Cena za Robin Oil bude za osm a půl roku zpátky, tvrdí Čepro. Fixní část obchodu vyšla na 2,4 miliardy korun

Státní firma Čepro zaplatila za společnost Robin Oil, která provozuje 75 čerpacích stanic pohonných hmot, cenu určenou dvěma nezávislými posudky. „Její fixní část byla 2,4 miliardy korun,“ uvedl na tiskové konferenci generální ředitel společnosti Čepro Jan Duspěva. Druhou částí kupní ceny pak byla „hodnota peněžních prostředků“, které měl Robin Oil na účtech v bankách a další provozní kapitál. Jeho výši Duspěva nesdělil.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice, Robin Oil

Takzvaný rebranding, tedy převedení značky Robin Oil pod značku EuroOil, zatím Čepro neplánuje | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jaká byla výše provozního kapitálu, Duspěva neuvedl s tím, že výsledná kupní cena podléhá na žádost protistrany mlčenlivosti.

Nákup pump? Ekonomika, zvýšíme si marže a zisk, vysvětluje šéf Čepra

Číst článek

Deník E15 s odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje v minulých dnech napsal, že cena transakce činila 4,5 miliardy korun. Duspěva tuto sumu nepotvrdil, ani nevyvrátil. Podle veřejně dostupných listin Robin Oilu ale jeho nahromaděné peníze na účtech v bankách mohly dosahovat zbylých zhruba dvou miliard korun.

Čepro očekává návratnost transakce za zhruba osm a půl roku. Podle Duspěvy nebyla kupní cena neúměrně vysoká ani v porovnání s podobnými transakcemi v zahraničí, které je součástí znaleckých posudků.

V průměru se sítě čerpacích stanic podle nich prodávaly za více než jedenáctinásobek superhrubého zisku (EBITDA). Kupní cena za Robin Oil na úrovni enterprise value, tedy bez zohlednění čisté neprovozní hotovosti, je podle Čepra na úrovni šestinásobku EBITDA roku 2022 (upraveného o jednorázový odpis pohledávek u Sberbank).

Pokud by se pak kupní cena vztáhla k průměrné EBITDA za roky 2021 až 2023, pak by dosáhla osminásobku.

Na fakt, že byla kupní cena vysoká, upozornili někteří analytici. Obdobné transakce petrolejářů mívají nižší koeficient vůči EBITDA například podle Rudolfa Hájka ze znalecké kanceláře společnosti RSM CZ, který se dlouhodobě zabývá oceňováním společností.

Státní podnik Čepro koupil konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil. Společnost se tak rozroste o 75 pump

Číst článek

„Pokud bychom měli vycházet z čísel firem, jako jsou Shell nebo OMV, pohybují se koeficienty v segmentu mezi 3 a 4,“ uvedl. „I pokud bychom společnosti Robin Oil přiřkli šanci na výrazně zajímavější růst a násobili v jejím případě hodnotou 6,5, dosáhneme s jejím stabilním ziskem 180 milionů (korun ročně) na částku 1,17 miliardy korun,“ dodal Hájek.

Po připočtení hotovosti Robin Oilu, které Čepro získalo, by pak výsledná cena měla dosahovat o víc než miliardu méně, než kolik zřejmě Čepro zaplatilo.

Analytiky také zaskočila tak velká suma peněz, které Robin Oil na účtech v bankách držel. Tím, že si dříve peníze nevyplatil, zřejmě ušetřil na daních. Nyní je totiž původní majitel dostal v kupní ceně od Čepra všechny zpátky. Duspěva k tomu řekl, že znalci celou transakci zhodnotili jako legální. 

Upozornil také, že celý obchod i kupní cenu odsouhlasil akcionář, kterým je ministerstvo financí.

Podle generálního ředitele společnosti Čepro Jana Duspěvy nebyla kupní cena neúměrně vysoká ani v porovnání s podobnými transakcemi v zahraničí | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

‚Rebranding‘ značky

Úřad Zbyňka Stanjury (ODS) navíc Čepro v transakci podpořil i tím, že mu odpustil vyplacení dividendy ze zisku za rok 2022, který činil 1,6 miliardy korun. Tyto peníze spolu s dalšími vlastními zdroji, půjčkou z Robin Oilu a z banky, Čepro použije k financování celého obchodu. 

Jednání o transakci inicioval podle Čepra vlastník sítě Robin Oil Jiří Zoubek. Státní firma si od akvizice slibuje budoucí ekonomický profit, což by měl být i hlavní cíl transakce, jak také už v minulých dnech uvedl Jan Duspěva v rozhovoru pro Český rozhlas. S návratností podnik počítá sice do deseti a půl roku, při započítání některých synergických efektů spojení společností pak ještě o více než dva roky dříve.

Benzin i nafta stojí v průměru dál stejně. V uplynulém týdnu cena stoupla na 36,46 koruny za litr

Číst článek

Takzvaný rebranding, tedy převedení značky Robin Oil pod značku EuroOil, zatím Čepro neplánuje. Ve hře je podle Duspěvy spíše přeměna tváře celé obchodní značky. 

Společnost Robin Oil podnikatele Zoubka byla do obchodního rejstříku zapsána v roce 1994. Podle účetní závěrky zveřejněné ve Sbírce listin měla firma předloni obrat 5,5 miliardy korun, čistý zisk 83 milionů korun a zisk před zdaněním 103,5 milionu korun.

Společnost Čepro se zabývá přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů a provozuje v Česku sít čerpacích stanic EuroOil. Jediným akcionářem je ministerstvo financí.

Podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin mělo Čepro v roce 2022 obrat 91 miliard korun, zisk po zdanění dosáhl 1,6 miliardy korun. Letos očekává firma nižší zisk, a to zhruba jednu miliardu korun před zdaněním. 

Obě firmy patří mezi sedm největších vlastníků čerpacích stanic v Česku, ani po spojení, kdy bude mít celá síť 285 pump, ale jejich podíl na trhu nedosáhne 15 procent.

Největším provozovatelem čerpacích stanic je se 436 pumpami síť Orlen Benzina, která patří do polské skupiny PKN Orlen. Celkem 303 stanic má na druhém místě maďarský MOL. Za třetím EuroOil následují s více než stovkou stanic britsko-nizozemský Shell (181 stanic) a rakouský OMV (138 stanic). 

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme