Djoković končí na Australian Open, v semifinále ho vyřadil Sinner. ‚Naprosto mě přehrál,‘ řekl Srb

Světová jednička, Srb Novak Djoković jedenáctý titul na tenisovém Australian Open a rekordní pětadvacátý na grand slamech nezíská. Loňský vítěz turnaje nestačil v semifinále na Itala Jannika Sinnera, kterému podlehl za tři hodiny a 26 minut 1:6, 2:6, 7:6, 3:6. Dvaadvacetiletý Sinner narazí v neděli ve svém prvním grandslamovém finále na Rusa Daniila Medveděva, nebo Němce Alexandera Zvereva.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jannik Sinner porazil Novaka Djokoviče v semifinále Australian Open

Jannik Sinner porazil v semifinále Australian Open Novaka Djokoviće | Foto: Tracey Nearmy | Zdroj: Reuters

Šestatřicetiletý Djoković prohrál v Melbourne po 33 zápasech, sérii výher držel od roku 2019. Od jeho poslední porážky v osmifinále 2018 s Korejcem Čong Hjonem uplynulo 2195 dní.

Před dvěma lety se turnaje neúčastnil, neboť přicestoval do Austrálie bez povinné vakcinace proti covidu-19, vloni se ale znovu vrátil na trůn. Nyní mohl získat 25. grandslamový titul, kterým by se osamostatnil v čele historického žebříčku před Australankou Margaret Courtovou.

Čtvrtý hráč světa Sinner se stal prvním italským finalistou dvouhry na Australian Open. Potvrdil, že se mu poslední dobou proti Djokovićovi daří. V utkání nenabídl Srbovi jediný brejkbol a porazil ho potřetí z uplynulých čtyř zápasů.

„Na tohle utkání jsem se těšil, protože je vždy skvělé mít proti sobě takového hráče, od kterého se můžete učit. Prohrál jsem s ním vloni v semifinále Wimbledonu a hodně se toho naučil. Všechno je to proces,“ řekl Sinner na kurtu.

Sinner je také prvním Italem, který od založení žebříčku ATP v roce 1973 porazil na Grand Slamu světovou jedničku. Ve 22 letech a 163 dnech je rovněž nejmladším finalistou mužské dvouhry na Australian Open od roku 2008, kdy jím byl právě Djoković.

Sinner od začátku držel vývoj zápasu ve svých rukou. V prvním setu se ujal vedení 3:0, opíral se o stoprocentní servis a ke konci Djokoviće obral o podání ještě jednou. Úvodní sadu vyhrál za 36 minut.

„Naprosto mě přehrál,“ řekl šestatřicetiletý Djoković na adresu Sinnera. „Byl jsem v šoku, jak špatně jsem hrál. V prvních dvou setech mi nevyšlo skoro nic. Byl to jeden z mých nejhorších výkonů na Grand Slamu,“ dodal Srb.

„Ale abych byl upřímný, tak jsem se tady od začátku na kurtech necítil moc dobře. A k maximálnímu výkonu, na který mám, jsem se ani jednou nepřiblížil. Někdo řekne, že semifinále je dobrý výsledek, ale já mám vyšší cíle,“ prohlásil vítěz rekordních 24 grand slamů.

Ani ve druhém setu Djoković nenacházel recept na Sinnerův servis. Sám přišel znovu dvakrát o podání a sadu znovu ztratil. Stavu 0:2 čelil Djoković na Australian Open teprve počtvrté v kariéře. „Začal jsem skvěle a dva sety jsem cítil, že se (Djoković) necítí příliš dobře. Snažil jsem se proto dál tlačit,“ uvedl Sinner.

Na začátku třetí sady odvrátil Djoković brejkbol a po vyrovnaném průběhu rozhodla zkrácená hra. Srb v ní vedl 4:2, Sinner však vývoj otočil a za stavu 6:5 měl první mečbol. Djoković ho odvrátil a díky třem vyhraným míčkům za sebou si vynutil pokračování. Sinner přišel o set poprvé na turnaji.

Také ve čtvrtém setu byl italský tenista na servisu spolehlivý. Důležitý moment přišel ve čtvrté hře, kdy podávající Djoković při vedení 40:0 ztratil pět míčků za sebou a Sinner získal klíčový brejk. Utkání pak dopodával k vítězství.

„Věřím, že mohu hrát s těmi nejlepšími na světě. V neděli mě čeká první grandslamové finále a uvidíme, jak to půjde. Přijdu sem s úsměvem na tváři a pokusím se zahrát co nejlépe,“ prohlásil Sinner.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme