Banka HSBC chce investovat do čisté energie, přestane financovat nová naleziště fosilních paliv

Největší evropská banka HSBC v rámci svého úsilí o snížení emisí skleníkových plynů přestane dotovat nová naleziště ropy a zemního plynu, informovala ve čtvrtek BBC. Rozhodla se na základě doporučení mezinárodních energetických expertů. Reaguje tak na předchozí kritiku za financování ropných a plynárenských projektů navzdory jejím zeleným závazkům.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova britské banky HSBC v Hongkongu

HSBC uvolní až trilion dolarů na podporu čisté energie | Foto: Bobby Yip | Zdroj: Reuters

HSBC začala přijímat ekologická opatření už dříve. V roce 2020 se zavázala, že nebude přidávat žádné skleníkové plyny do atmosféry a uvolní až trilion dolarů (přibližně 23 bilionů Kč) na podporu čisté energie.

Na banku se však snesla kritika, když vyšlo na jevo, že podle ShareAction investovala zhruba 8,7 miliardy dolarů (198 miliard Kč) do nové ropy a plynu v roce 2021.

Ledovce v třetině chráněných oblastí do roku 2050 zmizí, tvrdí UNESCO. Zbytek lze ale zachránit

Číst článek

Banka se rozhodla změnit svůj postoj k financování nových nalezišť plynu a ropy po konzultaci s předními vědeckými a mezinárodními orgány. Podobný postup zvolila letos v říjnu i největší britská maloobchodní banka Lloyds Bank.

Změna přístupu přišla jen několik měsíců poté, co vláda Spojeného království oznámila nové kolo udělování licencí na těžbu v Severním moři. 

„Oznámení HSBC vysílá silný signál gigantům fosilních paliv a vládám, že zájem bank o financování nových ropných a plynových nalezišť klesá,“ řekla pro BBC Jeanne Martin, vedoucí bankovního programu v charitativní organizaci ShareAction. Charita vyzvala i ostatní banky, aby tento příklad následovali.

HSBC dodala, že bude nadále pokračovat ve svých předchozích investicích. Věří, že fosilní paliva budou hrát roli v přechodu na čisté energie, i když se bude jejich význam zmenšovat.

job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme