Český cyklokros čeká zásadní sezona. Úspěch na mistrovství světa v Táboře ovlivní budoucnost sportu

Čtvrtečním pohárovým závodem v Kolíně startuje cyklokrosová sezóna. Na jejím konci čeká únorové mistrovství světa v Táboře. Úspěch nebo naopak neúspěch na něm může výrazně ovlivnit budoucnost tohoto kdysi nadmíru úspěšného cyklistického odvětví v Česku.

Tábor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Boroš na lednovém mistrovství republiky

Michal Boroš na lednovém mistrovství republiky | Foto: Michal Červený | Zdroj: ČTK

„Mistrovství světa je zcela zásadní. Buď uspějeme nebo ne. My jako organizátoři pro to děláme maximum. Teď se musí přidat ta sportovní stránka,“ uvědomuje si šéf cyklokrosové sekce Petr Balogh. Navázal na něj předseda Českého svazu cyklistiky Petr Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si zástupce českého cyklokrosu před začátkem sezony

„Je to pro nás vrcholná akce. Slibujeme si od ní popularizaci České republiky i cyklokrosu a Tábora. Využijeme to i pro naše diplomatické zájmy, abychom do Česka dostali i další významné závody.“ 

Aby cyklokros získal v Česku znovu na popularitě, musí ale hlavně přijít výsledky. Ty v posledních letech chybí. Prosazují se jen ve většině případů závodníci v mladších kategoriích. Řada z nich později končí na silnici nebo u horských kol. Domácí šampionát je ale pro ně lákadlem. Navíc s možností se s táborskou tratí dokonale seznámit v sezóně i při mistrovství republiky. 

Domácí výhoda

„Tábor je známý tím, že v lednu a únoru bývá pod sněhem, což pro nás může být výhodou. Je samozřejmě potřeba dát do tréninku energii, aby se nám to na mistrovství světa vrátilo,“ říká Petr Balogh. Hodně o českých nadějích ukáže pohárová soutěž. Úvodní díl TOI TOI Cupu uvidí fanoušci cyklokrosu v Kolíně. Samotný seriál si vybudoval svou prestiž.

„Jsme uznaní jako cyklokrosová série. Kromě světového poháru a série Superprestige je to naprosto výjimečná pozice i v tom, jak vnímá český cyklokros Mezinárodní cyklistická Unie.“ 

„Každý rok dostáváme žádosti od nových pořadatelů, že by chtěli pořádat cyklokros. V první řadě musí mít vlastní oddíl a dost diváků, kteří na závody chodí. Když splní tyto požadavky a mají kvalitní zázemí a trať, rádi rozšíříme sérii o nového pořadatele. Musí také být lepší než stávající pořadatelé, jejichž kvalita šla v posledních letech výrazně nahoru,“ těší Petra Balogha.

Pavel Petr, lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme