Stát dá na motocyklovou Grand Prix v Brně 39 místo požadovaných 65 milionů korun

Stát dá na letošní ročník motocyklové Grand Prix České republiky v Brně 39 milionů korun místo požadovaných 65 milionů. V pondělí to řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Brno (Aktualizováno: 20:30 29. 4. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykův okruh z Mezinárodní vesmírné stanice

Masarykův okruh z Mezinárodní vesmírné stanice | Zdroj: ČTK

O dotaci v pondělí rozhodovala vláda. Podle Vaňkové kvůli nižší podpoře vzniknou pořadatelskému spolku města a kraje finanční problémy. Závody se podle primátorky letos pojedou, příští ročník je ale v ohrožení a bude potřeba se o jeho konání bavit. Velká cena je na programu 4. srpna.

Město navyšuje příspěvek brněnské Moto GP na 15 milionů korun. Poslední ročník byl ztrátový

Číst článek

Hejtman Bohumil Šimek napsal, že situaci nyní nechce komentovat a kraj vydá v úterý oficiální vyjádření. Závody už loni kvůli nižší dotaci od státu, která činila 39 milionů namísto požadovaných 100 milionů, skončily ve ztrátě 31 milionů korun. Náklady akce byly 170 milionů, 20 milionů dal loni kraj, 10 město, 70 vynesly vstupenky. Část ztráty pokryl dalšími devíti miliony kraj a pěti miliony Brno. Kraj letos navýšil podporu na 25 milionů a Brno na 15 milionů, od státu požadoval 65 milionů.

Letošní závody se ale pojedou. „My tento ročník musíme uspořádat, ale přiznám se, že nevím, jestli bude město a kraj schopné chybějící peníze doplatit. Stát nás přivedl do velmi složité situace, která určitě může ovlivnit příští ročník,“ uvedla Vaňková.

„Mám za to, že 39 milionů korun je velmi masivní podpora. Je to více než dvojnásobek částky, kterou dostává jakákoliv jiná sportovní akce v České republice. Primární zodpovědnost za akci musí být na straně spolku. Stát velmi rád, s významem akce, přidá i peníze, ale jen v té míře, jakou jsem teď uvedl,“ řekl k výši dotace ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO.

Závody letos počtvrté uspořádá spolek založený krajem a městem, smlouvu s promotérskou společností Dorna má na pět ročníků, politici chtěli akci udržet i pro další roky. „Budeme zvažovat, jak postupovat příští rok a v následujících letech. Bez potřebné podpory státu to nejsme schopní zajistit. Grand Prix je ve velkém ohrožení,“ zdůraznila Vaňková.

Spolek kvůli nižší dotaci platil opožděně už za loňský ročník. Dorna mu kvůli tomu poslala vytýkací dopis. Stálo v něm, že pokud bude spolek platit včas a bez problémů, bude Dorna po uplynutí pěti ročníků jednat o dalších závodech, v opačném případě se nemá o čem bavit.

ztr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme