Čím později důchodovou reformu uděláme, tím bolestivější bude, říká ekonomka Nerudová

Experti vládní koalice a i samotná koaliční rada debatují o důchodové reformě. Součástí je také úvaha o zvýšení věku odchodu do důchodu. Případný posun věku nad 65 let by se podle premiéra Petra Fialy z ODS týkal lidí, kteří mají jít do důchodu až za několik desítek let. Posunutí věku by se také nemělo vztahovat na náročné profese, zároveň by ale mělo být postupné a sociálně únosné.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonomka Danuše Nerudová

Ekonomka Danuše Nerudová | Foto: Kateřina Cibulka | Zdroj: Český rozhlas

S uvažovaným zvýšením věku odchodu do důchodu nesouhlasí stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka z hnutí ANO. Podle něj by to byla nejvyšší hranice odchodu do důchodu v celé EU. „Nezvyšuje se ani věk dožití ve zdraví, což je také kvalifikační předpoklad pro to, jak dlouho můžeme pracovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Martina Mašková

„Některé profese, hlavně ve třetí a čtvrté kategorii, to znamená ty těžší profese, by měly samozřejmě odcházet dříve. Je to teprve otázka k debatě, poněvadž návrh ministerstva práce a sociálních věcí by měl být během března,“ rozebírá Juchelka. „Zatím jsem nic takového neviděl.” Náročných profesí by se ale zvýšení týkat nemělo.

Podle Juchelky totiž možnosti, jak v penzijním systému zajistit dostatek peněz bez zvyšování věku odchodu, existují. Mohlo by se jednat například o zvýšení podpory aktivní zaměstnanosti důchodců.

„Musíme změnit parametry u těch, kteří skutečně pracují v důchodovém věku, to znamená i ve svých 65 letech, aby mohli být ještě lépe finančně motivováni k tomu, aby se na trhu práce udrželi,“ uvažuje Juchelka.

Navazující reforma

V některých prvcích vládní experti při přípravě reformy navazují na návrhy Komise pro spravedlivé důchody. Pod vedením Danuše Nerudové ji zřídila tehdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD. „Reforma staví na základních pilířích, které vzešly z komise,“ potvrzuje ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity.

„Tehdejší ministryně financí Alena Schillerová diskuse o reformě odmítala.“

Danuše Nerudová

„Zatím se v médiích dozvídáme útržkovitě, co všechno by mělo být součástí penzijní reformy,“ rozvádí Nerudová. „Pan ministr hovořil o tom, že komplexně celou tu reformu představí v březnu.“

Zavedení reformy je podle Nerudové složité kvůli stavu veřejných financí a covidovým výdajům, ale i době samotného jednání. „Je to složitější i kvůli tomu, že se čas, kdy nejsme schopni reformu udělat, prodlužuje. Čím později ji uděláme, tím bude samozřejmě bolestivější,“ tvrdí.

Reforma třetího pilíře?

„Hovoříme o minimálním důchodu, o tzv. nultém pilíři a pak o zásluhové části. Součástí reformy by měla samozřejmě být i problematika pojistného u OSVČ, což byla taky část reformy, kterou jsme navrhovali, stejně tak jako řešení náročných povolání a předčasných odchodů do důchodu,“ vypočítává Nerudová součásti, které by reforma měla obsahovat.

Odchod do důchodu v 68 letech? Česko potřebuje reformu a prevenci, upozorňuje sociolog Prokop

Číst článek

Komise pro spravedlivé důchody už v době svého fungování naznačovala nezbytnost reformy penzijního připojištění. „Reforma třetího pilíře je oblast, která patří do gesce ministerstva financí. Tehdejší ministryně financí Alena Schillerová odmítala vůbec vést diskuse o reformě,” popisuje komplikace při jednáních Nerudová.

„Pevně věřím, že součástí důchodové reformy bude i reforma třetího pilíře, protože v tuto chvíli rozhodně neplní funkci, kterou by v systému měl mít,” uzavírá Nerudová úvahy o nezbytných součástech důchodové reformy.

V celém pořadu se také dozvíte, jak by podle Aleše Juchelky mohl fungovat důchodový systém ve spojitosti s rodinnou politikou nebo jak by vláda mohla ovlivnit zvyšující se počet lidí odcházejících do důchodu předčasně. 

Martina Mašková, Matouš Waller Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme