Restrukturalizaci Liberty Ostrava podpořilo 90 procent věřitelů. Výsledek musí potvrdit soud

Restrukturalizační plán hutního podniku Liberty Ostrava schválila valná většina věřitelů, pro jich hlasovalo 90 procent. Oznámila to v úterý mluvčí huti Kateřina Zajíčková. Stejně tak podle ní hlasovala většina věřitelů Liberty i pro vyškrtnutí dodavatele Tameh Czech ze seznamu věřitelů. Výsledky musí ještě potvrdit soud.

Aktualizováno Ostrava (Aktualizováno: 16:47 16. 4. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberty Ostrava

Restrukturalizační plán hutního podniku Liberty Ostrava schválila valná většina věřitelů (ilustrační foto) | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

„Schválení plánu je pro náš podnik, který již znovu zprovoznil velkou část svých válcovacích tratí, dalším pozitivním impulzem. V práci je více než 1700 zaměstnanců a roste počet zakázek. Liberty Ostrava pokračuje v plánech na opětovné spuštění vysoké pece a zvyšuje výrobu ve svých závodech,“ uvedla Zajíčková.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má okolo 5000 zaměstnanců. Už delší dobu má ale problém platit závazky a většina jejich provozů stojí od loňského prosince, kdy jí dodavatel Tameh Czech zastavil dodávky energií.

Společnost Liberty vyloučila ze schůze věřitelů svého dodavatele Tameh. Ten to považuje za skandální

Číst článek

Tameh skončil v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila. Liberty chrání před věřiteli, jichž je okolo 1300, moratorium vyhlášené soudem. Většina zaměstnanců obou firem je od prosince doma.

Tameh Czech uvádí, že mu huť dluží přibližně 2,2 miliardy korun, a označuje se za jejího největšího věřitele. Huť ale navrhla vyloučení Tamehu ze seznamu věřitelů. Rovněž o tom věřitelé hlasovali.

I v případě vyloučení Tamehu k tomu dala souhlas valná většina věřitelů, řekl za Liberty Ivo Štěrba.

Tameh v březnu uvedl, že restrukturalizační plán, který Liberty Ostrava předložila věřitelům k hlasování, vyvolává vážné obavy. Splacení dluhu vůči Tamehu podle něj plán neřeší, a to ani částečné.

Liberty uvedla, že plán má dvě varianty dalšího postupu. Varianta A vychází z toho, že se Liberty s Tamehem dohodne, druhá varianta počítá s řešením bez Tamehu. Aktuální vyjádření Tamehu ČTK zjišťuje.

Emisní povolenky

Server Seznam Zprávy v pondělí napsal, že Liberty Ostrava musí ministerstvu životního prostředí doložit, že obnoví výrobu. Jinak nedostane bezplatné emisní povolenky. Liberty s povolenkami počítá ve svém restrukturalizačním plánu.

„Cílem našeho plánu je, aby byl podnik opět profitabilní, došlo k uhrazení pohledávek našich nesporných věřitelů a aby se ostravská huť dostala z finančního tlaku společnosti Tameh Czech. Restrukturalizační plán se může opřít o plnou podporu skupiny Liberty Steel a jejího akcionáře a společnosti skupiny budou ostravské huti i nadále poskytovat významnou finanční pomoc,“ uvedl generální ředitel skupiny Liberty Steel pro prvovýrobu v Evropě Theuns Victor.

Zaměstnanci Liberty Ostrava budou dostávat jen 70 procent mzdy. Jejich návrat firma znovu odložila

Číst článek

Zajíčková uvedla, že skupina Liberty Steel od loňského prosince poskytla ostravské huti přibližně 35 milionů eur (téměř 900 milionů korun).

„Ocelářství je strategickým odvětvím, které zaměstnává desítky tisíc lidí přímo i prostřednictvím dodavatelského řetězce. Proto je nezbytné, abychom na realizaci tohoto plánu spolupracovali se všemi stranami. Jsme i nadále otevřeni konstruktivnímu dialogu o tom, jak může vláda podpořit náš plán a ochránit tuto životně důležitou součást průmyslové základny České republiky,“ uvedl prezident Liberty Steel pro Evropu Ajay Aggarwal.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) minulý týden po jednání s majitelem Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou řekl, že jednání bylo neuspokojivé, zatím nebyl naplněn požadavek vlády na vrácení peněz vyvedených do zahraničí, a dokud se tak nestane, vláda nebude huti poskytovat žádné prostředky daňových poplatníků. Jde podle ministra o více než deset miliard korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme