Kvitová vyřadila v Dauhá světovou jedničku Bartyovou a je ve finále, titul ve čtyřhře slaví Strýcová

Tenistka Petra Kvitová má po dvou letech znovu na dosah titul na turnaji v Dauhá. Osmá nasazená hráčka v pátečním semifinále porazila světovou jedničku Ashleigh Bartyovou z Austrálie 6:4, 2:6 a 6:4. O celkově 28. titul a návrat do světové desítky se v sobotu utká s Arynou Sabalenkovou z Běloruska. Titul už získala Barbora Strýcová, která se svojí parťačkou Sie Šu-wej získala už třetí letošní trofej ve čtyřhře.

Dauhá (Aktualizováno: 20:31 28. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strýcová se Šu-wej v pátečním finále porazily pár Gabriela Dabrowská, Jelena Ostapenková 6:2, 5:7, 10:2.

Nasazené jedničky, které ovládly už úvodní podnik sezony v Brisbane, navázaly na triumf z minulého týdne v Dubaji a oba tyto turnaje v jedné sezoně vyhrály jako druhý pár v historii.

Před nimi to dokázaly jen Lisa Raymondová a Liezel Hubrová v roce 2012. Po triumfu v Brisbane a finále na Australian Open mají Strýcová se Sie Šu-wej letos bilanci 17 výher a jedné porážky.

Česko-tchajwanský pár se radoval ze společného titulu už poosmé včetně loňského Wimbledonu a Strýcová zaokrouhlila svou sbírku deblových trofejí na 30. Sie Šu-wej jich má o tři méně, dnešní úspěch ji ale v pondělním vydání žebříčku WTA posune na první místo světového žebříčku. Strýcová bude dvojkou.

Kvitová na Bartyovou umí

„Ashleigh loni odehrála skvělou sezonu, letos v tom pokračuje a je vždycky těžkou soupeřkou,“ řekla Kvitová na kurtu. Australanku porazila po čtyřech porážkách v řadě a vzájemnou bilanci vede 5:4.

„Jsem nadšená, že jsem to konečně zase dokázala, že jsem porazila jedničku a jsem ve finále. Jsem na sebe pyšná,“ řekla.

Dauhá nosí štěstí

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová zdolala aktuální první hráčku světa pošesté v kariéře a znovu v Dauhá. Naposledy zde porazila rovněž v semifinále v roce 2018 tehdejší jedničku Dánku Caroline Wozniackou a pak turnaj vyhrála.

„Uvědomila jsem si to před zápasem. Dodalo mi to trochu odvahy,“ řekla Kvitová a její odhodlání bylo vidět od první výměny. Nastoupila na Bartyovou agresivně a vítězným returnem získala brejk na 1:0. Pak sice čistou hrou o podání přišla, ale znovu vzala soupeřce podání na 2:1 a první set pak dovedla k vítěznému konci.

Ve druhém setu vládla Bartyová, která hrála víc čopů, česká tenistka začala kazit a přišla dvakrát o servis. V rozhodující sadě Kvitová neudržela brejk na 3:2, ale další přidala na 4:3. Za stavu 5:4 vyhrála skvělou první výměnu po jednom ze svých skoro padesáti vítězných míčů v utkání a při prvním mečbolu duel ukončila.

Ze světových jedniček Kvitová v minulosti rovněž porazila Rusku Dinaru Safinovou (US Open 2009), Wozniackou (Turnaj mistryň 2011), Serenu Williamsovou z USA (Madrid 2015) a Němku Angelique Kerberovou (Wu-chan 2016).

Může jít před Mandlíkovou

Kvitová bude hrát 39. finále v kariéře. Naposledy vyhrála turnaj loni na antuce v hale ve Stuttgartu. Nad Sabalenkovou vede 2:1 na zápasy, letos třináctou hráčku světa porazila v Sydney. „Proti Aryně to bude těžké. Hraje dobře,“ řekla Kvitová, kterou by triumf v Dauhá posunul v příštím vydání žebříčku na 10. místo světa.

V případě zisku titulu Kvitová předstihne Hanu Mandlíkovou v počtu titulů a bude druhou nejlepší Češkou historie. Nedostižná bývalá světová jednička Martina Navrátilová během kariéry vybojovala ve dvouhře 167 vavřínů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme