Ferrari má ve formuli 1 nového šéfa stáje. Binotta nahradí po nevydařené sezoně Vassseur z Alfy Romeo

Slavný tým Ferrari ve formuli 1 povede Frédéric Vasseur, jenž dosud šéfoval stáji Alfa Romeo. Čtyřiapadesátiletý Francouz nahradí od ledna Mattiu Binotta, jenž v nejstarším a nejúspěšnějším týmu F1 skončil v listopadu po další nepříliš vydařené sezoně. Nového šéfa bude mít také McLaren, kde Andrease Seidla vystřídá Ital Andrea Stella.

Maranello (Aktualizováno: 12:08 13. 12. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový šéf Ferrari Frédéric Vasseur

Nový šéf Ferrari Frédéric Vasseur | Foto: Anton Vaganov | Zdroj: Reuters

Ferrari v úterý uvedlo, že Frédéric Vasseur bude vedle role šéfa týmu zastávat také pozici generálního manažera. Funkce se ujme 9. ledna.

Rekordní Verstappen, nezaměstnaný Schumacher. Slavné jméno v F1 pomáhá, ale nestačí

Číst článek

„Jako člověk s celoživotní vášní pro motorsport jsem vždy považoval Ferrari za absolutní vrchol. Těším se na spolupráci s talentovaným a vášnivým týmem v Maranellu a věřím, že uděláme čest historii a odkazu Scuderie a přineseme úspěchy našim fanouškům po celém světě,“ uvedl Vasseur.

V motorsportu se pohybuje více než 25 let. V roce 2016 se stal šéfem Renaultu a o rok později odešel do Sauberu, jenž v současnosti působí v F1 pod jménem Alfa Romeo. Tým úzce s Ferrari spolupracuje a využívá jeho motory.

Vasseur bude pátým šéfem Ferrari za poslední dekádu. Stáj zažila své poslední triumfální období pod vedením jiného Francouze Jeana Todta, kdy v letech 2000–2007 získala díky Michaelu Schumacherovi a Kimimu Räikkönenovi šest jezdeckých titulů. Od té doby na individuální titul čeká, pauza od posledního zisku Poháru konstruktérů je jen o rok kratší.

V uplynulé sezoně obsadilo Ferrari v obou šampionátech druhé místo. Vicemistrem světa za suverénním Maxem Verstappenem z Red Bullu se stal Charles Leclerc, který po skvělém vstupu do sezony vedl po třech závodech pořadí s náskokem 46 bodů na nizozemského rivala.

Nakonec s ním ale prohrál o 146 bodů, poté co jeho sezonu provázely jezdecké chyby, technické problémy a mnohdy i chybná strategie.

Vasseurův nástupce v Sauberu nebyl dosud určen. Tým dnes oznámil příchod Němce Seidla, jenž byl od roku 2019 šéfem McLarenu. Seidl dostal funkci výkonného ředitele a jedním z jeho úkolů bude najít nového šéfa týmu.

Stella se v McLarenu do role šéfa stáje posune z pozice závodního ředitele. Ital působí v britském týmu od roku 2015. Předtím byl 15 let ve Ferrari, kde jako inženýr úzce spolupracoval se Schumacherem, Räikkönenem či Fernandem Alonsem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme