Biatlonista Samuelsson kritizuje IBU za finále Světového poháru v Ťumeni

Dvacetiletý biatlonista Sebastian Samuelsson kritizuje mezinárodní federaci IBU za to, že navzdory dopingovému skandálu v Rusku nechala finále letošního Světového poháru v ruské Ťumeni. Švédové podle překvapivého stříbrného olympijského medailisty ze stíhačky zvažují, že na závěrečný díl seriálu neodjedou.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédský biatlonista Sebastian Samuelsson na hrách v Pchjongčchangu.

Švédský biatlonista Sebastian Samuelsson na hrách v Pchjongčchangu. | Foto: Carl Sandin | Zdroj: Zuma

Výběr dějiště finále Světového poháru už dříve kritizovala řada biatlonistů včetně českých reprezentantů. Mezinárodní biatlonová unie ale ve středu potvrdila, že se v Rusku závody od 22. do 25. března uskuteční.

Samuelsson to okamžitě rozhořčeně komentoval na twitteru. Myslím si, že země, která nemá funkční antidopingovou organizaci a nedostala zelenou od agentury WADA provádět testy, by neměla hostit závody," řekl agentuře Reuters.

Švédský svaz podle něj zvažuje bojkot těchto závodů. Doufám, že víc sportovců vystoupí a řeknou, že bychom tam neměli jet," poznamenal Samuelsson.

Nepochybuje o tom, že řada dalších biatlonistů má stejný postoj. Jsem si tím naprosto jistý. Byl velký tlak od sportovců, aby tyto závody byly Rusku odebrány, ale oni to neudělali. Myslím, že je škoda, že nám sportovcům nenaslouchají," řekl švédský mladík, který měl k medaili blízko i ve vytrvalostním závodě. Ve čtvrtek skončil čtvrtý.

I v průběhu olympijských soutěží se mezi biatlonisty o situaci kolem ruského dopingu diskutuje. Pochopitelně se snažíme soustředit na olympijské závody, ale samozřejmě o tom mluvíme," dodal.

V Ťumeni se mělo v roce 2021 uskutečnit biatlonové mistrovství světa. Mezinárodní federace IBU však mimo jiné pod tlakem závodníků před loňským světovým šampionátem rozhodla, že volbu pořadatele z roku 2016 prohlásí za neplatnou a hostitel se bude vybírat znovu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme