První polská restaurace dostala michelinskou hvězdičku, díky netradičnímu přístupu

Polské potraviny nemají v poslední době u nás dobré jméno. Ale varšavský Ateliér Amaro dokazuje, že i polské suroviny můžou být světové. Tato restaurace totiž jako první v historii Polska získala hvězdu Michelin. A vaří výhradně z polských produktů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurace La Truffière získala michelinskou hvězdu

Restaurace La Truffière získala michelinskou hvězdu | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

„Šestnáct měsíců před otevřením restaurace jsem vyrazil na cestu po Polsku, najezdil jsem více než šedesát tisíc kilometrů a hledal jsem polské výrobky, které jsou klíčem k úspěchu,“ říká Wojciech Amaro, šéfkuchař a majitel v jedné osobě.

S kolegy se snaží vytvořit zcela novou polskou kuchyni výhradně z domácích produktů. Vymýšlejí polévky, nová jídla, která na talíři v Polsku nikdy nebyla. Michelinskou hvězdu prý dostali právě za tento nový přístup.

Experty z Michaelinu nadchlo v ‚kulinářském ateliéru‘ to, jakým způsobem se zde jídla připravují – nejen, že jde výhradně o místní polské potraviny, výjimečná je i forma servírování, originální je také výroba rozmanitých chutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do první polské restaurace, která dostala michelinskou hvězdičku, se vypravil Petr Vavrouška

„Klíčové bylo moje rozhodnutí, že nebudeme nabízet sezónní jídla, ale rozdělil jsem rok na dvaapadesát týdnů. Začali jsme si psát, co který týden nabízí za suroviny, co roste, žije a kvete. Zjistili jsme, že polské řeky, lesy, hory, jezera a louky nám toho poskytují opravdu hodně.“

Po strmých schodech scházíme do nevelké kuchyně, která je ve sklepě pod jídelní částí restaurace.

„Dnes servírujeme černý kořen, který se vaří hodinu při teplotě pětaosmdesáti stupňů, k tomu bude telecí loupaná plec, která se vařila pět hodin při teplotě pouze šestapadesáti stupňů. A pak tu bude mořský okoun, kterého budeme na základě speciální objednávky péct deset minut v teplotě dvaapadesáti stupňů,“ popisuje netradiční přístup mladý kuchař.

Před tím, než dostali hvězdu, na stůl se prý v restauraci čekalo týden. Teď je to měsíc, a když někdo chce rezervaci na pátek nebo sobotu večer, počká si až dva měsíce.

Petr Vavrouška, Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme