‚Nepřijel jsem si pro cenu, ale zahrát.‘ Oceněný Russell Crowe zahájil Vary koncertem

Získal Oscara za Gladiátora a Zlatý glóbus za roli ve filmu Čistá duše. V pátek večer si herec Russell Crowe přidal do sbírky ještě cenu za mimořádný přínos kinematografii na filmovém festivalu v Karlových Varech. Spolu s ním letošní 57. ročník přehlídky zahájila švédská herečka Alicia Vikander. Ta festivalovým divákům představila svůj nový snímek Královnin gambit, kde si zahrála poslední manželku anglického krále Jindřicha VIII.

Sledovali jsme online Karlovy Vary (Aktualizováno: 23:56 30. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Původem novozélandský herec byl v pátek v Karlových Varech už třetím dnem. Svůj přílet oznámil na sociálních sítích fotkou zříceniny hradu nad obcí Andělská hora s otázkou: „Kde teď jsem?“

Festivaloví diváci herce uvidí ve filmu Master & Commander: Odvrácená strana. V něm ztvárnil postavu kapitána lodi, která dostane rozkaz zničit francouzskou loď – a tím zabránit přenesení napoleonských válek do Tichomoří.

Cenu v podobě křišťálového glóbu převzala také švédská herečka a držitelka Oscara Alicia Vikander. Diváci si jí mohou pamatovat třeba jako Laru Croft z akčního snímku Tomb Raider nebo z dramatu Dánská dívka.

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

V hlavní soutěžní sekci diváci uvidí i dva české filmy – roadmovie Citlivý člověk a dobové drama Úsvit. Podle uměleckého ředitele karlovarské přehlídky Karla Ocha letos vybírali z více snímků než obvykle.

„Celkově jsme letos viděli asi o 400 filmů více. Myslíme, že po nestandardním a traumatizujícím covidovém období tvůrci ustálili a mohli dokončit své práce,“ myslí si.

Diváci během zahajovacího ceremoniálu měli také možnost vidět novou festivalovou znělku s Johnnym Deppem. Festival se koná od 30. června do 8. července. 

Kristina Roháčková, hrc, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme