Návrh státního rozpočtu je na světě. Nejvíce si polepší obrana, šetřit musí ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo financí předložilo vládě návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Příjmy by podle návrhu měly být 1,921 bilionu korun, meziročně se sníží o 0,3 procenta. Výdaje by měly klesnout o 2,2 procenta na 2,173 bilionu korun. Vyplývá to z návrhu zveřejněného v legislativní knihovně vlády. Kabinet musí rozpočet projednat do konce září, může ještě jeho parametry změnit.

Aktualizujeme Praha (Aktualizováno: 9:30 1. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference vlády

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Rozpočet vládě předkládám se schodkem 252 miliard korun, na kterém je dohoda vládní koalice. Během září budou pokračovat politická jednání o výdajích jednotlivých kapitol, nicméně schodek rozpočtu by měl zůstat zachován,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v tiskové zprávě.

Návrh počítá s poklesem výdajů ve většině rozpočtových kapitol. Nejvíc škrtá v kapitole ministerstva pro místní rozvoj, kde se výdaje snižují o 45,9 procenta, následuje ministerstvo zdravotnictví s poklesem výdajů 26,5 procenta a ministerstvo průmyslu a obchodu s poklesem o 26,2 procenta.

Zhruba 14 miliard. Stanjura chce snížit objem podpory pro obnovitelné zdroje energie, zvažuje změnu zákona

Číst článek

Největší meziroční růst je v návrhu u kapitoly ministerstva obrany, jehož výdaje by se měly zvýšit o 35,2 procenta na základě nového zákona, který nařizuje výdaje na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu. Celkem tak bude obrana příští rok hospodařit s 163 miliardami korun.

„V tomto pracovním návrhu rozpočtu je zohledněna mimo jiné priorita, ke které se vláda zavázala a Parlament letos schválil - výdaje na obranu. Sociální výdaje jsme udrželi na současné úrovni, takže nehrozí snížení kvality služeb v této oblasti,“ uvedl Stanjura.

V návrhu rozpočtu se podle něj odráží dopady konsolidačního balíčku, který nyní projednává Sněmovna a který by měl zlepšit rozpočtové saldo proti letošnímu roku o 97,7 miliardy korun.

Nejvíc stát vydá, tak jako každý rok, na takzvaných mandatorních výdajích.

„Jsou to platby, které stát vydává ze zákona. Typicky třeba důchody, platy a sociální dávky. Příští rok mají dosáhnout více než 1,2 bilionu korun, což je meziročně o 52 miliard korun více. Důchody z toho dělají skoro polovinu a vzrostou o 34,5 miliardy,“ popsala ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

V návrhu rozpočtu jsou obsaženy i očekávané příjmy z rozpočtu Evropské unie 126,4 miliardy korun a odvody do unijního rozpočtu 60,3 miliardy korun.

Vyšší, než se čekalo

Ministerstvo navrhuje financovat rozpočtový schodek zvýšením státního dluhu o 254,6 miliardy korun a zvýšením stavu na účtech státních finančních aktiv o 2,6 miliardy korun.

Navrhovaný schodek je vyšší, než původně ministr Zbyněk Stanjura (ODS) předpokládal.

„Je vyšší, protože se na větších úsporách prostě nedohodla vládní pětikoalice. Schodek je na jednu stranu tedy o 17 miliard korun vyšší, než byl prvotní návrh ministra Stanjury, na druhou stranu ale oproti letošku klesne, a to o 43 miliard,“ přiblížila Klímová.

Pro letošní rok stát plánuje hospodařit se schodkem 295 miliard korun. Loni dosáhl deficit 360,4 miliardy korun.

Ministerstvo muselo podle zákona předložit návrh rozpočtu do konce srpna. V neveřejné části legislativní knihovny se podle údajů v knihovně objevil šest minut před půlnocí, veřejně byl dostupný až ráno.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme