Cena trojnásobná, datum dodání neznámé. Chybí dřevěné pelety, prodejci mluví o výpadku z východu

Zájem o takzvané palivové pelety roste. Alternativní palivo ale z trhu rychle mizí a navíc výrazně podražilo. Pokud už se zákazníci dočkají, zaplatí i třikrát víc než loni. Důvodů je podle prodejců několik. Především je to ale výpadek dodávek z Ukrajiny, Běloruska a Ruska, zdražení dopravy a také nedostatek dřevních pilin.

Hradec Králové Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevěné pelety

Dřevěné pelety | Zdroj: Profimedia

V Evropě chybí asi tři miliony tun dřevěných pelet na topení, odhaduje největší český prodejce firma Biomac. Na pelety, o které je kvůli rostoucím cenám energií stále větší zájem, zákazníci čekají i několik měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku jsou těžko k sehnání peletky do kotlů

„Jsou těžko k dostání. Výpadek nastal válkou na Ukrajině, která je velkým výrobcem,“ říká jednatel Městských lesů Náchod Luboš Veverka. 

Jeho firma postupně dostává zboží objednané na jaře, zájem o něj mají lidé třeba i ze středních Čech.

„Kvůli tomu, že si koupili přes dotace kotel na pelety a nemají tudíž jinou alternativu, než topit peletami, je to pro ně v tuto chvíli velmi složitá situace. Prosí nás, abychom jim je co nejdříve zajistili,“ upozorňuje.

Kotle na pelety si přitom lidé často pořizovali v dobré víře jako ekologické zdroje tepla, s vysokou účinností a nízkými emisemi.

Pelety chybí v Česku i Polsku

Nedostatek pelet potvrzuje i Kateřina Modrá, která s nimi obchoduje osm let. „Je to nedostatkové zboží, dodavatelé nejsou a nejsou schopní vyrábět,“ říká.

‚Domácnosti oprášily kotle, co jim zbývá.‘ Lidé se chtějí připravit na zimu a dodavatelé paliv nestíhají

Číst článek

Ročně jich prodávala zhruba 360 tun, tedy 15 kamionů. Letos jí zatím přijely dva, oba na jaře, třetí má dorazit na přelomu srpna a září. Kamionů by potřebovala mnohem víc, zájem o pelety je podle ní o 80 procent větší než dřív.

Pelety podle ní nejsou po celé republice a ozývají se jí i zájemci z Polska. Seznam zájemců si ale Kateřina Modrá nedělá, zákazníkům říká, ať zavolají na konci srpna. „Prostě nemám, čekám, hlavně nikdo neví, jak to bude dál. Jestli bude v září, v říjnu, nebo až v listopadu. Lidé volají i z větší dálky. Nikdo ale neví, kam ještě porostou ceny," dodává.

Loni na podzim prodávala patnáctikilový pytel pelet za 60 korun, aktuálně je cena 209 korun. A ani to nemusí být konečná cena.

Václav Plecháček, FRE Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme