Na Slovensku vyroste nová továrna na motory

Jihokorejská automobilka Kia postaví na Slovensku novou továr na motory v celkové investici 100 milionů eur, tedy za dva a půl miliardy českých korun. Závod by měl stát nedaleko Žiliny, kde už funguje továrna na automobily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

V současné době na místě probíhají pozemní práce a výrobní hala by se měla začít stavět příští měsíc. První motory by se tak měly v továrně vyrobit na podzim 2011 a dodávat by se měly i pro automobilku Hyundai, která stojí na Moravě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O slovenské nezaměstnanosti a nové továrně na motory mluvil v pořadu Stalo se dnes bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana.

I přesto, že nová továrna na motory přinese na Slovensko peníze, analytici nepředpokládají, že to bude mít vliv na místní nezaměstnanost, která už dosáhla pětiletého maxima a vyšplhala se bez tří setin na 13 procent.

„Protože lidé nechtějí do Žiliny dojíždět, navíc pracovní trh na západním Slovensku je přesycený, a to přesto že v celé oblasti je nezaměstnanost kolem 11 procent,“ vysvětluje bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana.

Podle něj hraje velkou roli i zvláštní vztah lidí k místní automobilce a nízké platy.

Ľubomír Smatana, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme