Dlouhý potlesk a nadšené ohlasy. České sci-fi Bod obnovy se ve Varech dočkalo světové premiéry

Píše se rok 2041 a lidé už neumírají násilnou smrtí. Kdo chce, má možnost se zdarma zálohovat a znovu ožít. To je základ nového českého sci-fi Bod obnovy, které je zároveň detektivkou a psychologickým thrillerem. Nákladný a na české poměry neobvyklý snímek natočili debutující filmaři, pracovali na něm devět let a pro režiséra Roberta Hloze to prý byl splněný sen. V úterý měl Bod obnovy světovou premiéru na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Sledovali jsme online Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po projekci se snímek dočkal dlouhotrvajícího potlesku, který tak naznačuje, že by se mohlo jednat o další úspěšný český film na karlovarském festivalu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Ľubomíra Smatany z dojmů po premiéře českého sci-fi snímku Bod obnovy

„Mě to nadchlo. Líbilo se mi, že to dělala parta mladých lidí – nováčků, jak sami řekli,“ oceňuje divačka, kterou zaujaly také velkolepé kulisy.

Milan už dlouho nic tak dobrého neviděl. „Pro mě jde o návrat tradiční české sci-fi, z toho filmu jsem nadšený,“ vypráví. „Je to pro mě absolutorium. Jeden z nejlepších filmů, které jsem kdy viděl. Přišlo mi to světová,“ dodává s tím, že v Česku evidentně něco takového ještě nikdo nenatočil.

„Opravdu jsme se dočkali čistokrevné české sci-fi. Z letošní festivalové české úrody jde o nejpřístupnější film — alespoň z toho, co jsme zatím mohli vidět,“ říká filmová kritička serveru iROZHLAS.cz Kristina Roháčková.

Z Kotvy do Berlína

Snímek Brutální vedro je o úzkosti, které čelí mladší generace, říká filmový režisér Hospodářský

Číst článek

„Řekla bych, že film má světové parametry, aspoň co se týče řemeslné a vizuální stránky. Snímek je koncipovaný tak, že je hodně otevřený zahraničnímu divákovi. Dialog je sice v češtině, ale vizualizace a všechny detaily kolem jsou v angličtině,“ přibližuje.

Stejně tak není blíže určené, kde se příběh odehrává. „Vypadá to trochu, jako když člověk vyjde z pražské Kotvy, a najednou se objeví na ulici v Berlíně, která je ale doplněná o mrakodrapy a budovy budoucnosti,“ uzavírá Roháčková.

Delegace k filmu Bod obnovy | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Další z diváků, Radek, na Bod obnovy půjde ještě jednou. „Tvůrci se nemají za co stydět. Ten film vypadá skoro světově, je to hodně slušný krok dopředu.“

„Mám rád sci-fi a na českou kinematografii má tohle supr zpracování, co se týče efektů,“ líbí se Markétě, učitelce matematiky a výtvarné výchovy, která po filmu vyběhla ze sálu s tím, jak moc se jí líbil. „Příběh je samozřejmě super a herecké výkony jsou vynikající,“ usmívá se.

Nové české sci-fi Bod obnovy půjde do kin v září tohoto roku. V hlavní roli detektiva se objeví debutující herečka Andrea Mohylová, ve snímku hrají ale i známé tváře, jako je Václav Neužil nebo Karel Dobrý.

Ľubomír Smatana, Kristina Roháčková, har Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme