Snímek Duna si vysloužil chválu kritiků za úžasnou vizuální stránku. Spekuluje se o Oscaru

Dlouho očekávaný snímek Duna kanadského režiséra Denise Villeneuvea si vysloužil chválu kritiků za úžasnou vizuální stránku. Některé recenze nicméně upozorňují, že způsob vyprávění filmu, který byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Franka Herberta, si užijí pouze skalní fanoušci, napsala agentura Reuters. Podle časopisu Variety je Duna v prvních kritikách označována za brilantní snímek, ale také za zklamání.

Video Benátky Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé snímku Duna na červeném koberci v Benátkách. Hlavní roli válečníka hraje Timothée Chalamet, další postavy si zahráli Rebecca Fergusonová, Zendaya či Javier Bardem

Představitelé snímku Duna na červeném koberci v Benátkách. Hlavní roli válečníka hraje Timothée Chalamet, další postavy si zahráli Rebecca Fergusonová, Zendaya či Javier Bardem | Foto: Yara Nardi | Zdroj: Reuters

Film měl v pátek premiéru na mezinárodním festivalu v Benátkách. Kritik časopisu Variety Owen Gleiberman uvedl, že si zaslouží „pět hvězdiček za vytváření světa a zhruba dvě a půl za vyprávění“.

Nový Almodóvarův snímek i očekávaná premiéra Duny. V Benátkách začíná nejstarší filmový festival

Číst článek

Přibližně 85 procent z téměř tří desítek recenzí shromážděných v pátek na serveru Rotten Tomatoes vyznělo kladně.

Někteří recenzenti předpověděli, že film bude bojovat o filmovou cenu Oscar za nejlepší kameru i o ocenění v dalších technických kategoriích.

Snímek má hvězdné obsazení: hlavní roli válečníka Paula Atreida hraje Timothée Chalamet a další postavy si zahráli Rebecca Fergusonová, Zendaya či Javier Bardem. S rozpočtem 165 milionů dolarů patří Duna k nejdražším snímkům, které jsou letos na programu v Benátkách.

V českých kinech bude podle distributora Vertical Entertainment film uveden 21. října, v USA půjde souběžně do sálů a na platformu HBO Max.

Román pro filmaře prokletý

Villeneuve převyprávěl jen polovinu Herbertova románu a doufá, že dostane možnost natočit pokračování. Román byl dlouho považován za nevhodný k převedení na stříbrné plátno a více tvůrců si na něm „vylámalo zuby“. Agentura AFP ho označuje za „prokletý“.

V roce 1984 zpracoval Dunu režisér David Lynch. I jeho film měl na tehdejší dobu vysoký rozpočet, v kinech ho ale potkal velký nezdar.

V 70. letech se román pokusil, ale také neúspěšně, zfilmovat režisér Alejandro Jodorowsky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme