Gauffová otočila finále US Open proti Sabalenkové a slaví první grandslamový titul v kariéře

Devatenáctiletá americká tenistka Cori Gauffová vyhrála US Open a slaví první grandslamový titul v kariéře. Turnajová šestka otočila finále s Běloruskou Arynou Sabalenkovou a zvítězila po více než dvou hodinách 2:6, 6:3, 6:2. Semifinálová přemožitelka Karolíny Muchové se stala první domácí vítězkou posledního grandslamu sezony od úspěchu Sloane Stephensové v roce 2017.

New York (Aktualizováno: 7:29 10. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cori Gauffová

Cori Gauffová | Zdroj: Profimedia

Gauffová vystřídala na trůnu v New Yorku Polku Igu Šwiatekovou, která vypadla v osmifinále. Mladá Američanka vyhrála dvanáctý zápas po sobě a osmnáctý z posledních devatenácti. Před startem US Open ovládla turnaje v Cincinnati a Washingtonu.

Hraje neskutečně, říká před semifinálovým duelem o své soupeřce Muchová. Fanoušci jí nevadí

Číst článek

Gauffová udělala proti Sabalenkové jen 19 nevynucených chyb. O šest let starší Běloruska, která se stane v pondělí novou světovou jedničkou, jich měla 46. Rodačka z Minsku nevyužila možnost získat druhý grandslamový titul v sezoně a kariéře. Nasazená dvojka nenavázala na letošní vítězství na Australian Open.

Sabalenková přitom vstoupila do finále na kurtu Arthura Ashe lépe. Hned v úvodní hře získala brejk a soupeřku přehrávala. Američanka sice ve čtvrté hře srovnala na 2:2, poté ale ztratila čtyři gamy za sebou a po čtyřiceti minutách hry přišla i o první set.

Domácí prostředí

Gauffová prokázala stejně při obratech s Němkou Laurou Siegemundovou a Belgičankou Elise Mertensovou silnou psychiku.

Ve druhé sadě zlepšila pohyb, hru i servis. Odvrátila tři brejkboly a ve čtvrtém gamu využila jedinou šanci na prolomení podání soupeřky. Za podpory domácích fanoušků stav utkání srovnala.

Nejmladší americká finalistka US Open od Sereny Williamsové v roce 1999 využila psychické výhody i v úvodu rozhodujícího setu. Po dvou brejcích získala náskok 4:0.

Sabalenková snížila a za stavu 1:4 si vyžádala zdravotní pauzu na ošetření levé nohy. Po návratu na kurt sice vzala Gauffové servis a snížila, Američanka se ale nenechala znervóznit. Brzy se vrátila do tempa a dotáhla duel k vítězství. Po prvním proměněném mečbolu mohla radostí padnout na zem.

Gauffová získala odměnu ve výši tří milionů dolarů (zhruba 66,8 milionu korun), Sabalenková si přijde na polovinu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme