Fyzická zdatnost dětí klesá, roste počet obézních, varuje výzkum Českého olympijského výboru.

Děti v českých školách jsou čím dál méně fyzicky zdatné, roste procento obézních. To všechno ukazuje výzkum Českého olympijského výboru, který sledoval fyzické výkony u pěti až sedmnáctiletých dětí. Měření provedl na více než tisícovce základních a středních školách a data ukazují na rostoucí počet obézních. Jak říká předseda výboru Jiří Kejval, energetická krize to může zhoršit více.

Rozhovor Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru

Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru | Zdroj: Profimedia

Vaše data z posledních měření zdatnosti srovnáváte s rokem 2019, oproti kterému jsou děti v běhu na 60 metrů, na skoku z míst a dalších disciplínách horší. Přičítáte ty špatné výsledky jenom pandemií koronaviru, která nastala právě v tom období mezi posledními měřeními?
Jednoznačně je potřeba říct, že sledujeme výsledky našich dětí a jejich zdatnost za posledních 30 let a situace se průběžně lehce zhoršuje. Takže ty výsledky nebo zdatnost, které měly děti v roce 1990 a které měly v roce 2019, jsou významně horší.

Ale ten skok, který teďka v posledních dvou letech průběhu koronaviru děti absolvovaly, je bezprecedentní a velmi varující.

Výrazně horší jsou ti nejmladší, kteří v posledních letech měli první a druhou třídu formou distanční výuky. Ti mají oproti prvňáčkům z minulých let také výrazně častěji nadváhu, anebo dokonce obezitu. Co s tím?
To nám ukazují statistiky, ale já myslím, že ne jen ty. Teďka bylo léto a kdo byl na českých koupalištích, tak viděl tu změnu, kam se dostaly naše děti. My jsme přesvědčeni o tom, že jediný lék tady tohoto je pohyb, a ten se dětem průběhu koronavirových onemocnění a koronavirových restrikcí nedostával.

Myslím si, že je strašně důležité, zvlášť v dnešní době, kdy se potýkáme s další krizí, což je energetická krize a kdy hrozí, že v průběhu zimních měsíců se budou některá sportoviště z důvodu úspor zavírat, abychom apelovali na rodiče, spoluobčany, ale i na politiky, aby tyto varianty používali až jako poslední.

Myslím si, že pohyb dětí a zdravý rozvoj si by měl být pro každou společnost nejvyšší priorita.

Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme