Archiv | zprávy ze dne 18. února 2006

|Milan Kopp, Jana Zemanová, Michaela Vetešková, Marie Matúšů |Zprávy z domova

Výbuch plynu zdemoloval restauraci U Arbesa na pražském Smíchově

Silný výbuch plynu v přízemní restauraci třípatrového obytného domu v Preslově ulici na pražském Smíchově má první oběť. V motolské nemocnici zemřel v sobotu v podvečer osmapadesátiletý muž, který při dopoledním výbuchu utrpěl těžká zranění mozku. V době exploze byla restaurace U Arbesa bez hostů, nebylo ještě otevřeno. Po výbuchu vypukl i požár, který se ale podařilo rychle uhasit. Nehoda si vedle smrtelného zranění vyžádala i další velmi těžké a tři lehká zranění. Jeden muž - tamní kuchař - je pohřešován, 15 lidí hasiči evakuovali.

|Jan Kaliba |Sport

Finové porazili české hokejisty a zranili Jágra

Marek Židlický jako obránce vstřelil dva góly. To je z českého pohledu jediné pozitivum dnešního zápasu skupiny "A" olympijského hokejového turnaje mezi Českou republikou a Finskem. Výčet negativ je bohatší. Češi podruhé za sebou prohráli, tentokrát 2:4. Navíc přišli o zraněného Jaromíra Jágra, jehož další působení v Turíně je nejasné. Pokračuje střelecké trápení českých útočníků a obrana měla velké problémy především s první finskou útočnou formací ve složení Selänne, Koivu, Lehtinen.

|Jan Kaliba |Sport

Liberec rázně vykročil za titulem, na Letné porazil Spartu

Ve stínu olympijských her začala jarní část nejvyšší fotbalové soutěže. Na programu neúplného 17. kola byly dnes tři zápasy, mezi nimi také mimořádně zajímavý souboj mezi úřadujícím mistrem Spartou Praha a vedoucím celkem tabulky Slovanem Liberec. Vítězně z tohoto duelu vyšli Severočeši, kteří v Praze dokázali vyhrát 2:1. Stejně jako v sezóně 2001/2002, kdy nakonec získali titul. V dalších dvou dnešních zápasech remizovala Jihlava v azylu na Strahově s Brnem 0:0 a Slovácko porazilo Zlín 2:0.

|Jan Kaliba |Sport

Jakub Janda je bez medaile i po závodě na velkém můstku, zvítězil Morgenstern

Vedoucí závodník Světového poháru ve skocích na lyžích Jakub Janda zůstal na olympijských hrách za očekáváním. V dnešním závodě na velkém můstku v Pragelatu sice pronikl do první desítky, ale skončil až na jejím konci. I tak si oproti závodu na středním můstku o tři příčky polepšil. Olympijským vítězem na velkém můstku se za skoky dlouhé 133 a 140 metrů stal Rakušan Thomas Morgenstern. Stříbro si vyskákal jeho krajan Andreas Kofler, bronzovou medaili si na krk pověsil olympijský šampion ze středního můstku Nor Lars Bystöl.

|Milan Kopp, Jana Zemanová |Zprávy z domova

Tající sníh opět zvedl hladiny některých řek

Berounka ve Zbečnu na Rakovnicku dosáhla třetího povodňového stupně, ohrožení, a vylila se z břehů. Meteorologové ale neočekávají další výrazné vzestupy hladin. Pod tíhou mokrého sněhu se probořily další střechy.

|Jaromír Janev |Zprávy ze světa

Hamas bude dál jednat s Izraelem

Palestinská autonomie, a to jak prezident, tak vláda, budou pokračovat v politice jednání s Izraelem. Na prvním zasedání autonomního parlamentu to prohlásil palestinský prezident Mahmúd Abbás.

|Sport

Na střídačce s Martinou Sáblíkovou

Hostem nedělního pořadu Na střídačce, který začíná krátce po desáté hodině, bude v turínském studiu česká rychlobruslařka Martina Sáblíková. Osmnáctiletá reprezentantka skončila v závodě na 3000 metrů sedmá a v závěru olympijských her ji čeká pětikilometrová trať, která je její nejsilnější disciplínou. Ptát se můžete i vy - ve druhé polovině pořadu telefonicky a od půl jedenácté na internetové adrese www.rozhlas.cz/chat.

|Tereza Jandová |Sport

Björndalen prohrál finiš o šesté olympijské zlato s Defrasnem

Pětinásobný olympijský vítěz v biatlonu Ole Einar Björndalen přišel o další nejcennější kov. Ve finiši stíhacího závodu na 12,5 kilometru ho v cílové rovince překvapivě předjel Francouz Vincent Defrasne a Björndalen se musel spokojit se stříbrem. Bronz vybojoval Němec Sven Fischer.

|Milan Kopp, Jana Zemanová |Zprávy z domova

Poslancům ČSSD nemá víra bránit v hlasování o registrovaném partnerství

Premiér Jiří Paroubek usiluje o to, aby všichni poslanci sociální demokracie hlasovali pro přijetí zákona o registrovaném partnerství homosexuálů. Ve Sněmovně pro něj nyní musí zvednout ruku alespoň 101 zákonodárců z celkového počtu 200 členů. Někteří poslanci ČSSD se ale dali slyšet, že mají k registrovanému partnerství výhrady.

|Jana Zemanová, Marie Matúšů |Zprávy z domova

Pražským Smíchovem otřásl mohutný výbuch plynu

Už několik hodin se snaží záchranáři v Praze na Smíchově vyprostit z domu poničeného výbuchem plynu možné zraněné či oběti. Nikdo zatím neví, proč k neštěstí došlo, ani kolik lidí se v okamžiku exploze zdržovalo v suterénu a přízemí objektu v Preslově ulici, kde byla restaurace. Prozatímní bilance je smutná. Dva muži s velmi těžkými zraněními jsou v pražských nemocnicích. Jeden z nich, patrně náhodný chodec, bojuje o život v motolské nemocnici. K explozi došlo ze zatím nezjištěných příčin kolem půl desáté dopoledne.

|Hana Hikelová |Sport

Italský deník tentokrát o ubytování olympioniků

Poprvé nebydlí při Olympijských hrách všichni sportovci v jedné olympijské vesnici. Kvůli tomu, že zejména lyžařská sportoviště jsou hodně daleko od Turína, museli Italové vybudovat vesnice 3 - v Turíně, Sestriere a v Bardonecchii. Asi nejvíce stížností od sportovců zaznamenali zatím pořadatelé na tu v Sestriere. Téma pro redaktorku Radiožurnálu Hanu Hikelovou.

|Filip Šedivý |Sport

Rozhovor s Dušanem Salfickým a Alešem Kotalíkem

Český hokejový tým má na olympijských hrách před večerním zápasem s Finskem opět 23 členů. Po zraněních a odjezdech Dominika Haška a Patrika Eliáše se k týmu v noci na dnešek připojili v Turíně Dušan Salfický s Alešem Kotalíkem. A dnes dopoledne už s mužstvem trénovali. Byl u toho také Filip Šedivý.

|Radim Vaculovič |Zprávy ze světa

Záchranná akce po sesuvech půdy na Filipínách pokračuje

Celý den dnes záchranáři na filipínském ostrově Leyte prohledávali oblast, kde včera sesuvy půdy a kamení zasypaly celou vesnici se zhruba 1800 obyvateli. Snaží se najít a vyprostit ty, kteří přežili a evakuovat je do bezpečí. Celou situaci ale komplikují silné deště.

|Jana Zemanová |Zprávy z domova

Další střechy nevydržely tíhu mokrého těžkého sněhu

Lidé by si měli i dnes dávat pozor na střechy a sníh, který na nich leží. Po včerejším dešti totiž ještě více ztěžkl a poškození střech tak stále hrozí. Nápor mokrého sněhu nevydržela například střecha rodinného domu v Loučce na Zlínsku, která se zřítila. Majitelka vyvázla bez zranění.

|Tomáš Kohout, Tereza Jandová |Sport

Česká lyžařská štafeta žen dojela šestá, zvítězily Rusky

Po individuálních závodech nastoupily běžkyně na lyžích na olympijské trati v Pragelatu do štafety na 4x5 kilometrů. Za Českou republiku se na start postavila štafeta ve složení Helena Erbenová, Kamila Rajdlová, Iva Janečková a Kateřina Neumannová. Vítězkami závodu se staly Rusky, které si spravily chuť po olympiádě v Salt Lake City. Tam nemohly štafetu postavit, protože Larisa Lazutinová byla z her vyloučená kvůli dopingu. Pro stříbro dojely obhájkyně titulu Němky, bronz získal domácí tým.

|Jitka Hanžlová |Zprávy z domova

Týden v Česku 11.-18. února

Prezident Václav Klaus se rozhodl, že neschválí zákon o registrovaném partnerství. Poslal ho zpět do Poslanecké sněmovny. Tři nejzadluženější fakultní nemocnice dostaly ultimátum od dodavatelů léčiv. Léky by do nich měla dočasně dodávat česká firma Stylmed H. Ministr zdravotnictví David Rath mezitím zrušil výběrová řízení na smlouvy pro středočeské nemocnice. V Libčevsi na Lounsku hořel už podruhé komunální odpad dovezený nelegálně z Německa. Prezident Václav Klaus jmenoval do funkce 30 nových soudců. Je mezi nimi i bývalý ministr spravedlnosti a horký kandidát na post předsedy Nejvyššího soudu Jaroslav Bureš. Kvůli přibývajícím případům ptačí chřipky v Evropě zasedala Ústřední nákazová komise. I tento týden nám komplikovalo život počasí. Souhrn domácích událostí uplynulých sedmi dní přináší pořad Týden v Česku.

|Tomáš Kohout |Sport

České běžkyně na lyžích o svých pocitech ze štafety

České běžkyně na lyžích absolvovaly dnes na olympijské trati v Pragelatu štafetu na 4x5 kilometrů, ve které skončily na 6. místě. Tým jel ve složení Helena Erbenová, Kamila Rajdlová, Iva Janečková a Kateřina Neumannová. Tomáš Kohout se zeptal nejdříve Heleny Erbenové na to, proč ve druhé polovině prvního úseku ztratila a předávala jako 10. se ztrátou skoro 21 sekund.

|Petr Souček |Sport

S Kateřinou Novotnou o short tracku

Mezi českými reprezentanty, kteří se představí v průběhu osmého soutěžního dne olympijských her v Turíně, je také rychlobruslařka Kateřina Novotná. Na krátkém oválu se pokusí na patnáctistovce zopakovat své nečekané šesté místo z pětisetmetrové trati. A protože short track nepatří v Česku mezi nejpopulárnější sporty a Kateřina Novotná mezi nejznámější sportovce, určitě vám přijdou vhod následující informace Petra Součka.

|Jan Šmíd, Vít Pohanka, Marie Matúšů |Zprávy ze světa

Evropa hlásí další případy ptačí chřipky

Virus ptačí chřipky byl poprvé zachycen ve Francii. Potvrdily ho předběžné laboratorní testy uhynulé kachny na východě země v departementu Ain. Teď se čeká na výsledky dalších analýz. Ministerstvo zemědělství ale už připustilo, že se na devadesát procent jedná o vysoce nebezpečný virus H5N1. Francie je 12 evropskou zemí, ve které se onemocnění objevilo. Otázka ptačí chřipky se tak stala aktuální i pro evropské instituce.

|Jaromír Janev, Zuzana Boleslavová, Jaromír Marek |Zprávy ze světa

Zahraniční tisk o novém palestinském parlamentu

Hlavním tématem blízkovýchodních médií je dnešní oficiální ustanovení nového palestinského parlamentu. Vítěz lednových voleb, radikální hnutí Hamas, dnes oficiálně převezme vládu nad palestinskou samosprávou. Spojné státy by měly podpořit nové postoje palestinského radikálního hnutí Hamas, tedy nabídku dlouhodobého příměří. Píše se to v dnešním vydání celoarabského vlivného listu Al-Quds Al-Arabí. Mezinárodní tlak na zavření věznice na Guantánamu roste, informuje severoamerický deník Christian Science Monitor.

|Hana Hikelová |Sport

Italský deník o sběratelích odznaků a nejcennějším odznaku s Pikaču

Statisíce fanoušků z celého světa dorazily do Turína a horských středisek, aby zažily atmosféru olympijských her. Po soutěžích a zápasech se někteří snaží poznat Turín, většina z nich končí v barech a hospůdkách. Desítky turistů ale přijely na olympiádu do Turína úplně kvůli něčemu jinému.

|Alexandr Pícha |Zprávy ze světa

Spor o věznici na Guantánamu se vyostřuje

Spor mezi OSN a Washingtonem o vězení pro teroristy na americké základně Guantánamo se vyostřuje. Proti požadavku OSN a generálního tajemníka Kofi Annana, aby Spojené státy vězení uzavřely, vystoupil americký ministr obrany Donald Rumsfeld.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru