Ruské ani běloruské tenistky v Praze hrát nebudou. Zásah policie respektujeme, říká ředitel turnaje Malý

Na tenisovém turnaji WTA v Praze, který začne kvalifikací v sobotu, nebude startovat žádná tenistka z Ruska ani Běloruska. Původně se měly turnaje účastnit tři ruské a jedna běloruská hráčka. U jedné z ruských reprezentantek ale na letišti provedla kontrolu policie a udělila jí výjezdní příkaz.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel turnaje Livesport Prague Open potvrdil, že na turnaji v Praze nebude startovat žádná ruská ani běloruská hráčka

Ředitel turnaje Livesport Prague Open potvrdil, že na turnaji v Praze nebude startovat žádná ruská ani běloruská hráčka | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Ve čtvrtečních podvečerních hodinách byla příslušníky inspektorátu cizinecké policie na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze provedena pobytová kontrola u osoby ruské státní příslušnosti, při které byly zjištěny důvody k ukončení přechodného pobytu na našem území. Osobě byl udělen výjezdní příkaz a zároveň dostala lhůtu na vycestování z České republiky,“ říká mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si zástupce cizinecké policie a ředitele pražského turnaje o zákazu startu ruských a běloruských tenistek

Výjezdní příkaz byl udělen v souladu s postupem vlády, která v červnu schválila zákaz startu ruských a běloruských týmů a sportovců na turnajích a zápasech na území České republiky. 

„Šlo o první z účastnic turnaje, která do Česka přicestovala s ruským pasem. Nyní už není na území České republiky. Neprodleně jsme prostřednictvím WTA informovali všechny účastnice s ruským nebo běloruským občanstvím, když jim bylo sděleno, aby na turnaj do Prahy necestovaly. Vedení turnaje plně respektuje aktuální postup státních orgánů. Nepředpokládáme, že se za této situace turnaje zúčastní jakákoliv hráčka s ruským nebo běloruským občanstvím,“ říká ředitel turnaje Miroslav Malý. 

Policie do Česka nevpustila ruskou tenistku mířící na turnaj. Nejezděte, vzkazují organizátoři i dalším

Číst článek

Organizátorům se ulevilo, sami totiž nemohli ovlivnit to, kdo se do turnaje přihlásí ani případně hráčkám jejich účast na turnaji zakázat. 

„Bohužel na startovní pole nemáme žádný vliv a vše závisí na mezinárodní organizaci WTA. Přihlašování hráček je plně v jejich kompetenci. Hráčky se přihlašují a odhlašují podle daných pravidel a organizátoři na to nemají žádný vliv,“ vysvětluje Malý.        

V hlavní fázi dvouhry pražského turnaje figurovala Běloruska Aliaksandra Sasnovičová, do kvalifikace měly zasáhnout Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová. Kvůli zranění se již dříve z hlavní soutěže odhlásila další Ruska Jevgenija Rodinová.

Na kurtech pražské Sparty ve Stromovce měla pozici turnajové jedničky hájit Barbora Krejčíková, která ale nedoléčila zranění kotníku. Nejvýše nasazenou hráčkou bude obhájkyně loňského vítězství Marie Bouzková.   

Petr Kadeřábek, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme