Nekažte nám zlobou ovzduší. Už tak se nám špatně dýchá, ohradila se Balzerová proti Zemanově urážce

Herečka Eliška Balzerová napsala prezidentu Miloši Zemanovi dopis, v němž se vymezuje proti jeho slovům o hercích jako o „snobské sebrance“. Prezident tak nazval účastníky předávání cen Český lev v reakci na fotografii, kde umělci kouří na terase bez respirátorů. „Snažte se, prosím, i vy nekazit nám svými hrubými komentáři, zlobou a nenávistnými výroky společenské ovzduší. Už tak se nám špatně dýchá,“ napsala herečka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Eliška Balzerová s Ivanem Trojanem, kterému na cenách Český lev předala cenu za nejlepší herecký výkon

„Tak pro pořádek: bylo to místo mimo budovu, k tomuto účelu určené. A ruku na srdce – kolikrát jste vy kouřil na místech zcela nevhodných a dával jste si přinášet „popelníček“,“ ptala se Balzerová v dopise prezidentovi | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Byla jsem také přítomná na slavnostním večeru mezi – vašimi slovy – snobskou sebrankou,“ uvedla Balzerová své sdělení. Na Českých lvech předávala Ivanu Trojanovi cenu pro nejlepšího herce za jeho roli ve filmu Šarlatán.

„My, ve vašich očích šašci a klauni, jsme od nepaměti měli za úkol nastavovat mocným zrcadlo. Udělám to dnes i já. Prý vás pobouřila a k nevybíravému výroku přiměla fotografie kouřících kolegyň a kolegů bez roušek. Tak pro pořádek: bylo to místo mimo budovu k tomuto účelu určené. A ruku na srdce – kolikrát jste vy kouřil na místech zcela nevhodných a dával jste si přinášet ‚popelníček‘, kdykoli a kdekoli se vám zlíbilo, i k nelibosti ostatních,“ připomněla podle serveru Novinky.cz herečka.

Účastníci Českých lvů možná porušili vládní nařízení. Jejich chování prověřuje policie

Číst článek

Zeman umělce zkritizoval v rozhovoru pro Parlamentní listy, kde se zároveň divil nad tím, že se Český lev mohl v době pandemie konat, ačkoliv předávání státních vyznamenání v říjnu nikoliv.

Eliška Balzerová však nechtěla ohledně priorit jedné či druhé akce polemizovat. Předávání filmových cen podle ní není důležitější, nicméně dodala, že „český film dělá ve světě daleko víc slávy a dobrého jména republice než někteří vládní činitelé“.

V dopise nakonec Balzerová apelovala zejména na umírněný slovník a nerozdělování společnosti.

„Pane prezidente, žijeme už rok ve velmi těžké a složité době. Všichni se ze všech sil snažíme, abychom ji co nejdříve překonali. Snažte se, prosím, i vy nekazit nám svými hrubými komentáři, zlobou, a nenávistnými výroky, společenské ovzduší. Už tak se nám špatně dýchá,“ napsala herečka.

Na sociálních sítích reagoval na dopis prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. I on porovnával udílení cen Český lev s udílením státních vyznamenání loni v říjnu. „Uměním není snobská filmová párty navzdory tíživé situaci celé země. Není a na tom trvám,“ napsal na závěr.

btk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme