Čokoláda zatím nezdraží, i když ceny kakaa strmě rostou. Může za to nadměrně teplé počasí v Africe

Cena kakaa, které je základní surovinou pro výrobu čokolády, na světových trzích strmě roste. V týdnu překročila rekordní hranici 10 tisíc dolarů za tunu, to je přes 230 tisíc korun. Od loňska přitom kakao zdražilo už víc než čtyřikrát.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kakaový lusk v sobě ukývá boby, ze kterých se vyrábí čokoláda

Kakaový lusk v sobě ukývá boby, ze kterých se vyrábí čokoláda | Zdroj: Shutterstock

Ceny kakaa prudce rostou kvůli počasí v západní Africe. Pěstuje se tam 75 procent globální produkce kakaa a je tam momentálně tepleji než obvykle. Kvůli suchu, které tam teď panuje, je ale úroda nižší.

Cena kakaa na trhu v Londýně letos stoupla nejvíc od roku 1989. Důvodem jsou problémy v Africe

Číst článek

Dalším důvodem propadu produkce je virová choroba, která poškozuje kakaovníky.

Jenže africký výpadek se podle analytika společnosti XTB Jiřího Tylečka nedá nahradit.

„Samozřejmě jsou další země, jako je Brazílie nebo Ekvádor, kde v poslední době narůstá produkce. Ale je jenom marginální. Vysoká cena je pochopitelně lákadlo, jsou další pěstitelé a rozšiřují se plochy. Nicméně to trvá roky, než kakaovník začne plodit,“ komentuje Tyleček.

Analytici upozorňují, že žádná globálně obchodovaná komodita letos nezdražuje rychleji než kakao. A jeho cena navíc může ještě růst.

Cena čokolády zatím stojí

Cena kakaa zatím nemá žádný vliv na cenu čokolády. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy mají výrobci zatím na skladě starší kakao, které nakoupili za nízké ceny.

„Pokud by se vyšší cena kakaa měla projevit, tak ve výrobcích to bude nejdřív za půl až třičtvrtě roku. Pro paniku není důvod, protože kakao je jenom jedna ze složek výroby. A naopak ceny energií a ceny přepravy klesají.“

Kakao je nejdražší za 44 let, tuna stojí téměř 88 000 korun. Důvodem je obava z nedostatečné produkce

Číst článek

Sami výrobci čokolády trh s kakaem pozorně sledují. Třeba jednatel čokoládovny Janek Václav Durďák vyhlíží zprávy o nadcházejících afrických sklizních.

„Předpokládáme, že pokud se cena neumoudří do léta, což stále doufáme, tak že bohužel minimálně o pět až deset procent budeme muset zdražit. A to počítáme s tím, že bychom si pořád sáhli i do naší marže,“ obává se.

Stejně tak čokoládovna Lidka z Kutné Hory zatím vyčkává a zdražovat ani měnit sortiment na méně kvalitní čokolády nehodlá.

Naopak čokoládovna Steiner & Kovařík už předpokládá, že zdraží o nižší desítky procent.

Ne všechny čokolády jsou stejně kvalitní a mají stejná procenta kakaa. Mléčná čokoláda má teď podíl aspoň 25 procent kakaa.

Někteří světoví výrobci už to ale začínají trochu, lidově řečeno, šidit. Čokoládu nahrazují třeba karamelem, místo kakaového másla zase používají levnější palmový olej. Existují i případy, kdy výrobci snížili gramáž výrobků, cena ale zůstala stejná.

Kateřina Bečková, edr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme