‚Podnik se změnil, já taky‘. Šéf českého Orlen Unipetrolu končí, dříve se změnilo i polské vedení

Petrochemický kolos Orlen Unipetrol je bez šéfa. Předseda představenstva společnosti, která vlastní obě tuzemské rafinérie, Tomasz Wiatrak skončil ve funkci, odvolalo ho nové vedení polské mateřské skupiny Orlen. Společnost o tom informovala v krátké tiskové zprávě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orlen

Na Orlen Unipetrol dopadla loni nově zavedená daň z neočekávaných zisků, tak zvaně windfall tax | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

„Dnes moje cesta s ORLEN Unipetrol končí. Šest let, dvě celá funkční období,“ napsal k tomu pak Wiatrak na svém profilu na síti LinkedIn.

A přiložil i své dvě fotky, jednu, když poprvé přišel do Prahy, na sobě měl kostkovanou košili a v ruce svíral kelímek s kávou s nápisem Stop Cafe, což je brand zavedený v čerpacích stanicích ještě s původním názvem Benzina ovládaných právě Unipetrolem.

Po nástupu Wiatraka se ale celá, největší, síť pump v Česku přejmenovala právě na Orlen po vzoru své polské matky.

Na druhé fotce ze současné doby sedí Wiatrak už v obleku, s hipsterským plnovousem, zřejmě na nějaké diskuzi. „Podnik se změnil. Já taky. Koukněte na ty dvě fotky,“ napsal.

Zrušte windfall tax a odvody z elektřiny, než bude pozdě, varují vládu minoritáři ČEZ

Číst článek

Faktem je, že původní Unipetrol prošel za jeho éry velkou změnou. Wiatrak působil od léta roku 2018 nejprve jako místopředseda společnosti Orlen Unipetrol, a to přesně v době, kdy firma odcházela z pražské burzy cenných papírů.

Ochlazení vztahů 

O stažení rozhodla polská mateřská firma, která nejprve vykoupila většinu minoritních akcií z trhu a zbylých šest procent získala vytěsněním zbylých akcionářů.

S nimi vedl Unipetrol ostré spory. „Výsledky naší společnosti ovlivňovaly složité vztahy s minoritními akcionáři. Toto období ilustruje mimo jiné skutečnost, že jednání valné hromady v červnu 2018 se protáhlo do brzkých ranních hodin a trvalo téměř 17 hodin,“ zavzpomínal Wiatrak na LinkedInu na své první zážitky v Česku.

Dohrou pak byla žaloba minoritních akcionářů, kterým se nelíbila výkupní cena akcií, na majitele firmy. 

Polská armáda měla před volbami zásobovat čerpací stanice Orlen. Ty uměle snižovaly cenu

Číst článek

Společnost pak za šéfování Wiatraka dokončila investici do nové polyetylenové jednotky a zvýšila podíl svých čerpacích stanic na trhu na zhruba 26 procent. 

Celkově pak v tuzemsku firma investovala zhruba 57 miliard korun a vydělala 28 miliard korun. 

Na Orlen Unipetrol dopadla loni také nově zavedená daň z neočekávaných zisků, takzvaná windfall tax. Wiatrakovo vedení ale vládě vzkázalo, že pokud má platit tuto daň, tak jí nezbyde na další investice, například do potřebného zvýšení výroby nafty v Česku a také odklonu od ruské ropy.

Mezi tuzemskými ministry financí a průmyslu a vedením Orlenu jak u nás, tak i v Polsku, právě i kvůli sporům ohledně této daně pak došlo ke značnému ochlazení vztahů. 

Spolu s Wiatrakem skončila také místopředsedkyně představenstva Katarzyna Wośová. Jejich nástupci zatím vybráni nebyli.

Rozhodovat o nich bude nové vedení mateřské skupiny. I ta změnila šéfa, v minulém týdnu se jím stal Ireneusz Fonfara, který předtím vedl litevskou divizi podniku.

Ve funkci nahradil Daniela Obajtka, který společnost vedl šest let a nová vláda ho odvolala už na začátku února

Změny v Polsku 

Změny v polské skupině PKN Orlen, kterou kontroluje stát, souvisejí právě s politickými změnami v Polsku. Původní vedení totiž bylo spojené s tamní dlouholetou vládní stranou PiS, ta ale loni po volbách musela odejít do opozice.

‚Zázračné dítě PiS‘ Obajtek končí v čele PKN Orlen. Oblíbence Kaczyńského odvolala dozorčí rada

Číst článek

Před volbami v Polsku u pump Orlenu například výrazně klesly ceny pohonných hmot, podle některých médiích to bylo na zásah tehdejší vlády.

Vedení Orlenu to ale popřelo. Některé další transakce bývalého vedení v Polsku ale letos začala zkoumat tamní prokuratura.

Představenstvo tuzemského Orlen Unipetrolu je v současnosti čtyřčlenné. Jeho místopředsedou je Ryszard Pilch, dalšími členy pak Adam Jarosz, Maciej Romanów a Tomáš Herink.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv.

Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu.

Wiatrak je doposud také členem vedení Svazu průmyslu a dopravy.

jaf, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme