Výrobce dronů Primoco UAV chce jít s akciemi na hlavní trh pražské burzy

Společnost Primoco UAV, která vyrábí středně velké drony, chce se svými akciemi obchodovanými na trhu Start pražské burzy přejít na hlavní trh. Primoco by tak obchodovalo vedle firem jako je ČEZ, Komerční banka, Kofola nebo Colt CZ.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dron

Společnost vyrábí středně velké drony | Foto: Petr Topič / MAFRA | Zdroj: Profimedia

„Začali jsme se připravovat, abychom splnili podmínky pro obchodování na hlavním trhu. Předpokládám, že k tomu dojde zhruba na začátku příštího roku,“ řekl Českému rozhlasu zakladatel a hlavní majitel Primoca Ladislav Semetkovský.

Konec podnikání v Rusku. Český výrobce dronů Primoco UAV se stahuje kvůli sankcím

Číst článek

Pro firmu jde podle něj o prestižní věc, její tržní kapitalizace navíc během obchodování na trhu Start pro „začátečníky“ už vyrostla na hodnotu v řádu miliard korun. „Naše současná tržní kapitalizace je 3,3 miliardy korun a věřím, že než na hlavní trh vstoupíme, ještě dál vyrosteme,“ uvedl Semetkovský.

Obchodování na hlavním trhu burzy, tzv. prime marketu, by firmě přineslo také větší zájem ze strany velkých zahraničních investorů a tím i větší likviditu obchodování s jejími akciemi. Tím by nadále stoupla hodnota celé firmy. Primoco zároveň zvažuje duální listing svých akcií na některé z velkých burz ve světě.

Hlavními podmínkami pro vstup na prime market pražské Burzy cenných papírů je souhlas České národní banky s prospektem cenných papírů společnosti a také vedení účetnictví podle mezinárodních finančních standardů. „Na to nyní potřebujeme ten zhruba půl rok, abychom vše připravili,” vysvětlil Semetkovský.

Vedení burzy považuje případný přesun Primoca na hlavní trh za úspěch. Podle šéfa burzy Petra Koblice jde o to splnit dané podmínky, pak jí nic nebrání v cestě. „Přesně pro to jsme před pěti lety založili trh Start. Umožnit vyrůst malým firmám ve velké,“ řekl Koblic. 

Česká ekonomika klesla o půl procenta. Pokles je větší, než statistický úřad odhadoval

Číst článek

Společnost Primoco čeká ale ještě rozhodnutí, zda zvýší podíl akcií určených pro obchodování na burze. Současně je to jen 15 procent. Doporučení samotné burzy pro hlavní trhy přitom je, aby pro investory bylo k dispozici alespoň 25 nebo 30 procent akcií dané společnosti z důvodu udržení likvidity.

„Jsme si toho vědomi, že se budeme muset rozhodnout. Zatím ale já ani druhý akcionář další akcie nechceme prodávat. Takže zatím na to nemám odpověď,“ uvedl Semetkovský. 

Majiteli Primoca je Semetkovský s 59,35 procenty, dalších 25,41 procent drží Gabriel Fülöpp. Akciím Primoca se na trhu Start zatím daří. Obchodovat se na něm začaly na konci listopadu 2018, kdy stál kus 250 korun. Vzhůru se jejich cena pak vydala po čtyřech letech, před koncem loňského roku. Nyní se obchodují zhruba za 700 korun.   

Bezpilotní letadla

Primoco, které Ladislav Semetkovský založil před osmi lety, vyrábí své středně velké bezpilotní letadlo s rozpětím křídel skoro pět metrů v hale v pražském Radotíně. Loni firma koupila ještě jihočeské letiště Krašovice a chystá tam výstavbu další výrobní haly.

Ovládají průzkumné drony, proto slouží jako oči velení. Nyní armádní spojaři cvičí v Bechyni

Číst článek

Výrobců podobných letounů je na světě zhruba osm, z toho polovina v Evropě. „Je to bezpilotní prostředek, který je první na světě certifikovaný podle civilních předpisů. Nyní jsme také v procesu vojenské certifikace. Očekávám, že jí obdržíme ještě letos,“ uvedl Semetkovský.

Firma vyráběla ještě nedávno jednotky kusů letadel ročně, letos to má být už padesát a plány jsou 250 až 300 kusů. Letos by tržby firmy měly dosáhnout hranice miliardy korun.

Nový impulz, jak Semetkovský připouští, přišel s válkou na Ukrajině. „Pro nás to byl obrat. Celý světový trh bezpilotních letadel v naší kategorii vyrostl na současných zhruba 300 kusů, my na něm dnes máme skoro dvacet procent,“ říká.

Za zlomovou považuje Semetkovský novou spolupráci s evropským kolosem Airbus, respektive s jeho dceřinými společnostmi Airbus Defence and Space a Airbus DS Airborne Solution. Firma s nimi nedávno podepsala memorandum o porozumění. 

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme