Vítězství číslo 50 pro mistra světa. Verstappen si ve Velké ceně USA dojel pro jubilejní výhru

Již jistý mistr světa Max Verstappen vyhrál Velkou cenu USA a získal jubilejní 50. triumf ve formuli 1. Šestadvacetiletý pilot týmu Red Bull zvítězil po startu ze šestého místa. Pilot Mercedesu Lewis Hamilton byl dodatečně diskvalifikován z druhého místa, stejně jako Charles Leclerc z Ferrari, který původně dojel po startu z pole position šestý. Na stupně vítězů se posunuli Lando Norris z McLarenu a Carlos Sainz z Ferrari.

Austin (USA) (Aktualizováno: 8:10 23. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen po výhře na Velké ceně USA

Max Verstappen po výhře na Velké ceně USA | Foto: AP Photo | Zdroj: AP

Trojnásobný mistr světa Verstappen vyhrál v Austinu potřetí za sebou a 15. vítězstvím v sezoně vyrovnal vlastní rekord z minulého roku. Navázal také na triumf z předchozího sprintu a vyhrál 13 z posledních 14 hlavních podniků.

Rodák z Hasseltu se stal teprve pátým jezdcem, který získal v kariéře padesát výher. Přiblížil se tím na jedno vítězství Francouzi Alainu Prostovi, jenž jich má na kontě 51.

Změna pořadí

Zástupci seriálu mistrovství světa oznámili, že monoposty Lewise Hamiltona a Charlese Leclerca z Ferrari neprošly po závodě kontrolou. Podle vyjádření závodních komisařů nevyhověly u obou vozů předpisům podlahové desky.

Na druhé místo se po úpravě pořadí posunul Lando Norris z McLarenu, jako třetí byl klasifikován druhý pilot Ferrari Carlos Sainz. Poprvé v kariéře dosáhl na body americký nováček Logan Sargeant. Dvaadvacetiletý jezdec Williamsu se posunul na desáté místo a ukončil tak třicetileté čekání na bodované umístění jezdce z USA. Z Američanů naposledy v F1 bodoval Michael Andretti s McLarenem v roce 1993.

Mercedes i Ferrari uznaly výsledky měření FIA a diskvalifikace svých jezdců přijaly. Podle Mercedesu způsobila velké opotřebení spodku hrbolatá trať a nedostatek času na úpravu a přenastavení monopostu po sobotním tréninku.

„V konečném důsledku na tom ale nezáleží. Tam, kde to ostatní udělali správně, jsme to my udělali špatně. V pravidlech není žádný prostor pro manévrování. Musíme to přijmout, poučit se a příští víkend se vrátit silnější,“ konstatoval šéf Mercedesu Toto Wolff.

V Austinu zvítězil již jistý mistr světa Max Verstappen, který získal jubilejní 50. triumf ve formuli 1. Šestadvacetiletý pilot týmu Red Bull po startu ze šestého místa a v Texasu vyhrál potřetí za sebou a 15. triumfem v sezoně vyrovnal vlastní rekord z minulého roku.

„Je neuvěřitelné tady vyhrát svou padesátou Grand Prix. Jsem na to velmi hrdý a budeme se snažit získat v budoucnu ještě více,“ řekl v rozhovoru Verstappen. „Startoval jsem ze šestého místa a celý závod bojoval s brzdami, takže jsem z toho neměl tak dobrý pocit jako včera. Závod byl určitě o dost těžší. Bylo vidět, že na konci to bylo hodně těsné,“ doplnil Nizozemec.

Z prvního místa zahajoval závod Charles Leclerc z Ferrari, tomu ale start nevyšel. Hned v úvodu se přes něj dostal Norris a v dalších kolech monackého pilota Ferrari předstihl i Hamilton. Verstappen se po startu z šestého místa brzy probojoval o dvě příčky výše.

V sedmém kole odstoupil Esteban Ocon z Alpine, o čtyři kola později odstavil vůz i Oscar Piastri z McLarenu. Verstappen se v 11. kole dostal před Leclerca na třetí místo.

Od 17. kola začali piloti z čela zajíždět pro nové pneumatiky. Verstappen nasadil střední směs a bylo jasné, že bude stavět ještě jednou. Norris vsadil tvrdé pneumatiky. Na trati zůstával jen Hamilton, který měl však čím dál větší potíže s přilnavostí. Mercedes jej stáhl ve 20. kole a Brit se vrátil na trať až za Verstappenem.

Ve 28. kole zaútočil Verstappen na Norrise a dostal se do vedení. Britský jezdec McLarenu začal rychle ztrácet a o sedm kol později zastavil podruhé pro nové pneumatiky. Brzy jej následovali i Verstappen s Hamiltonem.

Potíže s brzdami? Žádný problém

Deset kol před koncem dělilo první tři piloty šest sekund. Verstappen týmu hlásil, že má potíže s brzdami a často okřikl ve vysílačce inženýry, aby ho nerušili, když brzdí.

Sedm kol před koncem se na druhé místo dostal Hamilton a začal Verstappenův náskok stahovat. V závěru se dokonce přiblížil na necelé dvě sekundy. Letošní světový šampion ale nakonec těžké chvíle ustál a vedení udržel až do cíle.

„Max byl opravdu bezchybný. Na konci jsem ho naháněl, jak se dalo a věřil, že by to mohlo vyjít. Potřebovali bychom ale ještě pár kol navíc. Tým přesto odvedl tento víkend úžasnou práci,“ dodal Hamilton.

Dodatečná diskvalifikace Hamiltona ale změnila konečné výsledky a na 2. místo se posunul Lando Norris z McLarenu a třetí místo bral Sainz z Ferrari. Mistrovství světa bude pokračovat příští týden Velkou cenou Mexika.

Velká cena USA, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Austinu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:35:21,362, 2. Norris (Brit./McLaren) -10,730, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -15,134, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -18,460, 5. Russell (Brit./Mercedes) -24,999, 6. Gasly (Fr./Alpine) -47,996.

Nejrychlejší kolo: Cunoda (Jap./AlphaTauri).

Průběžné pořadí MS (po 18 z 22 závodů): 1. Verstappen 466, 2. Pérez 240, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) 201, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) 183, 5. Sainz 171, 6. Norris 159.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 706, 2. Mercedes 344, 3. Ferrari 322, 4. McLaren 242, 5. Aston Martin 236, 6. Alpine 100.
Pozn.: Původně druhý Lewis Hamilton a šestý Charles Leclerc byli diskvalifikováni.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme