Noví Tři mušketýři jsou moderní, akční a staromile romantičtí. Předností je filmové obsazení

Zprava: Čtveřice mušketýrů (François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris a Pio Marmaï) a král Ludvík XIII. (Louis Garrel) | Zdroj: Bioscop

Čtveřici Athos, Porthos, Aramis a D’Artagnan znají nejen čtenáři Alexandra Dumase, ale také diváci všech generací. Tři mušketýři jsou evergreen, který má do dneška na čtyřicet filmových a seriálových verzí. V takřka každé dekádě od 20. let 20. století jich vzniklo několik.

Premiéry Pavla Sladkého Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ještě neustaly plané, ale rozhořčené diskuse nad obsazením letošní britské seriálové verze režiséra Billa Thomase, ve které je D’Artagnan černoch Malachi Pullar-Latchman, a už je tu nová podoba literární a filmové klasiky.

Letošní francouzský počin je hned dvoudílný se stopáží přes čtyři hodiny. Jedničku, která má název Tři mušketýři: D’Artagnan, právě teď dávají kina po celém světě včetně těch českých. Druhý díl s podtitulem Milady nás čeká na konci roku.

Portrét císařovny jako nešťastné rebelky. Herečka Vicky Kriepsová exceluje v Korzetu

Číst článek

Producenti francouzsko-německo-španělsko-belgického počinu svěřili režisérovi Martinu Bourboulonovi (který dříve natočil například snímek Eiffel) na oba dva filmy dohromady rozpočet přes 72 milionů eur. Dumasovskou klasiku stylově oprašují a jen velmi opatrně aktualizují.

Snažili se Tři mušketýry natočit jako spolehlivou kombinaci akce a romantiky, která osloví co nejširší publikum včetně toho mladšího. Doba náboženských svárů mezi katolíky a protestanty v 17. století je tak bezpečně věcí minulosti, že žádný výrok na toto téma nebo zrada jedné ze stran nemůžou diváky zvednout ze židle. A hledat paralely s rozdělenou společností současnosti by bylo spekulativní.

Na příběhu tří mušketýrů, kteří jsou samozřejmě čtyři, se mnoho nemění. Píše se rok 1627. Mladý, horkokrevný Gaskoněc D‘Artagnan (François Civil) přichází do Paříže, aby se stal členem jednotky královských mušketýrů. Dostane se do tří drobných konfliktů a smluví si tři souboje na kordy na následující den.

Všichni jeho sokové se znají. Jsou to totiž Athos (Vincent Cassel), Porthos (Pio Marmaï) a Aramis (Romain Duris), bratři na bojišti, v pivnici i v přísaze věrnosti králi Ludvíkovi XIII. (Louis Garrel). Společně s D’Artagnanem se z nich stává nerozlučná skupina, která sehraje klíčovou roli v pletichách kardinála Richelieua (Eric Ruf) proti králi.

Příběh je zasazený do podzimních reálií a stylizovaný do palety hnědých barev, přítmí a svíček v interiérech. D’Artagnana snad po většinu času vidíme s umazaným obličejem. Přímé sluneční světlo v celém filmu vidíme pouze, když může efektně dopadat skrze okna nebo stromoví.

Kamera Nicolase Bolduca klade důraz na efektní dlouhé kontinuální pohyby, dronové záběry a také objem budov ve třetím plánu. Flow a pocit blízkosti je v řadě bitek s přesilou důležitější než přehlednost, takže občas nemáme šanci dobře postřehnout, ze které pistole vyšla rána, která skolila jednoho z protivníků.

Zrození tenisky. Nový film Bena Afflecka dává lekci v marketingovém patosu

Číst článek

V řadě scén se osvědčuje zapojení velkého množství komparzistů (celkově jich mělo být na devět tisíc), které společně s lokacemi umožňuje filmu nevypadat jenom jako levné digitální CGI omalovánky.

Skvělé obsazení

Předností nového filmu je obsazení. D’Artagnana hraje François Civil, ale je obklopen množstvím ještě známějších tváří francouzského filmu. Mezi nimi zaujme především Vincent Cassel jako šedovlasý, životem protřelý, ale osudem o lásku připravený Athos.

Louis Garrel dává tvář králi nedůtklivému, manipulativnímu i manipulovanému králi Ludvíku XIII. Vděčnou roli šarmantní intrikánky milady s gustem ztvárnila Eva Greenová. Na ni se bude jistě možné těšit ve druhém dílu, i když je její život ohrožen. Nikdo ze známých tváří ve Třech mušketýrech vyloženě nezklame.

Například Vicky Kriepsová má za sebou mnohem výraznější postavu z královského dvora ve filmu Korzet, než je královna Anna, Romain Duris jako proutník Aramis má jen málo prostoru.

Tři mušketýři: D'Artagnan

dobrudružný film
Francie, 2023, 121 min

Režie: Martin Bourboulon
Knižní předloha: Alexandre Dumas st.
Scénář: Matthieu Delaporte, Alexandre de La Patellière
Hrají:  François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris, Pio Marmaï, Eva Greenová, Louis Garrel, Vicky Kriepsová, Lyna Khoudriová

Většina herců se pohybuje v mantinelech daných tradicí. Ženy jsou půvabné a milující, muži zápasí s rodovými erby, mocí a ctí. Jako autorské, koncepčně výrazně nebo aktualizačně zajímavé dílo provokující k myšlenkám nad rámec filmu nemůže uspět. A nemá ani takové ambice. Chce být napínavý v provedení, když výsledek předem známe.

Kombinovat romantiku (vyznívající s jedinou výjimkou starosvětsky) s moderně nasnímanými akčními pasážemi. Neupadat do kostýmní nebo trikové trapnosti. Takové cíle se mu daří naplnit. Divákům, kteří se chtějí pobavit, to může stačit. Snímek zavdává dostatečný důvod zajít i na druhý díl, ale z dlouhodobého hlediska po filmu těžko zůstane hlubší vzpomínka.

Bourboulonova mušketýrská dobrodružství jsou dokladem toho, jak se velká evropská studia (s francouzskou firmou Pathé nebo německým koproducentem Constantin Film v čele) vracejí po covidu k obřím mainstreamovým produkcím. Tři mušketýři: D’Artagnan jsou stručně řečeno solidní.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme