Vláda bude jednat o avizovaném zdražování potravin. Stanjura pro růst cen nevidí důvod

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nevidí důvod, proč by měly od ledna příštího roku růst ceny potravin. Odmítá argumenty, že k tomu povede mimo jiné vyšší zdanění firem nebo změny v zákoníku práce. Uvedl to v úterý na sociální síti X s tím, že o avizovaném zdražování potravin bude jednat vláda. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu povede ke zdražení potravin růst cen dodavatelů, kteří plánují zvyšovat ceny o pět až deset procent.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbyněk Stanjura v Poslanecké sněmovně

Stanjura v úterý napsal, že dříve obchodníci mluvili o tom, že snížení daně z přidané hodnoty se do cen pro spotřebitele promítne. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

O situaci na trhu jednal s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou a zástupci obchodních řetězců v pondělí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). 

Němeček: Vládní stropy cen energií brzdí větší zlevnění. Cíl zklidnit situaci ale splnily

Číst článek

Po jednání řekl, že i přes to, že od ledna klesne sazba DPH na potraviny z 15 na 12 procent, spotřebitelské ceny porostou. Prouza to zdůvodnil tím, že dodavatelé zdražují kvůli růstu nákladů.

Jako jeden z důvodů zmínil očekávané vyšší náklady na energie, které souvisí s plánovaným růstem regulované složky cen energií. Prouza zmínil i zvyšování ceny dopravy, které s sebou nese růst mýtného, nebo vyšší náklady na práci kvůli změnám v práci na dohody.

Firmy také budou platit vyšší daně z příjmu, uvedl. Jde o změny, které přináší vládní konsolidační balíček. „Pokud se vláda rozhodla, že chce firmám zvedat náklady, tak je logické, že potravináři vyšší náklady promítnou do cen,“ řekl v pondělí.

Kontroloři: Pomalejšímu růstu výdajů rozpočtu brání vysoké mandatorní výdaje, které se vláda snaží snížit

Číst článek

Stanjura v úterý napsal, že dříve obchodníci mluvili o tom, že snížení daně z přidané hodnoty se do cen pro spotřebitele promítne. Pro zdražení nevidí žádný důvod kromě zájmu řetězců udržet si vysoké zisky, uvedl.

„To potvrzuje i jejich argumentace vyšší daní pro firmy, která zatěžuje primárně zisk společnosti a není nákladovou položkou promítající se do ceny,“ doplnil.

Uvedl také, že pohonné hmoty od léta klesají, mýtné považuje za bagatelní položku v nákladech. Odmítá i argument zdražování práce na dohodu, protože změny v zákoně budou platit až od poloviny příštího roku.

Vláda vyjede ve středu počtvrté do regionů, když bude jednat na zámku v Bučovicích na Vyškovsku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme