Titul s číslem 24. Djoković počtvrté v kariéře vyhrál US Open a vyrovnal absolutní rekord v grand slamech

Srbský tenista Novak Djoković vyhrál počtvrté v kariéře US Open a získal 24. grandslamový titul, kterým vyrovnal absolutní rekord Australanky Margaret Courtové. Ve finále porazil na newyorském betonu Rusa Daniila Medveděva za tři hodiny a 17 minut 6:3, 7:6, 6:3. Šestatřicetiletý rodák z Bělehradu se stal také nejstarším vítězem dvouhry na US Open v historii.

New York (Aktualizováno: 7:00 11. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković ovládl US Open

Novak Djoković ovládl US Open | Zdroj: Profimedia

Djoković oplatil Medveděvovi ve Flushing Meadows finálovou porážku z roku 2021 a vyhrál desátý z patnácti vzájemných zápasů. Svěřenec trenéra Gorana Ivaniševiće ovládl newyorský Grand Slam po pěti letech a vrátí se na post světové jedničky. 

Ještě je brzy, počkejme pár let, odmítá Alcaraz názory, že definitivně vystřídal na tenisovém trůnu Djokoviće

Číst článek

Uspěl také ještě v letech 2011 a 2015. Vloni nestartoval kvůli chybějícímu očkování proti koronaviru.

Třetí nasazený Medveděv přišel o šanci získat druhý grandslamový titul. Sedmadvacetiletý Rus, který v semifinále vyřadil úřadujícího šampiona Španěla Carlose Alcaraze, prohrál čtvrté z pěti finálových duelů na turnajích „velké čtyřky“.

Djoković si 24. grandslamovým titulem upevnil pozici nejúspěšnějšího tenisty historie. Vzdálil se tak v čele Španělu Rafaelu Nadalovi, který má na kontě o dva triumfy méně (22) a vyrovnal absolutní maximum Australanky Courtové. Při 36. finálové účasti si vylepšil bilanci na 24 výher a 12 porážek.

Srbský tenista triumfoval na třetím Grand Slamu v této sezoně – předtím zvítězil i na Australian Open a Roland Garros. Neuspěl pouze ve Wimbledonu, kde ho ve finále porazil Alcaraz.

Průběh zápasu

Djoković měl do utkání lepší vstup. Hned ve druhé hře získal brejk, utekl do vedení 3:0 a díky stoprocentnímu servisu se ujal po osmačtyřiceti minutách hry vedení.

Medveděv ale ve druhé sadě zpřesnil, zlepšil pohyb a Djoković začal mít po delších výměnách potíže. V sedmé hře nevyužil brejkbol, po jedné ze situací padl na zem a dlouze oddechoval. Také v dalších minutách se často opíral o kolena a netajil únavu.

Zatímco Medveděv se snažil hrát dlouhé výměny, Djoković je často zkracoval. Za stavu 5:6 odvrátil Srb setbol a vynutil si zkrácenou hru. V ní zvítězil po řadě strhujících výměn 7:5.

Djoković před startem třetího setu odešel do zázemí, Medveděv si zase vyžádal zdravotní pauzu na ošetření levého ramene. Srbský hráč se po přestávce vrátil do předchozí pohody.

Ve čtvrté hře získal brejk, a přestože ho nepotvrdil, podařilo se mu vzápětí získat soupeřův servis ještě jednou. Když v závěru poslal Medveděv míč při Djokovićově prvním mečbolu do sítě, mohl srbský tenista začít slavit.

Vedle celkového vítězství si Djoković přijde také na odměnu ve výši tří milionů dolarů (zhruba 66,8 milionu korun), Medveděv získá poloviční částku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme