Podle Putina je vylučování ruských a běloruských sportovců diskriminační, v zemi chce vlastní soutěže

Ruský prezident Vladimir Putin považuje vylučování ruských a běloruských sportovců z mezinárodních soutěží za diskriminaci kvůli národnosti. Devítiměsíční distanc, který Mezinárodní plavecká federace (FINA) udělila elitnímu znakaři Jevgeniji Rylovovi, označil za absurdní. Řekl to při úterním setkání s olympioniky a paralympioniky.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin jako kapitán hokejového týmu Tygři.

Vladimir Putin jako kapitán hokejového týmu Tygři. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Rusko se ocitá nejen ve sportovní izolaci po té, co 24. února zahájilo invazi na Ukrajinu. Svou agresi označuje jako speciální vojenskou operaci.

‚Jsem hlupák a jsem připraven být potrestán.‘ Ruský motokárový jezdec nacistického gesta lituje

Číst článek

Ruské kroky ale přiměly Mezinárodní olympijský výbor (MOV) přitvrdit v tradičním přístupu nesměšování politiky a sportu a místo možnosti jednotlivců závodit pod neutrální vlajkou doporučit plošné vyloučení ruských a běloruských sportovců.

Drtivá většina mezinárodních sportovních federací k tomuto kroku přistoupila. Prezident Putin to na úterním setkání s olympioniky a paralympioniky komentoval jako diskriminaci.

Nesouhlasí také s trestem, který dvojnásobný olympijský vítěz Rylov dostal za účast na březnovém masovém shromáždění při příležitosti výročí anexe Krymu, které bylo veřejnou oslavou prezidenta Putina a ruské agrese na Ukrajině.

Vlastní akce

V Rusku plánují pořádat vlastní sportovní soutěže a zvát na ně pouze své „opravdové partnery“, řekl v úterý Putin.

Už dříve ministr sportu Oleg Matycin uvedl, že na národní univerzitní hry přizve Rusko sportovce ze spřátelených zemí. Na začátku července by se tak mohli utkat nejen ruští studenti vysokých škol.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme