Salač v Le Mans dojel druhý a vyrovnal si kariérní maximum v Moto2. Nestačil pouze na Itala Arbolina

Motocyklový jezdec Filip Salač obsadil druhé místo v závodě Moto2 ve Velké ceně Francie. V jubilejní 1000. Grand Prix v historii silničního šampionátu prohrál jen s Italem Tonym Arbolinem a vyrovnal si maximum v mistrovství světa.

Le Mans (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Salač ve Velké ceně Francie

Filip Salač ve Velké ceně Francie | Zdroj: Profimedia

Jednadvacetiletý jezdec týmu Gresini byl druhý v Le Mans už v roce 2021 ještě ve třídě Moto3, vloni v premiérové sezoně v Moto2 zazářil druhým místem v Thajsku. Na legendárním francouzském okruhu v nedělním závodě vybojoval třetí pódiové umístění v kariéře.

K sezonnímu maximu se Salač propracoval ze čtvrtého místa v kvalifikaci a vylepšil čtvrtou příčku z březnového zahajovacího závodu v Portugalsku, do kterého odstartoval z pole position. Ve všech pěti letošních Velkých cenách se umístil v první desítce a v průběžné klasifikaci se posunul na čtvrté místo.

Zkrácený závod

Závod pořadatelé zkrátili z 22 kol na 14 kol poté, co po prvním startu došlo k hromadnému pádu tří jezdců. Restart se odehrál ve shodném rozestavení jako napoprvé, ale Salač ve druhé řadě měl před sebou volný prostor, protože vítěz předchozího závodu i sobotní kvalifikace Sam Lowes měl také pád a po hektické přípravě motocyklu nestihl včas vyrazit na trať. Brit musel pokračovat místo z pole position z boxové uličky a vybojoval alespoň bod za patnácté místo.

Salač se v Thajsku podruhé v kariéře dostal na stupně vítězů, v nedokončeném závodě dojel druhý

Číst článek

Salačovi se restart povedl lépe než první pokus a od počátku bojoval o stupně vítězů. Po pádu dosud vedoucího muže MS Pedra Acosty zůstal v závěsu za Arbolinem společně s jiným Španělem Alonsem Lópezem, kterého ale bezpečně držel za sebou, a až do konce závodu proháněl italského lídra.

Arbolino chybu neudělal a dojel si pro druhé vítězství v sezoně a vedení v šampionátu s náskokem 620 tisícin. Salač projel cílem s půlsekundovým náskokem před Lópezem a v MS už za ním zaostává jen o bod.

V nejslabší Moto3 vybojoval druhé vítězství v sezoně i v kariéře Daniel Holgado a upevnil si vedoucí pozici v šampionátu. Osmnáctiletý Španěl navázal na triumf v úvodní Velké ceně Portugalska a pořadí vede už s náskokem 21 bodů před krajany Ivánem Ortolou a Jaumem Masiou.

Velká cena Francie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Le Mans:

Moto3: 1. Holgado (Šp./KTM) 34:07,176, 2. Sasaki (Jap./Husqvarna) -0,150, 3. Masiá (Šp./Honda) -0,946, 4. Ortolá (Šp./KTM) -1,113, 5. Jamanaka (Jap./GasGas) -2,409, 6. Öncü (Tur./KTM) -2,521.
Průběžné pořadí (po 5 z 20 závodů): 1. Holgado 84, 2. Ortolá 63, 3. Masiá 63, 4. Moreira (Braz./KTM) 55, 5. Artigas (Čp./CFMoto) 50, 6. Sasaki 43.

Moto2: 1. Arbolino (It./Kalex) 22:34,233, 2. Salač (ČR/Kalex) -0,620, 3. López (Šp./Boscoscuro) -1,537, 4. Vietti (It./Kalex) -2,193, 5. Dixon (Brit./Kalex) -3,041, 6. Čantra (Thaj./Kalex) -4,175.
Průběžné pořadí (po 5 z 20 závodů): 1. Arbolino 99, 2. Acosta (Šp./Kalex) 74, 3. López 61, 4. Salač 60, 5. Canet (Šp./Kalex) 52, 6. Dixon 47.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme