Poltoranin a dva Rakušané se přiznali k dopingu, lyžařům hrozí i vězení

Dvojnásobný bronzový medailista z mistrovství světa 2013 a čtyřnásobný olympionik Alexej Poltoranin z Kazachstánu se spolu s rakouskými běžci na lyžích Maxem Haukem a Dominikem Baldaufem přiznali k dopingu. S odvoláním na prokuraturu v Innsbrucku o tom informovala agentura DPA.

Seefeld Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexej Poltoranin se přiznal k dopingu

Alexej Poltoranin se přiznal k dopingu | Foto: LEHTIKUVA/Markku Ulander | Zdroj: Reuters

Trojice lyžařů byla mezi sedmi lidmi, které policie ve středu zadržela v rámci rozsáhlé razie v dějišti mistrovství světa v Seefeldu. Všichni se při výsleších přiznali ke krevnímu dopingu, poskytli vyšetřovatelům řadu dalších informací a následně byli propuštěni.

Stejná jména i národy, komentuje Bauer dopingovou kauzu. Podvádět měli i závodníci v jiných sportech

Číst článek

Ve vazbě nadále zůstávají estonští reprezentanti Karel Tammjärv a Andreas Veerpalu, syn dvojnásobného olympijského vítěze Andruse Veerpalu.

„U Poltoranina jsem byl zejména v začátcích hodně skeptický, jestli jde čistou cestou, protože tam byla obrovská rozkolísanost výsledků,“ okomentoval Kazachovu účast v dopingové kauze bývalý český běžec Lukáš Bauer.

V souvislosti s aférou byli zadrženi také dva muži v Erfurtu, kde podle vyšetřovatelů skupina pomáhající sportovcům za peníze s dopingem sídlila.

Lyžařům hrozí za podvod ve sportu až tři roky vězení. Doping je v Rakousku trestný pouze v případě, pokud k němu člověk napomáhá jinému.

Nejen lyžování?

Z informací od vyšetřovatelů se zdá, že pracují s trochu odlišnou verzí. „Vyšetřování se vede směrem k centrálnímu lékaři, který měl mít údajně nasmlouvané sportovce nejen z tohoto šampionátu, ale i další. Z víc států a víc sportů,“ vysvětluje Roman Kumpošt, který zastává také funkci v Mezinárodním olympijském výboru v komisi pro komunikaci.

Takže se zdá, že jde o dopingový skandál většího rozsahu, který by mohl v blízké budoucnosti postihnout i další sporty.

„Když už se tihle lékaři k tomuhle propůjčí, chtějí vydělat značné peníze. Takže jim je jedno, jestli to dávají lyžařům, cyklistům nebo fotbalistů,“ aplikuje své předchozí zkušenosti na právě probíhající aféru Jan Chlumský, pracovník českého antidopingového úřadu.

ČTK, jbk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme