České biatlonistky musely ve štafetě na tři trestná kola a skončily desáté, zvítězily Norky

Štafetovým závodem žen pokračoval v sobotu program Světového poháru v biatlonu v německém Oberhofu. Z vítězství se radovaly Norky před Švédskem a Francií. Češky jely celkem tři trestná kola a skončily desáté se ztrátou tří minut a 16,7 sekundy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost norské ženské štafety z vítězství ve Světovém poháru

Radost norské ženské štafety z vítězství ve Světovém poháru | Foto: Martin Schutt | Zdroj: ČTK/AP/

Za Česko vyjela na trať jako první Jessica Jislová, která na střelbě v leže ani jednou neminula a odjížděla ze střelnice na 10. místě se ztrátou 13 sekund na vedoucí Norsko, konkrétně Synnøve Solemdalovou. V kontaktu s ní odjížděla ze střelnice Švýcarka Elisa Gasparinová. Ta při střelbě ve stoje jednou dobíjela a udržela druhé místo. V čele závodu Norku vystřídala Lisa Vittozziová, která celkem dobíjela celkem dvakrát. Jislová zvládla bez dobíjení i stojku.

Biatlonový sprint v Oberhofu vyhrála Röiselandová, Češkám se nedařilo ve střelbě

Číst článek

Na druhý úsek vyjela za Švýcarsko Selina Gasparinová a za Itálii Dorothea Wiererová. Tato dvojice se od sebe neodpoutala ani po celkově třetí střelbě. Gasparinová byla na ležce bezchybná a posunula se na první místo právě před Italku, která musela jednou dobíjet. Třetí Linn Perssonová ze Švédska na ně ztrácela 28,5 sekundy. Za Češky byla na trati Lucie Charvátová, která na ležce jen jednou dobíjela a vytáhla štafetu na osmé místo se ztrátou 51,6 sekundy.

Další střelba ale přinesla překvapivé nepřesnosti v podání Italky Wiererové, která musela na dvě trestná kola. Bohužel pro Česko se trestný okruh podívala také Charvátová, která ho musela obkroužit ale jen jednou. V čele závodu byla stále Gasparinová, která střílela bez chyby. Na druhé místo se posunula štafeta Francie se ztrátou 24 sekund.

Třetí vyrazila na trať Markéta Davidová a za vedoucí Švýcarky startovala třetí ze sester Gasparinových – Aita. Ta ve střelbě v leže opravovala jen jednu chybu a nadále držela náskok v čele závodu. Po dvou opravách Francouzky Célie Aymonierové ji na druhém místě vystřídala čistě střílející Norka Marte Olsbuová Röiselandová. Davidová udělala tři chyby, ale naštěstí ji tři náhradní náboje stačily a na trestné kolo tak nemusela. Ztráta české štafety se ale zvětšila na dvě minuty a 13,9 sekundy.

Dvě trestná kola Davidové

Na celkově šesté střelecké položce, tedy stojce žen, které startovaly jako třetí ze svých týmů, střílely bezchybně Aymonierová a Švédka Mona Brorssonová, které se posunuly na první a druhé místo. Röiselandová dobíjela dvakrát a klesla na třetí pozici. Do té doby vedoucí Gasparinová musela na jedno trestné kolo a klesla na páté místo. Tato zastávka na střelnici se nepodařila Davidové, která musela na dvě trestná kola a propadla se na 14. místo se ztrátou dvou minut a 53,3 sekundy.

Moravec střílel přesně a ve sprintu dojel jedenáctý. Z vítězství se radoval Fourcade

Číst článek

Jako poslední startovaly za do té doby vedoucí Francii Justine Braisazová, za Švédsko Hanna Öbergová a za Norsko Tiril Eckhoffová. Výsledek české štafety vyrazila vylepšit Eva Kristejn Puskarčíková. Vedoucí trojice zůstala po střelbě pospolu. Do čela se dostala Eckhoffová, desetinu sekundy za ní byla Öbergová a 3,5 sekundy ztrácela Braisazová. Kristejn Puskarčíková zastřílela čistě a držela stále 14. místo se ztrátou propastných tří minut a 6,3 sekundy. Stejný počin přidala Češka také na stojce.

Na poslední střelecké položce závodu se poměrně dost chybovalo. Pouze jednou opravovala Norka Eckhoffová, která tak vyjížděla na poslední okruh jako první s náskokem 6,8 sekundy na třikrát opravující Öbergovou. Stejný počet oprav zaznamenala také Francouzka Braisazová, která ale ztratila na Eckhoffovou již 21,7 sekundy.

Ve stejném pořadí dojely biatlonistky také do cíle. Norky tak berou ze štafetového závodu ve Světovém poháru již čtvrté zlato v řadě. Eva Kristejn Puskarčíková nakonec vytáhla českou štafetu na 10. místo. Na první Norsko ale Češky ztratily propastné tři minuty a 38,6 sekundy.

Anna Doškářová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme