Inflace podle statistiků v prosinci zpomalila na 6,9 procenta. Za celý rok činila 10,7 procenta

Spotřebitelské ceny v prosinci meziročně stouply o 6,9 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z listopadových 7,3 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad. Za celý loňský rok činila průměrná míra inflace 10,7 procenta. Bylo to o 4,4 procentního bodu méně než v roce 2022, kdy ovšem byla druhá nejvyšší inflace od vzniku samostatné České republiky.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 10:03 11. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupy, ilustrační foto

Některé potraviny pak v posledním měsíci roku zrychlily zlevňování | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Prosincové zpomalení ovlivnily hlavně ceny potravin a nealkoholických nápojů. Meziroční zdražení uzenin zpomalilo na 0,6 procenta z listopadových 3,4 procenta, uvádí Český statistický úřad. Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus, pro Český rozhlas Plus uvádí, že ho výše inflace překvapila.

„Celé překvapení bylo v podstatě dáno potravinami. U potravin se čekalo, že pravděpodobně v prosinci oproti předchozímu měsíci zůstanou zhruba na svém, možná dokonce mírně zdraží,“ vysvětluje Hradil.

Ceny ovoce rostly o 5,8 procenta, zatímco o měsíc dříve to bylo o 8,4 procenta. Některé potraviny pak v posledním měsíci roku zrychlily zlevňování. Týká se to třeba trvanlivého mléka, sýrů a tvarohů nebo vajec. Naopak ceny pohonných hmot sice v prosinci meziročně zlevnily, ale méně než v listopadu.

V otázce lednového vývoje inflace je ekonom Hradil mírně optimistický. 

„Myslím, že se dočkáme pádu z nyní reportovaných hodnot okolo sedmi procent někam okolo trojky. Myslím si, že realistický odhad by mohl být nějakých 3,1 nebo 3,2. Dokážu si představit docela živě, že bychom mohli být příjemně překvapeni. To znamená, že bychom se mohli dostat i pod trojku,“ míní Hradil.

Zcela katastrofický scénář by podle Hradila byl okolo 3,6 nebo 3,7 procenta.

Růst cen zboží i služeb

Ve srovnání s předloňským prosincem zdražilo zejména bydlení. Za nájemné lidé zaplatili o 7,3 procenta více, vodné zdražilo o 16,3 procenta, stočné o 26,9 procenta, elektřina o 142,4 procenta a teplo a teplá voda o 24,2 procenta. Zlevnil naopak zemní plyn, a to o 7,7 procenta. Ceny tuhých paliv klesly o dvě procenta.

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 3,7 procenta, volných míst je méně než uchazečů

Číst článek

Ceny zboží v prosinci meziročně úhrnem vzrostly o 7,6 procenta, ceny služeb byly vyšší o 5,7 procenta. V meziměsíčním srovnání ceny zboží klesly o 0,8 procenta, zatímco ceny služeb o 0,2 procenta vzrostly.

„Ceny zboží úhrnem v roce 2023 vzrostly o 12,1 procenta a ceny služeb o 8,4 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu Pavla Šedivá.

Český statistický úřad ve čtvrtek zveřejnil také informace o listopadovém vývoji cen v zahraničním obchodu.

Meziroční pokles vývozních cen zpomalil na 2,1 procenta z říjnových 2,2 procenta, u dovozu se pokles zmírnil na 5,7 procenta z předchozích 6,5 procenta. Meziměsíčně ceny vyváženého zboží klesly o 0,5 procenta a dováženého o jedno procento.

Pavlína Nečásková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme