‚Elektřinu si do pytle nedáte.‘ Zájem o uhlí i dřevo roste, lidé nakupují palivo na víc sezon dopředu

Válka na Ukrajině a ceny plynu a elektřiny zásadně zvýšily zájem domácností v Ústeckém kraji o hnědé uhlí. Vyplývá to z údajů těžebních společností a potvrzují to zkušenosti prodejců. Někteří zákazníci podle nich nakupují uhlí i na několik sezón dopředu.

Ústí nad Labem Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhlí

Uhlí | Zdroj: Profimedia

„Zájem o uhlí je enormní,“ říká Martin Záhumenský z firmy Paliva Zdemar. „Každý kamion, který se k nám dostane, je zázrak. Zákazníci neberou dvacet třicet metráků jako dříve, ale klidně sedmdesát i sto. Jedou na dvě topné sezóny.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny energií a válka na Ukrajině zvedly na severu Čech zájem o hnědé uhlí. Podrobnosti zjišťoval reportér Jan Bachorík

To mu prozradili právě zákazníci. „Řekli, že si to uhlí klidně přikryjí někde na dvorku – hlavní pro ně je, že ho budou mít,“ dodává Záhumenský pro ústecký rozhlas.

Podobně hodnotí situaci i Petr Salač, který provozuje uhelné sklady v České Kamenici a Děčíně-Křešicích. „Je o to zájem. Každý se předzásobí. Elektřinu si do pytle nedáte, ale uhlí dáte do sklepa. A lidé si ho strkají snad i do kuchyně a na půdu,“ glosuje.

Těžba v Severočeských dolech jede naplno a zájem o uhlí je takový jako dřív, když se lidé zásobili během zimy, potvrzuje mluvčí Lukáš Kopecký.

Vláda musí zajistit, aby nikdo nemusel volit mezi teplem a jídlem, říká ekonom Rod

Číst článek

„Od začátku ruské války na Ukrajině se zájem o Bílinské nízkosirnaté uhlí zvedl nevídaným způsobem. Domácnosti změnily styl nákupního chování. Najednou začaly pořizovat uhlí ne na jednu topnou sezónu, jak bylo zvykem, ale klidně na dva tři roky dopředu v obavách, že uhlí nebude,“ shrnuje Kopecký.

Podle něj ale nehrozí, že by uhlí byl nedostatek.

Obdobný zájem sledují i ve společnosti Sev.en Energy, která na Mostecku těží hnědé uhlí na lomech Vršany a ČSA. Také tam sledují, že poptávka po uhlí převyšuje nabídku.

Enormní zájem je i o palivové dřevo. „Všechny dodávky se rovnou naštípou a jdou k zákazníkovi. Dnes je tu jen 200 kubíků dřeva, jindy v létě jich tady ležely dva tisíce,“ dodává Záhumenský z firmy Paliva Zdemar.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme