Opozice kritizuje vládu za prohloubení deficitu. Chybí jí úspory, proto jej odmítá podpořit

Vláda místo hledání úspor zvolila strategii „po nás potopa“. K pondělnímu návrhu kabinetu zvýšit schodek letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun to řekl předseda ODS Petr Fiala. Kritické jsou i další strany, vedle občanských demokratů vyloučilo podporu návrhu i hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Fiala

Vláda místo hledání úspor zvolila strategii „po nás potopa“. K pondělnímu návrhu kabinetu zvýšit schodek letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun to řekl předseda ODS Petr Fiala | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Fiala uvedl, že vláda navyšuje schodek místo hledání úspor. „Její strategie je ‚po nás potopa‘. ODS od počátku ukazuje, že je rozpočtově odpovědná, jako jediní jsme do sněmovny přinesli návrhy na úspory ve výši více než 80 miliard, vláda je však všechny odmítla. Nemůže od nás proto čekat, že navýšeni schodku podpoříme. To je zcela mimo realitu,“ uvedl.

Schillerová navrhla zvýšit schodek státního rozpočtu na 500 miliard korun. Vláda to schválila

Číst článek

Předseda SPD Tomio Okamura napsal, že jeho hnutí schodek nepodpoří. „Protože vláda odmítá teď v krizi šetřit na zbytných nepotřebných výdajích, jako jsou například předražené zahraniční nákupy vojenské techniky, platby solárním baronům, politickým neziskovkám podporujícím migraci a dávky nepřizpůsobivým,“ uvedl.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že návrh dost dobře nechápe. „Je 16. února, na tento rok má vláda schválen deficit 320 miliard a premiér nám říká, že vláda už teď nemá peníze, že potřebuje teď hned další a předkládá novelu rozpočtu s deficitem 500 miliard. Přitom za leden vláda na přímou pomoc vyplatila 15 miliard korun, nerozumím tomu, že vláda nemá peníze,“ uvedl.

Změna daní, kterou původní rozpočet nezohledňuje, by měla podle dřívějších odhadů ministerstva financí snížit příjmy o 87,5 miliardy korun.

„Ti, co jej (deficit) budou splácet, se smát nebudou,“ uvedla na twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podivuje se, že 320 miliard původního schodku a 85 miliard kvůli daňovým záměnám má celkově znamenat 500 miliard. „Zbytek je asi dýško. Marnost,“ konstatovala.

Ministryně financí se připojí do Událostí komentářů a s úsměvem prohlásí, že je schválen deficit 500 miliard. Ti, co jej budou splácet, se smát nebudou.

A jak k číslu došla? 320 + 85 je prý 500.

320 mld. = schválený rozpočet a 85 dopad daň. balíčku. Zbytek asi dýško. Marnost.

23:29 – 15. 02. 2021

178 3787

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme