Archiv | zprávy ze dne 22. října 2000

|Zprávy ze světa

Slovenští Romové se politicky sjednotili

Podpisem a složením "romské přísahy" stvrdili dnes v Košicích představitelé 14 romských politických stran a 29 občanských sdružení ochotu společně usilovat o řešení problémů Romů na Slovensku. Jedním z nejvýznamnějších závěrů dohody je deklarovaná společná snaha romských politických stran a občanských sdružení ucházet se o přízeň voličů v parlamentních volbách v roce 2002. Podle slov iniciátora dohody Gejzy Adama chtějí romské politické strany a sdružení sjednocené pod hlavičkou Romské občanské iniciativy Slovenské republiky (ROI) získat ve volbách v roce 2002 alespoň 12 procent hlasů voličů.

|Ekonomika

Dohoda ODS a ČSSD o způsobu prodeje UMTS licencí zpochybňována

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus odmítl jakékoliv pochybnosti o tom, že by existoval prostor pro diskusi nad aukcí na prodej telekomunikačních licencí, jež by mohla přinést v případě výnosu nad 20 miliard Kč další peníze na snížení státního dluhu. "Trvám na tom, že jsme se domluvili o aukcích," uvedl Klaus v pořadu Nedělní partie televize Prima. Reagoval tak na fakt, že prezentovanou formu aukce zpochybnila i ČSSD. Názorová jednota nad aukcí ale nepanuje ani uvnitř ODS.

|Zprávy ze světa

Skončil Celoarabský summit v Káhiře

Celoarabský summit dnes vyzval OSN, aby vytvořila mezinárodní trestní tribunál, jehož úkolem bude soudit "izraelské válečné zločince, kteří se podíleli na masakrech Palestinců". V závěrečné deklaraci schválené v Káhiře vybídl také OSN, aby "zajistila ochranu palestinského lidu" tím, že případně vytvoří mezinárodní síly. Rozhodl také na návrh Rijádu o zřízení dvou fondů na podporu Palestinců v hodnotě jedné miliardy dolarů.

|Zprávy ze světa

Barak nebude s Palestinci jednat, dokud neskončí násilí

"Pauza" v mírových jednáních s Palestinci, kterou oznámil izraelský premiér Ehud Barak, bude trvat tak dlouho, dokud neskončí nynější násilnosti na palestinských autonomních územích. Mluvčí izraelské vlády Nachman Šaj zdůraznil, že během této "pauzy" k žádnému vyjednávání s představiteli palestinské samosprávy nedojde. Izrael toto období využije k "přehodnocení svých pozic", dodal Šaj a připomněl, že pokud Palestinci "zastaví násilnosti, bude to užitečné" pro obnovení mírových jednání.

|Zprávy z domova

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Vyhlásit stávkovou pohotovost na pondělí 23. října se rozhodlo předsednictvo Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Odboráři chtějí protestovat proti chystané poslanecké novele zákona o státní správě a samosprávě ve školství, která má dát obcím pravomoc jmenovat řídící pracovníky jimi zřizovaných škol. Pracovníci školských zařízení bez právní subjektivity by se podle novely měli stát od 1. ledna 2001 zaměstnanci obce. Předsednictvo, které od pátku zasedalo v Hrádku u Ústí nad Orlicí, se obává, že taková opatření by způsobila kolaps části regionálního školství.

|Zprávy ze světa

Koštunica navštíví Bosnu polooficiálně

Nový vůdce JSR přicestoval na kontroverzní návštěvu do bosenské Republiky srbské, aby se tu ve měste Trebinje zúčastnil pohřbu zpopelněných ostatků nacionalistického básníka Jovana Dučiče, převezených z USA, kde básník v roce 1943 zemřel. Dučič byl v Jugoslávii po desítky let "persona non grata" kvůli své kritice společného státu Srbů s Chorvaty a se Slovinci. Kolektivní vedení Bosny protestovalo, že tato návštěva je porušením diplomatického protokolu, protože nebyla zorganizována prostřednictvím Sarajeva. Koštunica zdůraznil, že jde o soukromou návštěvu. Čelní představitelé RS, kteří ho ve městě uvítali, však dali jasně najevo, že jeho návštěvu považují za oficiální.

|Zprávy ze světa

Čarnogurského nástupcem se stal Hrušovský

Novým předsedou vládního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) se dnes na sněmu v Trenčíně stal 48letý právník - místopředseda sněmovny Pavol Hrušovský. V čele hnutí po více než deseti letech vystřídal současného ministra spravedlnosti Jána Čarnogurského. Ze 430 delegátů 249 odevzdalo svůj hlas Hrušovskému, jeho jediného protikandidáta Jána Figeĺa podpořilo 179 přítomných.

|Sport

Další medaile českých paralympioniků

Stolní tenisté Tomáš Přibyl a Martin Zvolánek získali na paralympijských hrách stříbrnou medaili. Ve finále soutěže družstev v kategorii vozíčkářů kvadruplegiků bojovali tři hodiny se čtveřicí Korejců, ale za mohutného povzbuzování tribun podlehli 1:3 na zápasy. Přitom ještě před třemi dny nebylo jisté, zda Přibyl bude moci soutěžit, protože se mu vrátily problémy po zánětu močového měchýře. Ty ustoupily až po nasazení antibiotik. Další druhé místo získalo družstvo žen v kategorii 6+10 (stojící). Jolana Davídková, Jana Mojová, Eva Peštová a Michala Žáková porazily v semifinále Francii 3:2, ve finále pak prohrály s Číňankami 0:3.

|Zprávy z domova

Republiku navštíví dva kosmonauti s českými předky

Dvě české vesničky, Praha a pardubická základna vojenského letectva budou na sklonku příštího týdne hostit dva americké astronauty, kterým koluje v žilách i česká krev. Na návštěvu České republiky přijedou velitel lodi Apollo 17 Eugene Andrew Cernan a šéf lodi Apollo 13 James Arthur Lovell. V Praze budou aktéry unikátního setkání s jediným kosmonautem někdejšího Československa Vladimírem Remkem. Všechny tři muže by měli v pátek přijmout nejen iniciátor jejich setkání - náčelník generálního štábu Jiří Šedivý -, ale také ministr obrany Vladimír Vetchý a dokonce i prezident Václav Havel. Od české armády obdrží kosmonauti vyznamenání.

|Zprávy ze světa

Další pumový útok v Baskicku, další mrtvý

Výbuch bomby usmrtil dnes ráno v baskickém městě Vitoria policejního důstojníka. K odpovědnosti za atentát se zatím nikdo nepřihlásil, podle prvních dohadů regionální policie za ním ale stojí i tentokrát separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA). Podle zpráv rozhlasové stanice Cadena SER vybuchla bomba kolem 8:30 středoevropského času a její obětí se stal 44letý policejní důstojník Máximo Casado Carrera.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru