Konec pětibojařské kariéry. David Svoboda se nyní bude věnovat triathle

Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda už další úspěchy do své sbírky nepřidá. Dvojnásobný vicemistr světa a evropský šampion ukončil ve 32 letech pětibojařskou kariéru, což již delší dobu naznačoval. Nyní by se chtěl věnovat jednotlivým disciplínám z moderního pětiboje a především triathle. V jeho obdobě, biathle, už závodí jeho dvojče Tomáš. Svoboda také začne na Dukle trénovat mladé pětibojaře.

Praha (Aktualizováno: 18:15 14. 9. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní pětibojař David Svoboda skončil na olympiádě v Riu osmý

Moderní pětibojař David Svoboda skončil na olympiádě v Riu osmý | Zdroj: Reuters

"Celou letošní sezonu jsem se trochu pral s chutí závodit a vsázel jsem na to, že ji v létě na těch nejdůležitějších závodech zase najdu. Nicméně na mistrovství Evropy, i přes to, že jsem byl zdravý, ve formě a měl jsem v podstatě ideální podmínky, mě ten závod nenadchl a nebyl jsem do něj vnitřně zatažený," uvedl Svoboda.

Ten by se teď rád zaměřil na triathle. Tedy na sport, který spojuje běh, plavání a střelbu. V té byl český olympionik vždy úspěšný.

První velkou akcí pro něj bude mistrovství světa v triathle a biathle, které se uskuteční na konci září ve španělské Viveiru. Právě v biathle spojující běh a plavání je úspěšné Svobodovo dvojče Tomáš. Ten by měl být na světovém šampionátu jedním z favoritů.

Mimo to bude David Svoboda na Dukle trénovat mladé pětibojaře. Pro server iROZHLAS.cz to potvrdila tisková mluvčí ASC Dukla Ivana Roháčková.

Před letošním mistrovstvím Evropy český olympionik nevyloučil, že by mohl vydržet do olympijských her 2020 v Tokiu. V létě ale už neodjel na mistrovství světa.

K titulu olympijského šampiona mířil Svoboda už v Pekingu v roce 2008, ale pokazil parkur, a zlato získal až na hrách v Londýně o čtyři roky později. Vicemistrem světa se stal v letech 2008 a 2009, evropský titul má z roku 2010.

Po olympijském triumfu si prošel závodník pražské Dukly sérií zranění a loni na hrách v Riu de Janeiru skončil devátý. Dlouhodobě ho vedl reprezentační kouč Jakub Kučera. Letos Svoboda trénoval pod Liborem Capalinim, bronzovým medailistou z olympiády v Aténách 2004.

V úterý se chystá slavnostně zavěsit pětibojařskou kariéru na akci Loučení se Svobodou.

ČTK, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme