Záhada bolesti hlavy z červeného vína je možná vyřešena. ‚Jsme na cestě k vysvětlení,‘ tvrdí vědci

Vědci se nyní domnívají, že přišli na důvod, proč víno – zejména červené víno – způsobuje tak rychlé a nezasloužené bolesti hlavy. Když játra rozkládají určitou složku, produkují látku, která má stejné účinky jako lék používaný k tomu, aby se alkoholici cítili hrozně, pokud se napijí. Studii přinesl web The Guardian.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenička červeného vína, sklenice, víno, červené víno

Vědci se nyní domnívají, že přišli na důvod, proč víno – zejména červené víno – způsobuje tak rychlé a nezasloužené bolesti hlavy | Foto: Sarah Meyssonnier | Zdroj: Reuters

„Myslíme si, že jsme konečně na správné cestě k vysvětlení této tisícileté záhady,“ řekl Morris Levin, ředitel Centra pro bolesti hlavy na Kalifornské univerzitě v San Francisku. „Dalším krokem je vědecké testování na lidech, u nichž se tyto bolesti hlavy objevují.“

Bolesti hlavy způsobené červeným vínem se liší od kocoviny, která se dostavuje ráno po předchozí noci. Místo toho, aby se dostavily po dlouhém sezení, mohou udeřit i 30 minut po vypití pouze jedné nebo dvou malých skleniček.

Řeka ‚kvalitního‘ červeného vína. V portugalském lihovaru praskly kádě s 2,2 milionu litrů alkoholu

Číst článek

Američtí vědci v časopise Scientific Reports se zaměřili na fenolové flavonoidy, sloučeniny, které pocházejí z hroznových semen a slupek a které přispívají k barvě, chuti a pocitu v ústech červeného vína. Hladiny flavonoidů mohou být v červených vínech až desetkrát vyšší než v bílých, což z nich činí hlavní kandidáty na vyvolání okamžitých bolestí hlavy.

Tvorba toxických látek

Když lidé pijí víno, alkohol se ve dvou krocích metabolizuje na acetát. V prvním se alkohol ve formě etanolu přemění na acetaldehyd. Ten má ale ve větším množství toxické účinky, tak se dále mění na acetát. Každý z těchto procesů řídí specifické enzymy v játrech.

Výzkumníci, mezi nimiž byl i profesor Andrew Waterhouse, odborník na vinařství z Kalifornské univerzity v Davisu, provedli laboratorní testy více než tuctu sloučenin v červeném víně. Jedna z nich vynikla. Flavanol zvaný kvercetin, který se nachází téměř výhradně v červeném víně, se v těle zpracovává na různé látky, přičemž jedna z nich silně znemožňuje přeměnu acetaldehydu.

Česko ve světě proslavilo pivo. Víno budou znát možná až teď, kvůli hádce o nulovou daň, zlobí se pivovarníci

Číst článek

Při vysokých hladinách způsobuje nahromaděný acetaldehyd bolesti hlavy, nevolnost, zčervenání obličeje a pocení. Ve skutečnosti lék zvaný disulfiram blokuje stejný enzym a používá se k léčbě alkoholiků tím, že vyvolává stejné neblahé příznaky, pokud se napijí.

Když citliví lidé pijí červené víno i se skromným množstvím kvercetinu, může se u nich podle vědců objevit bolest hlavy, zejména pokud jsou náchylní k migrénám. Proč jsou někteří postiženi více než jiní, není jasné.

Klinická studie

Alkohol se v Česku konzumuje extrémně. Podvazuje to i náš hospodářský růst, upozorňuje sociolog Prokop

Číst článek

Tým nyní doufá, že tuto teorii ověří pomocí klinické studie. Výsledky by mohly lidem pomoci vyhnout se v budoucnu bolestem hlavy způsobeným červeným vínem. Hrozny vytvářejí kvercetin v reakci na sluneční světlo, takže hrozny pěstované v exponovaných trsech, jako je cabernet z Napa Valley, mohou mít pětkrát více kvercetinu než ostatní červená vína. Styk se slupkou během kvašení, proces zjemňování a zrání také ovlivňuje hladinu kvercetinu.

„Pro lidi, kteří pijí červené víno, to bude potenciálně velmi užitečné, aby si mohli vybírat vína, u nichž je menší pravděpodobnost, že způsobí bolesti hlavy,“ řekl Levin. „Také vinaři mohou naše zjištění využít ke snížení obsahu kvercetinu ve svých vínech.“

Jakub Jirásek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme