Archiv | zprávy ze dne 25. května 2003

|Markéta Kaclová, Martin Drtina |Zprávy ze světa

Zlatou palmu z Cannes získal film o násilí na střední škole

Vyhlášením vítězů skončil 56. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Hlavní trofej - Zlatou palmu - získal film amerického režiséra Guse Van Santa Elephant. Snímek pojednávající o násilí na střední škole ve Spojených státech porota ocenila také v kategorii nejlepší režie. Zvláštní cenu filmových kritiků si z Cannes odnáší mladá iránská režisérka Samíra Machmalbafová za první natočený film zobrazující Afghánistán po pádu Talibanu.

|Markéta Kaclová, Zdeněk Trnka |Zprávy z domova

Nad Karlovarskem se přehnala silná bouře

Nad Karlovarskem se vpodvečer přehnala silná bouře. Její následky už jsou ale odstraněny. Hasiči vyprostili auta poškozená spadanými stromy a uvolnili zaplavenou garáž. Prudký déšť místy s krupobitím nezpůsobil žádná zranění. Podle předběžných odhadů vznikla škoda v desítkách tisíc korun.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová |Zprávy z domova

Diag Human chce mluvit o obchodech s vládou

Obchodník s krevní plazmou Diag Human ruší mlčenlivost a chce mluvit o pozadí svých obchodů i smlouvy s Ministerstvem zdravotnictví. Mluvčí firmy Daniel Častvaj o tom už informoval premiéra Vladimíra Špidlu. Firma žádá stát o náhradu za ušlý zisk, protože počátkem 90. let jí nevyšly u nás obchodní plány. Současný kabinet vyplatil firmě přes 300 milionů korun za poškození jména, dalších až šest miliard by ale mohla získat jako náhradu za obchodní ztráty. Případem se zabývá rozhodčí senát, který by měl rozhodnout o výši odškodného do konce června.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Izrael uznal právo Palestinců na vlastní stát

Izraelská vláda schválila plán řešení izraelsko- palestinského konfliktu, známý jako "cestovní mapa". Oznámil to izraelský vojenský rozhlas. Dokument předpokládá vytvoření palestinského státu v roce 2005 a je to vůbec poprvé, co izraelská vláda formálně uznala právo Palestinců na samostatný stát. Plán byl schválen 12 hlasy, proti bylo sedm ministrů a čtyři se hlasování zdrželi. Izraelská vláda však podle očekávání přijala plán s výhradami.

|Markéta Kaclová, Jan Mišurec |Zprávy z domova

Do Česka přichází stále více Romů ze Slovenska

Do České republiky přichází stále více Romů ze Slovenska. Několik set jich žádá o politický azyl. Podle neoficiálních údajů se u nás může pohybovat až 20 tisíc slovenských romů. Někteří politici začínají na adresu slovenských Romů volit velmi ostrá slova.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová |Zprávy z domova

Dívky z Tchajwanu čekají na výsledky testů na SARS

V nemocnici na Bulovce čekají na výsledky testů na SARS dvě studentky, které se vrátily z Tchaj-wanu. Do karantény je na pokyn pražského hygienika Vladimíra Polaneckého přímo z ruzyňského letiště včera odvezla skupina zdravotníků v maskách a pláštěnkách, i když neměly vůbec žádné příznaky nemoci. Pražský hlavní hygienik Vladimír Polanecký totiž nařídil, že všechny osoby, které pobývaly v zemích, kde se šíří toto nebezpečné onemocnění, musí na deset dní do karantény. Bez ohledu na to, zda mají příznaky onemocnění nebo ne, a také nehledě na to, zda s tím souhlasí. Zatím se to týká výhradně Tchaj-wanu.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Ransdorfa vykázali z krajanského koncertu v New Yorku

Krajané v New Yorku vyhodili komunistického poslance Miloslava Ransdorfa ze své veselice. Český poslanec, který je ve Spojených státech na soukromém přednáškovém turné, se účastnil v noci na dnešek koncertu skupiny Čechomor. Poslanci Jan Kavan a Miroslav Ransdorf přišli v sobotu večer do české hospody Bohemian Hall v newyorské Astorii, kde probíhal dvoudenní český a slovenský festival. Většina krajanů vůbec Miroslava Ransdorfa nepoznala do chvíle, než ho organizátoři vystoupení Čechomoru představili na podiu.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová |Zprávy z domova

S požárem skládky u Nové Role bojovali hasiči celou noc

Nejméně ještě celý dnešní den budou hasiči likvidovat požár rozsáhlé skládky u Nové Role na Karlovarsku. Hořet začala večer a pod kontrolu dostali oheň až časně ráno. Požár skládky plné starých pneumatik, plastových barelů, syntetických barev a dalších škodlivin připravil horké chvilky nejen hasičům. Oheň totiž doprovázel hustý dým. Jen příznivý směr větru zabránil tomu, aby neohrozil hustě obydlená místa. Hasiči nevylučují, že likvidace požáru bude pokračovat ještě v pondělí.

|Markéta Kaclová, Gabriela Sahánková |Zprávy z domova

Už pět dní je nezvěstný patnáctiletý kluk z Brna

Už pátý den je nezvěstný patnáctiletý Tomáš Kučera z Brna. Ve středu utekl z diagnostického ústavu a od té doby o něm nikdo nemá žádné zprávy. Do Diagnostického ústavu se dostal po tom, co začal hrát na automatech. Matka se ho podle svých slov snažilo tímto ochránit. Do této doby nikdy z domu neutekl.

|Markéta Kaclová, Ivana Šuláková |Ekonomika

Třinečtí odboráři budou žádat po vládě kompenzace

Odboráři Třineckých železáren dnes oznámili, že budou ve středu 28. května opět protestovat před úřadem vlády. Chtějí tak kabinet přimět ke státní pomoci pro tuto soukromou společnost. Třinecké železárny požadují státní kompenzaci ve výši dvou miliard korun za údajné porušení rovnocenných podmínek konkurence. Myslí tím hlavně nedávnou pomoc novému vlastníkovi společnosti Ispat Nová huť - skupině LNM Holdings, která je přímým konkurentem třinecké firmy.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Markéta Čekanová |Zprávy z domova

Letošní Nonstop čtení zasvěceno Václavu Havlovi

6. ročník literárního maratonu Nonstop čtení začal dopoledne pražském sídle Jazzové sekce na Malé straně. Jak nám řekl jeden z organizátorů, Karel Srp, letošním tématem je život v pravdě a jde o poctu bývalému českému prezidentovi Václavu Havlovi. Pořádá ho právě Jazzová sekce a Správa českých center. Zahájil ho exprezident Václav Havel.

|Markéta Kaclová, Zuzana Bančanská |Zprávy ze světa

Po alžírském zemětřesení už dva tisíce mrtvých

Alžírské úřady oznámily čerstvou bilanci obětí středečního ničivého zemětřesení. Počet mrtvých přesáhl 2 tisíce, zraněných je více než 8600. Alžírské ministerstvo vnitra přitom zdůraznilo, že jde o oficiální, ale stále ne konečná čísla. Statistika se tak proti dosavadním údajům opět citelně zvedla. Navzdory úsilí záchranářů z mnoha zemí, mezi kterými je i český tým, zřejmě ještě mnoho lidí zůstává uvězněno pod troskami zřícených budov. Naděje, že by někdo z nich mohl přežít, je přitom minimální.

|Markéta Kaclová, Jarmila Kubíková |Zprávy z domova

Na Hoře sv. Šebestiána přestanou odbavovat nebezpečné náklady

Od dnešní půlnoci nebudou na hraničním přechodu Hora sv. Šebestiána - Reitzenhain celně a pasově odbavována vozidla, převážející nebezpečné látky, které by mohly znečistit vodní zdroje v ochranném vodohospodářském pásmu vodní nádrže Křimov. Opatření iniciovali vodohospodáři z Povodí Ohře Chomutov, kteří upozornili na fakt, že zejména cisterny, převážející nebezpečné látky, úplně ignorují dopravní značení.

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Marika Táborská |Zprávy z domova

Předpověď počasí na neděli 25. května

Odpoledne bude polojasno, během odpoledne se přižene další oblačnost s přeháňkami a bouřkami. na východě republiky přeháňky a bouřky jen ojediněle. Teploty vystoupí až na 25-29 stupňů Celsia.

|Markéta Kaclová, Jan Šmíd |Zprávy ze světa

Ve Francii rozsáhlé manifestace proti důchodové reformě

Ve Francii se dnes koná rozsáhlá manifestace proti reformě penzijního systému. Největší demonstrace probíhá v Paříži. V Paříži by mělo do ulic vyjít až na půl miliónu lidí. Jde o největší demonstraci za poslední roky. Podle odborníků bude právě dnešní manifestace ukázkou jednoty odborů a taky ukazatelem, nakolik může jejich odpor proti reformě podkopat autoritu vlády. Demonstranti budou požadovat stažení návrhu důchodové reformy. O ní by se v parlamentu mělo jednat příští týden.

|Markéta Kaclová, Jana Petrová |Zprávy ze světa

NASA: Posádku Columbie bylo možné zachránit

Posádku raketoplánu Columbia bylo prý možné zachránit. Připustila to podle deníku The Washington Post americká vesmírná agentura NASA. Možnost, ikdyž malá, spočívala v tom, že by raketoplán zůstal na oběžné dráze v nouzovém režimu až 30 dnů, které by stačily na zorganizování záchranné mise. Podle prvního scénáře by bylo možné pro astronauty vyslat raketoplán Atlantis, který by se ke Columbii přiblížil na 20 až 30 metrů a připojil se k ní lanem. Po něm by pak posádka Columbie přeručkovala do Atlantisu a vrátila se na Zem.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru