Vánoční pečení je jediným posilujícím stresem

Mám napečeno. Peču v Anglii a krabičky s voňavými poklady budu převážet domů do Čech. Jinak bych už nic nestíhala a perníčky by neměly potřebný čas na rozležení.

GASTROGLOSA DAGMAR HEŘTOVÉ Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vpravdě americké Vánoce s jelínky, jeleny i soby

Vpravdě americké Vánoce s jelínky, jeleny i soby | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Vánoční cukroví je u nás tak tradiční a natolik populární, že právě teď zaplňuje všechny rubriky různých médií majících třeba jenom malý sloupek o gastronomii.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Vánoční šílenství

Vánoční pečivo je fenomén, který se někdy zvrhne až v šílenství a lidé hltají „nové“ recepty, které však většinou už také něco pamatují. Listujeme v zažloutlých receptech babiček, které si je ovšem opsaly od svých babiček, a ty se nechovaly jinak.

Tato gastronomická archeologie je až dojemná a nikdy nekončí. Jsem tomu ráda, podléhám všemu, čemu se podlehnout dá, zkouším, navrhuji, opisuji a vracím se k ověřeným vánočním kouskům.

Zbožňuji voňavé kuchyně, rozpálené trouby, chladnoucí plechy, zvuky vánočních koled a všudypřítomnou sladkou vůni vanilky, skořice a kakaa, doplněnou o citrónové a pomerančové vůně kůry.

Trápím se při zdobení perníčků, slepuji kolečka marmeládou, vyrábím barevné polevy a užívám si těchto chvil jako malá holka. Sice popisuji, jak se držím tradic babiček, ale letos jsem se stala pořádnou rebelkou.

Zabrousila jsem na pobřeží Austrálie a zdobila sušenky ve tvaru žraloka. Zaskočila si do Rudého moře a pohrála si s mořskými koníky | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Fantazie cestovatele

Vykrajovala jsem soby a jeleny z těsta z burákového másla a byla přitom v Americe i Británii. Zabrousila jsem na pobřeží Austrálie a zdobila máslové sušenky ve tvaru žraloka. Zaskočila jsem do Rudého moře a pohrála si s mořskými koníky. Vydala jsem se i do oblasti okolo Antarktidy a laškovala jsem s tučňáky. Komu to připadá až moc cizokrajné, najde v této pestré společnosti i prasátka. Nezapomněla jsem ani na Vídeň a upekla jsem vídeňská srdíčka a pomerančová kolečka s likérem.

Při tom všem jsem se neubránila momentům, kdy mi hlavou bleskla myšlenka, jestli koupím chutného kapra, mám-li dobré houby na kubu, jaký bude letos bramborový salát, zda seženu na první svátek vánoční krůtu a pravou anglickou slaninu.

Je to krásný stres, který snad jediný neškodí, naopak nás nabíjí, tak si ho nenechme vzít. Vánoční čas by měl zůstat slavnostní a tak si užijte si krásných chvil adventního času!

Máslové placičky s bourbonem

Zdrobení vykrajovaných máslových sušenek nechávám na vaší fantazii | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Ingredience pro 60 ks cukroví:

  • 150 g studeného másla
  • 159 g zlatého třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce bourbonu
  • 250 g hladké mouky

na glazuru:

  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citrónové šťávy

Postup: Do mísy kuchyňského robotu vložte máslo nakrájené na malé kostičky, přidejte cukr, vanilkový extrakt a vyšlehejte. Po chvilce začněte přidávat postupně žloutky a bourbon, dál šlehejte. Přidejte mouku a umíchejte v hladké těsto. Vytvořte z těsta kouli, zabalte do fólie a nechte alespoň dvě hodiny anebo nejlépe přes noc odpočívat.

Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozdělte na třetiny a postupně vyválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše (nebo vyválejte s pomocí fólie nebo papíru na pečení) na tloušťku asi 3 mm. Vykrajujte formičkami a klaďte na papírem vyložený plech. Pečte 10 minut do zlatova. Po vychladnutí ozdobte cukrovou polevou, kterou vytvoříte smícháním moučkového cukru a citrónové šťávy.

Vídeňská srdíčka

Srdíčka jsou evergreenem vánočního cukroví. Z máslového těsta s burbonem i vídeňská srdíčka z křehkého těsta | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Ingredience pro 60 ks cukroví:

  • 200 g studeného másla
  • 100 g zlatého třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • jemně nastrouhaná kúra z jednoho citrónu

na glazuru:

  • 100 g moučkového cukru
  • citrónová šťáva

na slepování:

  • meruňkový džem
  • meruňkový likér nebo meruňkovice

Postup: V míse kuchyňského robotu vyšlehejte všechny suroviny do hladkého homogenního těsta. Vyjměte, zformujte v kouli, zabalte do fólie a nechte v ledničce 1–2 hodiny nebo přes noc odpočívat. Vyjměte těsto na pomoučněnou pracovní plochu, vyválejte na tloušťku asi 2 mm a vykrajujte srdíčka střední až menší velikosti. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut, dokud nebudou srdíčka do zlatova upečené. Vystydlá srdíčka můžete slepovat meruňkovou marmeládou anebo jen potřete srdíčka lehkou cukrovou polevou s pár kapkami likéru, do které přidáte lžičku procezené meruňkové marmelády.

Rudolf red nose reindeer - sobí cukroví

Sobi s červeným nosem jsou tradiční vánoční sušenkou v Británii a Spojených státech. Zde podle receptu s burákovým máslem | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Ingredience pro 40 ks:

  • 150 g změklého másla
  • 175 g hladkého burákového másla
  • 150 g zlatého třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 220 g hladké mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

na zdobení:

  • cukrová a čokoládová poleva
  • červené lentilky nebo M&S červené bonbóny

Postup: V míse kuchyňského robotu vyšlehejte máslo, cukr a vanilkový extrakt, poté přidejte vejce a vyšlehejte. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a škrob a směs pomalu přidejte do mísy kuchyňského robotu, vše spojte v hladké těsto. Vyjměte těsto, vytvořte kouli, zabalte do fólie a dejte do ledničky přes noc nebo i déle až na 3 dny odpočívat. Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozpulte a postupně vyválejte na tloušťku asi 3 cm. Vykrajujte formičkou nebo jen utvořte kuličky a dejte péct na 11 minut. Přendejte na kovovou síťku a nechte vystydnout. V případě, že nemáte vykrajovátka s tvarem jelena nebo soba, vytvořené kuličky nazdobte do podoby soba tak, že dokud je těsto ještě měkké a mírně teplé, přidejte mu červený nos a lehce zatlačte. Oči uděláte bílou cukrovou polevou a místo parohů dáte ulomené (ne)slané preclíčky. Jinak zdobení sobů a jelenů ponechávám na vaší fantazii anebo se inspirujte fotografiemi.

Pomerančová mandlová kolečka

Cukroví s příchutí pomerančové kůry i pomerančového likéru | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Ingredience pro asi 50 ks:

  • 12 g studeného másla
  • 50 g mletých mandlí
  • 90 g zlatého třtinového cukru
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce pomerančového likéru
  • 200 g hladké mouky 
  • na glazuru:
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citrónové nebo pomerančové šťávy
  • cukrové perličky zlaté, stříbrné

Postup: Do mísy kuchyňského robotu dejte všechny ingredience a smíchejte v hladké těsto. Vyjměte z mísy, utvořte kouli a dejte do chladu na 1–2 hodiny odpočinout. Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 170 °C . Těsto rozkrojte na polovinu a vyválejte na tloušťku 3–4 cm. Vykrajujte kolečka, přendejte na papírem vyložený plech a dejte do trouby na 10 minut do zlatova upéct. Nechte vystydnout, mezitím si připravte hladce vyšlehaný moučkový cukr s citrónovou šťávou. Vychladlá kolečka potírejte cukrovou polevou a posypte cukrovými perličkami.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme