Řezník Mistr Málek je hvězdou youtube. ‚Děláme to postaru a poctivě, lidi si dnes udí doma sami,‘ říká

„Mladý lidi obecně dneska moc nechtějí pracovat rukama. Co si budeme povídat, řezničina je docela dřina. Ale doufám, že karta se za chvíli obrátí a řemeslo bude mít zlatý dno. V Německu si kluci vydělají trojnásobek, co tady,“ říká řeznický mistr a stoupající youtuberská hvězda Jan Málek, kterou internet zná jako Mistra Málka. Na síti už má přes 100 tisíc odběratelů.

Trmice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Málek známý jako Mistr Málek

Jan Málek známý jako Mistr Málek | Foto: Jan Jaskmanický | Zdroj: Český rozhlas

„Můj sen je, že za pět deset let potkám svoje žáky a oni mi ukážou svoje řeznictví. Samozřejmě je tu hodně velkých firem, které ty kluky spolknou a naučí je to dělat po svém a šidit, ale to bych právě nerad,“ říká Jan Málek z trmické Střední školy obchodu, řemesel, služeb a Základní školy Ústí nad Labem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Vlnu s Mistrem Málkem, řeznickou a youtuberskou ikonou, která v Trmicích u Ústí nad Labem vede učně k poctivému řemeslu

On sám začal natáčet videa na youtube v době pandemie, aby jeho učni nepřišli o postupy řeznické práce. Z počátku šlo o výukovou metodu, jak to ale u mnoha úspěšných projektů bývá, youtubový kanál začal mistrovi z trmické střední odborné školy znenadání bobtnat.

Dnes má přes sto tisíc odběratelů, s komunitou fanoušků se schází na živých akcích a na premiéry nových videí čeká pravidelně online kolem 800 lidí.

„Lidé se v pandemii naučili kupovat si udírny domů, všechno zdražilo a oni teď chtějí kvalitní výrobky. Většina našich sledujících nejsou řezníci, sledují nás i v Německu, v Polsku, v Kanadě. Dokonce máme jednoho fanouška na Filipínách,“ má radost Málek, rázný chlapík v kostkovaném mundúru, který v dílně mezi učni působí trochu jako trenér sportovního klubu nebo oblíbený vedoucí oddílu.

Vegetariánství není jen módní trend. Pokud lidstvo nesníží konzumaci masa, nepřežije, míní ekologové

Číst článek

Navzdory tomu i zájmu o jeho kanál ale řeznických učňů v Česku nepřibývá.

„Žáci jdou raději na maturity. Nevím, kdo to bude jednou dělat. Ale doufám, že se to otočí a že bude mít konečně řemeslo zlaté dno,“ věří Málek a dodává, že za německými hranicemi si může řezník vydělat trojnásobek české mzdy.

Chlapi jako hory

Dnes se u něj učí 19 žáků, z toho dvě dívky. Ženy ale zpravidla směřují do výroben nebo na prodejny, řezničina je podle Málka hodně fyzicky náročná. 

„Kluci musí mít sílu, musí kolikrát odnést půlky a celá kýta je těžká. Do prváku přijdou a jsou jak dvakrát přeložený papír, ale pak odsud odchází a jsou z nich chlapi jako hory,“ pochvaluje si Mistr Málek.

Žáky zároveň vykrmují. „Snažíme se dělat kvalitní výrobky, jako se to dělalo dřív. Nechceme to šidit. Snažíme se to dělat podle starých norem, starých knížek, kde jsou československé státní normy. A tam neexistuje chemie nebo tolik vody, co se přidává dnes,“ srovnává Málek.

Co vyrobí, to si mohou odkoupit a sníst. „Když to uzobáváte, tak jde váha nahoru. Já už mám nějaký metrák, to ještě není tak hrozný, ale jsou lidi, co mají 150 kilo,“ uznává řezník.

Dělat to s láskou

Do natáčení videí zapojuje Mistr Málek i své učně. „Myslím, že je to pro ně dobré. Naučí se komunikovat s lidmi,“ říká s tím, že videa stříhá a skládá dohromady jeho bratranec.

„Nejdřív mi přišlo divné se natáčet na video, ale pak mi to přišlo super. Úplně škola hrou,“ potvrzuje žák Miroslav Rus.

Pro pastvu dobytka není nutné kácet celý prales. Šetrné zemědělství má i jednoduché řešení

Číst článek

Co youtubový kanál Mistra Málka vydělá, snaží se řezník vkládat zpátky. „Prvních 50 videí bylo točeno telefonem. Dal jsem si ho na štafle, přidrátoval a točil. Ale postupem času nakupuju techniku. Není to na to, aby člověk zůstal doma, ale nějaká kačka už se vydělat dá,“ těší ho.

Svoji bourárnu by chtěl mít i Miroslav Rus. „Máme doma zemědělství a jsem zastáncem toho, když má člověk zvířata rád a dělá to s láskou. Znám lidi, co dělají zemědělství pro peníze a to zvíře podle toho vypadá, je kost a kůže, nedostane to, co potřebuje. Z toho se mi zvedá žaludek. Člověk, když dělá se zvířaty, musí k tomu mít vztah,“ zdůrazňuje.

Také k tomu Mistr Málek žáky vede. „Máme štěstí, že kousek máme biofarmu a občas tam jezdíme koukat. A musím říct, že kvalita toho masa i zvířat jako takových je, že to člověk vidí,“ zdůrazňuje.

Vegetariánům ale nerozumí. „Nechci být sprostý, ale... Člověk jí maso odjakživa, maso prostě jíst musí. Nikdo mě nepřesvědčí, že budu jíst kořínky místo masa. U mě nikdo takový neuspěje,“ tvrdí.

V dalších videích se Mistr Málek pustí do zahraničních receptů. „Španělsko, Itálie, tam je takových uzenin, že tisíc videí bude málo.“

Poslechněte si celou reportáž, audio je nahoře v článku.

Ondřej Šebestík, Hana Řičicová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme