Potraviny by mohly zlevnit, sníží se jim DPH. Nápoje poskočí do vyšší sazby

Od konsolidačního balíčku, který schválila Sněmovna, si vláda slibuje snížení schodku skoro o sto miliard korun. Změnila kvůli tomu i sazby DPH. Potraviny by tak mohly od příštího roku mírně zlevnit, věří vláda, která snížila jejich DPH o tři procentní body. Zdaněné tak budou 12 procenty místo dosavadními patnácti. Jenže například ceny nápojů by mohly vzrůst, u nich se DPH zvýší na 21 procent, posunou se tedy do takzvané základní sazby.

Seriál Konsolidační balíček Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupy, ilustrační foto

U potravin klesne DPH ze současných 15 na 12 procent (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dosud byly v Česku tři sazby DPH – 21 procent, 15 a 10. Od ledna základní jednadvacetiprocentní sazba zůstane. Dvě snížené se sloučí do jedné, která má nově činit 12 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

DPH klesne u potravin ze současných 15 na 12 procent. Točené pivo a balené nealkoholické nápoje se naopak přesunou do základní 21procentní sazby

Česko se tak dostane mezi menšinu zemí Evropské unie, které mají jen jednu sníženou sazbu. V základní sazbě DPH se řadí Česko do unijního středu.

U potravin tak klesne DPH ze současných 15 na 12 procent.

Co podraží? Nápoje i služby

Točené pivo a balené nealkoholické nápoje se naopak přesunou do základní jednadvacetiprocentní sazby. A to včetně minerální a kojenecké vody. Kromě opozice to vadí i Potravinářské komoře.

„Kojenecká voda je nezbytná pro řadu zejména mladých domácností, z kohoutku nepoteče. Minerální voda má jednoznačně prokázané zdravotní blahodárné účinky,“ tvrdí prezidentka komory Dana Večeřová.

Další z položek, které kvůli přesunu do vyšší sazby DPH nejspíš podraží, patří kadeřnické a holičské služby, opravy obuvi i kol, úklidové práce, palivové dřevo a řezané květiny.

Dopady konsolidačního balíčku pocítí nejvíce lidé se středními a nižšími příjmy, míní analytička

Číst článek

V základní sazbě DPH stále zůstávají dětské pleny a menstruační pomůcky.

Co může zdražit

Zdravotnické pomůcky budou po změnách ve snížené dvanáctiprocentní sazbě, stejně jako léky. Jenže i tak je to posun směrem nahoru, dosud byly v nejnižší desetiprocentní sazbě.

To stejné se týká vodného, stočného a centrálního tepla. I tam DPH oproti současnosti o dva procentní body vzroste.

Také alkohol může od příštího roku zdražit. Daň z lihu totiž v příštích dvou letech vzroste o deset procent. Vyšší zdanění čeká i elektronické cigarety a nikotinové sáčky.

Anna Horáčková, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme