Češi dále šetří na energiích. Plyn omezili meziročně o 13,3 procenta, elektřinu o pět procent

Češi pokračují v úsporách při spotřebě plynu a elektřiny i v letošním roce. V prvním čtvrtletí zatím využili přes 27,3 terawatthodiny (TWh) plynu, což je meziročně o 13,3 procenta méně. Zhruba o pět procent oproti loňsku zatím klesla i spotřeba elektřiny. Vyplývá to z dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Spotřeba energií klesala už v loňském roce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topná sezóna na vesnici (ilustrační foto)

Topná sezóna na vesnici (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokles spotřeby plynu je podle dat úřadu patrný zatím v každém kalendářním měsíci. Nejvýraznější rozdíl byl v lednu, kdy Češi omezili využití plynu oproti loňskému začátku roku téměř o pětinu. Vliv měla kromě mírně teplejšího počasí také skutečnost, že spotřeba začala v loňském roce výrazněji klesat až po únorovém zahájení ruské invaze na Ukrajině.

I v dalších měsících ovšem omezování spotřeby letos pokračuje. Například v březnu, kdy byla průměrná teplota o 1,3 stupně vyšší než loni, činí meziroční pokles 15,5 procenta. Po očištění od vlivu počasí a paroplynové elektrárny Počerady jsou úspory 8,3 procenta, vyplývá z dat úřadu.

Kdo zaplatí vysoké zálohy? Bytová sdružení na severu Česka se potýkají s cenami, ‚šmejdy‘ i neplatiči

Číst článek

Češi nadále šetří i s elektřinou. Energetický úřad má zatím dostupná data za první dva měsíce letošního roku, v obou se meziročně spotřeba rovněž snížila. Do konce února zatím bylo spotřebováno přes 10,74 TWh elektřiny, což je v průměru asi o pět procent meziročně méně.

Ještě výrazněji je letošní omezení spotřeby energií v Česku patrné v porovnání s dlouhodobým průměrem z let 2017 až 2021. Z dat serveru Amper Meteo vyplynulo, že spotřeba elektřiny z letošního března je po očištění od vlivu počasí oproti dlouhodobému průměru skoro o sedm procent nižší a u plynu nižší o 17,4 procenta.

Pokračuje tak trend z loňského roku, kdy především v důsledku rostoucích cen energií Češi omezovali využití základních energií. Spotřeba elektřiny v Česku loni meziročně klesla téměř o čtyři procenta na 73,66 TWh.

Loňská spotřeba plynu v Česku pak byla nejnižší za posledních osm let. Celkově ho Češi spotřebovali 7,544 miliardy metrů krychlových, což bylo meziročně o pětinu méně, oznámil už dříve energetický úřad.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme