpečnost během samotné cesty.

Cestovatel by měl například do zahraničí vyrazit ideálně s „čistými“ zařízeními určenými pro konkrétní cestu, která neobsahují žádná osobní data či důležité uživatelské účty.

Problematická aplikace MY 2022

Měl by svá zařízení chránit novými a unikátními hesly a během samotné cesty by měl například využívat aplikace se šifrováním a nepřipojovat se na veřejné wifi sítě. Materiál zmiňuje i nebezpečí, které se skrývá ve stahování neznámých či zranitelných aplikací. Mezi ně aktuálně patří i oficiální aplikace olympijských her v Pekingu, MY 2022. Mluvčí uvedla, že doporučení, které není pro olympioniky závazné, bude sportovcům distribuovat Český olympijský výbor.

Špatné zabezpečení a seznam zakázaných slov. Experti varují před mobilní aplikací olympiády v Číně

Číst článek

Před olympijskou mobilní aplikací MY 2022 varovali například kanadští vědci, podle kterých není bezpečná. Tým z univerzity v Torontu přišel s tím, že aplikace má vážné bezpečnostní nedostatky a citlivé údaje uživatelů mohou snadno uniknout. Aplikace totiž podle nich může v určitých situacích odeslat citlivá data bez vědomí uživatele.

Například slovenský Národní bezpečnostní úřad zase doporučil z bezpečnostních důvodů účastníkům olympiády, aby si s sebou nebrali osobní elektroniku. Doporučil obstarat si dočasné elektronické zařízení včetně dočasných SIM karet.

Během pobytu v Číně pak úřad naopak nedoporučil instalovat do zařízení žádné aplikace či software. Po návratu z Číny by se pak účastníci olympiády měli zařízení zbavit nebo alespoň přeinstalovat celý operační systém.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme