Archiv | zprávy ze dne 30. listopadu 2000

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

V Irsku havaroval Boeing 737

Několik zraněných a přechodné uzavření letiště si vyžádala nehoda dopravního letounu španělské společnosti Futura na letišti Shannon v Irské republice. Letounu typu Boeing 737, letícímu z Lanzarote na Kanárských ostrovech, prasklo při přistávání kolo předního podvozku. Letadlo zůstalo ležet na přistávací dráze a není schopno vlastními silami dalšího pohybu.

|Zprávy z domova

Díky prezidentově milosti poputuje z vězení do léčebny

Prezident Václav Havel udělil milost muži, kterému pobyt ve vězení brání v nastoupení soudně nařízené psychiatrické léčby. Muž, který před deseti lety zabil svoji manželku, spáchal ve věznici další trestné činy. Jeho agresivita se však podle vyšetření psychiatra snížila. Z vězení teď poputuje do psychiatrické léčebny.

|Milan Kopp |Ekonomika

ČNB zpochybňuje požadavek odborů na mzdy

Česká národní banka považuje požadavek odborů, aby v příštím roce vzrostly nominální mzdy o deset procent, za nadnesený a nerealistický. Cíl odborů je podle ředitele měnové sekce ČNB Aleše Čapka zhruba tři až čtyři procentní body nad úrovní průměrných nominálních mezd, která by podle centrální banky zajišťovala makroekononickou stabilitu a nevyvolávala by nákladovou inflaci.

|Zprávy ze světa

Poláci přestávají toužit po vstupu do Evropské unie

Právě zveřejněný průzkum veřejného mínění ukázal, že v Polsku trvale klesá podpora vstupu země do Evropské unie. Roste naopak počet odpůrců tohoto kroku. V roce 1998 si integraci Polska do unie přálo 64 procent obyvatel, nyní pouze 47 procent. Nesouhlas vyjádřilo v průzkumu v roce 1998 12 procent Poláků, letos už se vstupem do EU nesouhlasí 17 procent.

|Ekonomika

Škoda se o ČKD Dopravní systémy raději neuchází

Škoda dopravní technika se nakonec rozhodla nepředložit závaznou nabídku na koupi ČKD Dopravní systémy. Přestože Škoda pracovala na závazné nabídce o ČKD DS do poslední chvíle, rozhodla se na radu svých právníků o Dopravní systémy neucházet. Důvodem jsou rizika vyplývající z neúplného vyjasnění všech majetkových vztahů prodávané firmy.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Slovensko rozšiřuje vízovou povinnost

Slovensko od 1. ledna příštího roku zavádí vízovou povinnost pro občany Ruské federace a Běloruska. Diplomatickou nótu o vypovězení bezvízového styku už převzali velvyslanci obou zemí. Zavedení vízového styku slovenská vláda zvažovala už před časem, k tomuto krok se však rozhodla až dnes.

|Jitka Malá |Zprávy ze světa

Palestinci oficiálně požádali OSN o vyslání pozorovatelů

Palestinci požádali oficiálně Radu bezpečnosti OSN o mezinárodní jednotky. V noci na dnešek předložili Radě návrh rezoluce o vyslání 2000 neozbrojených vojenských pozorovatelů, kteří by chránili palestinské obyvatele. Izrael rezoluci, která používá pojem izraelská okupace, ihned a jednoznačně odmítl. Označil ji za snahu odvrátit pozornost od úsilí po míru. Návrh tak nemá naději na úspěch, protože USA mající právo veta prohlásily, že budou proti, pokud rezoluci nepodpoří Izrael.

|Ekonomika

UPC možná zneužívá dominantního postavení na trhu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podezřívá společnost UPC ze zneužití dominantního postavení na trhu kabelových televizí v ČR a zahájil s ní správní řízení. UPC ohlásila od 1. ledna 2001 významné zdražení služeb a antimonopolní úřad ve věci dosud obdržel přes 50 stížností občanů. Do té doby než rozhodne, využije pravděpodobně předběžného opatření, kterým by zabráil firmě zvýšit ceny od Nového roku.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Ministr Gross byl úspěšně operován

Ministr vnitra a místopředseda ČSSD Stanislav Gross se podrobil v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích operaci poraněných vazů levého kotníku. Přestože se zákrok obešel bez komplikací, ministr v nemocnici zůstane podle lékařů několik dní a jeho účast na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové je proto nejistá.

|Ekonomika

Propojí se dvě obří telekomunikační firmy

Japonská DoCoMo Inc., která je podle tržní hodnoty přední světovou telekomunikační firmou, oznámila, že koupí 16procentní podíl v americké skupině AT&T Wireless Group. Akce ji bude stát 9,8 miliardy USD. Dále DoCoMo uvedla, že koupí 20procentní podíl ve třetím největším tchajwanském mobilním operátorovi KG Telecom, a to za 59,8 miliardy jenů (537,8 miliónu USD).

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Moskva považuje vyzdvižení Kurska za nezbytné

Ruská vláda soudí, že vzhledem k dvěma jaderným reaktorům na palubě havarované ponorky Kursk je vyzdvižení plavidla nevyhnutelné. Jak dnes řekl v Moskvě místopředseda vlády Ilja Klebanov, reaktory sice nepředstavují žádné bezprostřední nebezpečí, avšak ponechat potopený vrak ve více než stometrové hloubce v Barentsově moři by bylo „trvalým zdrojem mezinárodního napětí“.

|Ekonomika

Soud zrušil konkurs na Teslamp Holešovice

Vrchní soud v Praze zrušil vyhlášení konkursu na výrobce světelných zdrojů Teslamp Holešovice. Případ pak vrátil k projednání krajskému obchodnímu soudu. Firma má vůči bankám závazky za provozní a privatizační úvěry ve výši 705 miliónů korun, dalších 51 miliónů dluží dodavatelům v obchodním styku. Předmětem sporu je především to, že by České spořitelně měla Tesla splácet miliardový úvěr, za který byla společností TES koupena v privatizaci.

|Milan Kopp |Ekonomika

Zájem o hovězí maso se snižuje i v Česku

Většina zpracovatelů a prodejců hovězího masa už registruje v souvislosti s obavami z nemoci šílených krav pokles zájmu odběratelů. Odbyt klesl v rozmezí od 15 do 50 procent. Masokombináty však prozatím nedokáží odhadnout ztráty.

|Zprávy ze světa

Renaulty Kangoo mají vadné bezpečnostní zařízení

Kvůli poruše v mechanismu kontrolujícím bezpečnostní pásy a airbagy ve vozech Kangoo svolá automobilka Renault do servisů 264.377 těchto vozů. Celá akce bude stát hruba 50 miliónů franků. Většinu z této sumy zaplatí ovšem švédská firma Autoliv. Ta je výrobcem elektronické skříňky, která ve vozech Kangoo chybně uvolňuje zámek na zařízení bezpečnostního pásu a předního airbagu.

|Zprávy z domova

Parlament odmítl novelu školského zákona

Poslanecká sněmovna hned v prvním sněmovním čtení podpořila vládní návrh zákona o vydání dluhopisů na úhradu ztráty Konsolidační banky za rok 1999. K dalšímu projednání pak přijala novelu trestního zákona, která přesněji postihuje trestný čin znásilnění. Poslanecký návrh novely, která měla výrazně zvýšit vliv obcí na fungování jimi zřizovaných škol, ale zamítla. Jde o předlohu, proti které již dříve protestovaly školské odbory.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Policie zadržela slovenského mafiána

České speciální policejní jednotky ve spolupráci se slovenskou policií zadržely v Ústí nad Labem několik měsíců hledaného bosse košického podsvětí Dušana Borženského. Ten na Slovensku čelí obvinění z několika vražd, nedovoleného ozbrojování a dalších trestných činů.

|Naděžda Hávová |Zprávy z domova

V Temelíně a okolí probíhají bezpečnostní cvičení

V jaderné elektrárně Temelín začalo další havarijní cvičení. Sirény ráno spustily plánované cvičení personálu elektrárny a složek integrovaného záchranného systému. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář řekl, že v 6 hodin 20 minut klasifikoval směnový inženýr „závadu“ jako mimořádnou událost druhého stupně. Dnešní cvičení se od předchozích liší tím, že na ně během dopoledne naváže i procvičení vnějšího havarijního plánu. Praktické ověření svého havarijního plánu provede i Týn nad Vltavou.

|Zprávy ze světa

Albánci prchají z demilitarizované zóny do Kosova

Kvůli ozbrojeným střetům mezi albánskými separatisty a srbskou policií z bezpečnostní zóny podél administrativních hranic Srbska s Kosovem hromadně utíkají civilisté. Do Kosova už uprchlo přes 4000 etnických Albánců. Oznámil to dnes v Bělehradě Úřad Vysoké komisařky OSN pro uprchlíky.

|Milan Kopp |Sport

Vyhlášení nejslavnějších hvězd českého sportu

Exkluzivní společnost největších hvězd historie českého sportu se večer sešla v pražském Obecním domě. Odborná porota vybrala desítku nejslavnějších postav, reprezentujících různá sportovní odvětví. Chyběl jen nedávno zesnulý běžec Emil Zátopek a hokejista Jaromír Jágr, vázaný povinnostmi v NHL.

|Milan Kopp |Ekonomika

ČTÚ upravil ceník Telecomu na příští rok

Ve změněné podobě oproti návrhu Českého Telecomu schválil Český telekomunikační úřad cenový výměr regulovaných cen společnosti pro příští rok. Hlavní změnou je zvýšení volného kreditu v rámci měsíčního 175 korunového paušálu pro málo telefonující domácnosti z Telecomem navrhovaných 60 Kč na 90 korun. Cenový výměr Český telekomunikační úřad zveřejní zítra na svých internetových stránkách http://www.ctu.cz

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Klienti kampeliček se dočkají náhrady

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona na vydání dluhopisů ve výši šesti miliard korun pro odškodnění pojištěných klientů družstevních záložen. O schválení zákona, který sněmovna přijala podle nových pravidel ve zrychleném jednání, se zasadili vedle poslanců ČSSD a KSČM i poslanci KDU-ČSL a Unie svobody. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

|Zprávy z domova

Odpoledne čekejte mrholení, na severovýchodě polojasno

Odpoledne bude většinou zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Místy bude mrholit, na severu a severovýchodě i slabě pršet. Na severovýchodě Moravy a ve Slezsku bude polojano. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 5 a 8, v místech s malou oblačností kolem 10 stupňů Celsia. Na horách v 1000 m kolem 8 stupňů Celsia. Vát bude slabý jižní až jihovýchodní vítr o rychlosti 2 až 4, na severovýchodě Moravy a ve Slezsku až 8 metrů za sekundu. V Beskydech počítejte s nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu. Tlaková tendence: slabý vzestup nebo setrvalý stav. Rozptylové podmínky budou mírně nepříznivé.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

EU pomůže Arménii, Gruzii a Tádžikistánu

Evropská komise uvolnila humanitární pomoc Arménii, Gruzii a Tádžikistánu v celkové výši čtyři milióny eur, tedy v přepočtu přes 138 miliónů korun. Finanční prostředky jsou určené pro oběti dlouhotrvajícího sucha, které letos zasáhlo rozsáhlé oblasti centrální Asie a jižního Kavkazu.

|Ekonomika

Odboráři Železáren Chomutov chtějí vyhlášení konkursu

Odboráři akciové společnosti Železárny Chomutov požádali dopisem Krajský soud v Ústí nad Labem o urychlené prohlášení konkursu na majetek firmy a jmenování správce konkursní podstaty. Návrh na konkurs podala už v říjnu Československá obchodní banka, která je jedním z věřitelů železáren. Podle odborářů umožňuje oddalování konkursu majiteli železáren zvětšovat dluhy smlouvami uzavíranými v neprospěch firmy.

|Zprávy ze světa

Volební lístky pojedou k floridskému soudu

Soudce ve floridském městě Tallahassee nařídil dopravit všechny hlasovací lístky z volebních okrsků Miami-Dade a Palm Beach k tribunálu. Pod policejním dohledem tak do floridské metropole pojede více než jeden milión hlasů. Soud bude v sobotu jednat o tom, zda se přistoupí k novému sčítání těchto hlasovacích lístků, jak žádá demokratický kandidát na prezidentský post v Bílém domě Al Gore.

|Sport

Český biatlonista Zdeněk Vítek doběhl jako první

Zdeněk Vítek se stal prvním českým biatlonistou, který vyhrál závod Světového poháru. V italské Anterselvě zvítězil v běhu na 20 kilometrů o 1:06,5 minuty před stříbrným Karstenem Heymannem z Německa. Celkově dobře si však vedlo celé české družstvo. Ivan Masařík vydobyl v Itálii deváté místo, desátý skončil Petr Garabík a bodovali i jednadvacátý Roman Dostál a osmadvacátý Tomáš Holubec.

|Jitka Malá |Zprávy z domova

Poslanci budou jednat o pomoci klientům kampeliček

Poslanecká sněmovna by měla dnes už potřetí v tomto roce jednat o stejném vládním zákoně na odškodnění klientů zkrachovalých záložen vydáním dluhopisů. Předchozí dvě snahy o vydání dluhopisů v objemu šesti miliard korun skončily neúspěchem a doporučením sněmovny, aby vláda klienty kampeliček odškodnila prostřednictvím Konsolidační banky.

|Zprávy z domova

Olomoucká Nejsvětější Trojice na seznamu UNESCO

Olomoucký barokní sloup Nejsvětější Trojice je odedneška na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Pětatřicetimetrový barokní sloup Nejsvětější Trojice pochází z let 1716-1754. Sloup na olomouckém Horním náměstí, kde stojí po boku unikátního souboru barokních kašen, je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Spekulace uvnitř KDU-ČSL kolem leadra čtyřkoalice

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal popřel kuloárové informace, podle kterých podmiňuje setrvání ve funkci schválením nominace Jaroslava Kopřivy na leadera čtyřkoalice. „Ne vždycky musí předseda prosadit svůj názor a vůbec to nemá vztah k funkci,“ uvedl Kasal. Naopak místopředseda křesťanských demokratů Cyril Svoboda poznamenal,že se k němu spekulace o údajných výhrůžkách předsedy Kasala zprostředkovaně dostaly.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru