Favorizované Francouzky si dojely pro zlato ve štafetě. České biatlonistky skončily sedmé

Favorizované Francouzky vyhrály štafetu na biatlonovém mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Nezastavila je ani dvě trestná kola Sophie Chauveauové. Finišmanka Julia Simonová získala ve Vysočina Aréně čtvrté zlato. Druhé skončily se ztrátou 38,3 sekundy Švédky, bronz získaly Němky. Češky Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Jessica Jislová stejně jako na loňském šampionátu v Oberhofu obsadily sedmou příčku.

Nové Město na Moravě (Aktualizováno: 15:44 17. 2. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julia Simonová získala na letošním mistrovství světa už své čtvrté zlato

Julia Simonová získala na letošním mistrovství světa už své čtvrté zlato | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Francouzskou štafetu výborně rozběhla Lou Jeanmonnotová. Po zaváhání Chauveauové se favoritky propadly na devátou příčku, ale Justine Braisazová-Bouchetová je vrátila do čela. Vedoucí pozici už Simonová udržela, i když na položce vestoje třikrát minula a jen těsně se vyhnula trestnému kolu. Francouzky vyhrály štafetu biatlonistek na MS poprvé v historii.

Vítězné francouzké kvarteto v cíli (Sophie Chauveauová, Justine Braisazová-Bouchetová, Julia Simonová a Lou Jeanmonnotová) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

České kvarteto bylo v první polovině závodu ve hře o medaili. Voborníková nemusela ani jednou dobíjet a předala jako pátá se ztrátou osmi sekund na druhou příčku. Charvátová jela ve skupině o druhé místo a na položku vestoje přijela jako třetí. Jenže pak musela na trestné kolo a propadla se na desátou pozici.

Davidovou v rozletu přibrzdilo, že na obou střeleckých položkách dobíjela jednu netrefenou ránu až napodruhé. České umístění sice zlepšila na šestou příčku, ale manko na pódium už narostlo zhruba na minutu.

Jislová po čisté položce vleže nepotvrdila na stojce pověst spolehlivé střelkyně a musela na trestné kolo. Ještě z něj odjela jako šestá, ale v závěrečném běžeckém kole neodolala náporu Polky Joanny Jakielové. Na vítězné Francouzky ztratily domácí reprezentantky 2:22,7 minuty, od stupňů vítězů je dělila více než minuta.

Překvapení z Estonska

Na medailových pozicích se dlouho držely Estonky, ale nakonec skončily čtvrté se ztrátou necelé půlminuty na bronzové Německo.

Naopak až jedenácté s bezmála pětiminutovou ztrátou skončily obhájkyně titulu Italky. A nedařilo se ani Norkám. Další kolaps při střelbě vestoje prožila vedoucí žena Světového poháru Ingrid Landmark Tandrevoldová, která netrefila ani jednu z prvních pěti ran a pak běžela tři trestná kola. Jako finišmanka přivezla norskou štafetu na desátém místě.

Biatlonistky už v Novém Městě na Moravě čeká jen závod s hromadným startem, který odstartuje v neděli ve 14:15. Navštíví ho osobně ve Vysočina Areně prezident České republiky Petr Pavel.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko) - štafety:

Ženy (4x6 km): 1. Francie (Jeanmonnotová, Chauveauová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) 1:15:00,8 (2 trest. okruhy + 11 dobíjení), 2. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -38,3 (1+12), 3. Německo (Hettichová-Walzová, Grotianová, Voigtová, Schneiderová) -1:14,2 (0+9), 4. Estonsko -1:40,1 (0+11), 5. Ukrajina -2:08,8 (0+10), 6. Polsko -2:14,6 (0+3), 7. Česko (Voborníková, Charvátová, Davidová, Jislová) -2:22,7 (2+12).

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme