Divoký závod v Austrálii ovládl Verstappen před druhým Hamiltonem, Pérez poskočil o 15 míst

Třikrát přerušenou Velkou cenu Austrálie formule 1 vyhrál po chaotickém závěru úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu. Nizozemský závodník zvítězil na trati v Albert Parku před Lewisem Hamiltonem z Mercedesu a Fernandem Alonsem z Aston Martinu. Verstappen si upevnil vedení v průběžném pořadí šampionátu.

Melbourne Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen.

Max Verstappen. | Foto: Jaimi Joy | Zdroj: Reuters

Závěr třetího závodu sezony výrazně ovlivnily červené vlajky po nehodě Kevina Magnussena. Po restartu dvě kola před koncem došlo k řadě kolizí, po nichž ředitelství rozhodlo dokončit Grand Prix za zpomalovacím vozem. Po nehodách nedojeli do cíle například Pierre Gasly a Esteban Ocon z Alpine. Původně čtvrtý Carlos Sainz z Ferrari dostal za kolizi s Alonsem pětisekundový trest a vzhledem k minimálním rozestupům se propadl na nebodované dvanácté místo.

Verstappen vyhrál kvalifikaci v Austrálii před rivaly z Mercedesu, Péreze zradily technické potíže

Číst článek

Pětadvacetiletý Verstappen, který útočí na třetí titul za sebou, si připsal 37. vítězství a druhé v sezoně. Přerušil také dvanáctileté čekání Red Bullu na triumf v Austrálii. Naposledy zde uspěl v roce 2011 Sebastian Vettel.

Vítěz kvalifikace Verstappen nezahájil závod nejlépe. Po startu se před něj v první zatáčce dostal George Russell z Mercedesu a úřadujícího šampiona předjel také druhý jezdec "Stříbrných šípů" Hamilton. Ve štěrku naopak skončil Charles Leclerc z Ferrari a na trať musel poprvé zpomalovací vůz.

Safety car se vrátil i v sedmém kole po havárii Alexandera Albona z Williamsu. Toho chtěl využít vedoucí Russell, který si zajel pro nové pneumatiky. Traťoví komisaři ale poté vyvěsili kvůli poškozené bariéře červené vlajky, závod byl poprvé přerušen a Britovi se strategie nevyplatila. Propadl se na sedmé místo.

Hamilton se po zhruba čtvrthodinové přestávce udržel v čele, Verstappen se jej ale držel a ve 12. kole sedminásobného mistra světa bez problémů předjel. O šest kol později skončil závod pro Russella, z jehož motoru začaly šlehat plameny.

‚Nejrychlejší vůz, který jsem kdy viděl.‘ Red Bull zahájil sezonu dominantně, jeho rivalové zaostávají

Číst článek

Deset kol před koncem vyjel Verstappen mimo trať a ztratil přes tři sekundy. I tak se vzhledem k rozestupům mezi jezdci zdálo, že závod skončí poklidným dojetím. Čtyři kola před koncem ale po nárazu do zdi utrhl pravé zadní kolo Magnussen a závod byl k údivu řady jezdců podruhé přerušen.

Po dalším restartu došlo k hromadným kolizím, po nichž vypadli také průběžně třetí Alonso a za ním jedoucí Pérez. Závod byl znovu přerušen a obnoven v pořadí, které platilo při druhém restartu, z čehož profitoval právě Alonso. Na roštu se naopak už neobjevili Gasly, Ocon, Logan Sargeant nebo Nyck de Vries, jejichž vozy byly příliš poškozené.

Hamilton vybojoval pro Mercedes první stupně vítězů v sezoně. Alonso zopakoval třetí místo z Bahrajnu a Saúdské Arábie.

Velká cena Austrálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 2:32:38,371, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,179, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,769, 4. Stroll (Kan./Aston Martin) -3,082, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -3,320, 6. Norris (Brit./McLaren) -3,701, 7. Hülkenberg (Něm./Haas) -4,939, 8. Piastri (Austr./McLaren) -5,382, 9. Čou Kuan-jü (Čína/Alfa Romeo) -5,713, 10. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -6,052.

Nejrychlejší kolo: Pérez.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 23 závodů): 1. Verstappen 69, 2. Pérez 54, 3. Alonso 45, 4. Hamilton 38, 5. Sainz (Šp./Ferrari) a Stroll oba 20, 7. Russell (Brit./Mercedes) 18, 8. Norris 8, 9. Hülkenberg a Ch. Leclerc (Mon./Ferrari) oba 6.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 123, 2. Aston Martin 65, 3. Mercedes 56, 4. Ferrari 26, 5. McLaren 12, 6. Alpine 8, 7. Haas 7, 8. Alfa Romeo 6, 9. AlphaTauri a Williams po 1.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme