Průměrná nabídková sazba hypoték v březnu stoupla na 4,62 procenta, ukazuje nový Hypoindex

Průměrná úroková sazba hypoték k 7. březnu činila 4,62 procenta ročně. Za poslední měsíc tak sazba stoupla o 0,1 procentního bodu a od ledna o zhruba 0,5 procentního bodu. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Ten je nově zpracováván podle nové metodiky na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba, ilustrační foto

Úročení hypoték by mělo dále růst (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V březnu se podle autorů změnila metodika výpočtu Fincentrum Hypoindexu.

Lidem z obcí kolem velkých měst dochází trpělivost. Chtějí omezit stavbu nových domů a satelitních sídlišť

Číst článek

„Až doposud poskytovala pohled zpět, tedy pohled na hypotéky poskytnuté bankami za uplynulý měsíc. S ohledem na často dlouhý proces sjednávání hypotéky to však představovalo informaci o sazbách, které byly platné ve dvou až tříměsíční minulosti a neposkytovaly tak přesný obraz o aktuální situaci na hypotečním trhu,“ odůvodnili změnu autoři indexu.

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték poskytovaných do 80 procent hodnoty nemovitosti nabízí v současné době podle Fincetrum Hypoindexu banky u tříletých fixací, a to v průměru 4,83 procenta. Jednoleté fixace může klient získat v průměru za 4,75 procenta, pětileté za 4,56 procenta a desetileté za 4,35 procenta.

Splátka 19 697 korun

Úročení hypoték by mělo dále růst. „Předpokládáme, že úrokové sazby hypotečních úvěrů se mohou vyšplhat až na hranici šesti procent, a to zejména u kratších fixací kolem jednoho až dvou let. Naopak svědky pomalejšího růstu budeme u sazeb pro fixace v délce sedm až deset let,“ uvedl hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Upozornil, že v březnu by tak měsíční splátka referenční hypotéky za 3,5 milionu korun, tříletou fixací sazby a splatností 25 let činila 19 697 korun.

„V případě prodloužení splácení úvěru z uvažovaných 25 let na 30 let, klesne měsíční zatížení domácnosti o 1709 korun, což při dnešních nákladech na bydlení může hrát významnou roli. Pro finančně zajištěné domácnosti může naopak být zajímavější rychlejší splácení. Pokud bychom tedy upravili splatnost také o pět let, ale směrem dolů, dostáváme splátku o 2676 korun vyšší,“ uvedl Sýkora.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme