Kvůli stávce v Hollywoodu jsme propustili 1700 lidí, říká majitel Prague Studios

1700 spolupracovníků filmových ateliérů Prague Studios přišlo ze dne na den o práci. Důvodem je stávka hollywoodských herců, kteří se před několika týdny přidali k nespokojeným scenáristům. V Praze američtí filmaři roztočili v květnu pokračování sci-fi seriálu Nadace. V něm vystupují také herecké hvězdy, které kvůli stávce nemohly dál natáčet. Až do podzimu plánované produkce jsou tak zamražené, popisuje ředitel Prague Studios Tomáš Krejčí.

Rozhovor Praha/Hollywood Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Krejčí

Tomáš Krejčí | Foto: Martin Hrnčíř | Zdroj: Český rozhlas

Ještě před pár týdny byly ateliéry Prague Studios v Letňanech plné lidí. Byly tu stovky pracovníků. Stojíme u kulis vesmírné lodi, je tu přítmí. Jak je to dlouho, co se tady naposledy svítilo?
Zhruba asi tři týdny. Pracovalo tady opravdu kolem 700 nebo 800 lidí, kteří tady vytvořili neuvěřitelné dekorace pro tento projekt. V angličtině se jmenuje Foundation.

Nicméně bych chtěl říct, že ten správný přiklad do češtiny je Základna. A to podle spisovatele Isaaca Asimova. V současné době tady vzniká už třetí série pro platformu Apple TV.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Tomášem Krejčím z Prague Studios

Dnes tady stojíme úplně opuštění, protože zhruba před těmi třemi týdny, kdy Americká federace televizních a rozhlasových umělců vyhlásila stávku, jsme museli celou produkci okamžitě zastavit.

Zaměstnávali jsme zde řadu výborných herců a hereček, kteří jsou zastupováni touto odborovou organizací v Los Angeles. A protože se odborová organizace nedohodla s aliancí producentů, tak byla vyhlášená s okamžitou platností stávka, která se přenesla i sem do České republiky. Herci, kteří jsou asociací zastupováni, nesměli ze dne na den vůbec natáčet.

Takže jste se o stávce také dozvěděli ze dne na den?
Hrozba té stávky tady visela ve vzduchu zhruba už od ledna letošního roku. Veškerá aktivita celosvětově byla ze dne na den zmražena, a tím pádem my jako producenti nemůžeme točit.

Hollywood se zastavil. Ke stávce scenáristů se po neuspokojivém jednání přidaly i herecké odbory

Číst článek

Je to řetězová reakce, ke které bohužel došlo. Dopady byly velice nepříjemné. Zvláště na všechny členy našeho filmového štábu, který před stávkou činil zhruba asi 1700 lidí. To znamená, musel jsem propustit 1700 úžasných spolupracovníků.

Jsem velice pyšný na kolegy, kteří tu situaci pochopili, byť dostali určité odstupné. V tomto případě ale opravdu nemají práci, nemají práci vlastně nikde, protože i dalšími kolegové producenti v České republice přestali točit.

Natáčí jenom ti, kteří spolupracují například s Německem nebo s evropskými produkcemi.
Přesně tak. Natáčejí pouze ti, kteří mají herce zastupované evropskými odbory. Hlavně v tomto případě odbory v Londýně. To znamená, že jestli producent měl to štěstí a dokázal si nasmlouvat herce přes tento odborový svaz, v podstatě může točit dál.

Zatím panuje velká nejistota ohledně toho, jak dlouho stávka bude trvat. Někteří říkají, že to bude do konce roku, může se ale přesunout i do toho dalšího. Jak to vidíte vy osobně?
Od posledního podepsání kolektivní smlouvy mezi herci, scénáristy a producenty uplynulo řadu let. Bohužel se během té doby celý byznys zásadním způsobem změnil.

Hollywoodští scenáristé chtějí vyšší platy. Jejich stávka ovlivní natáčení filmů a seriálů

Číst článek

Strany, které se snažily dohodnout, jsou, co se týče těch problémů, tak vzdálené, že nedošlo k žádnému posunu. Naopak během vyjednávání došlo k celé řadě různých až emocionálních konfliktů. Ty strany dnes jsou vlastně v zákopech.

Dobrou zprávou je, že v pátek dojde k prvnímu jednání mezi aliancí producentů a scenáristů. Dá se říct, že pochopili, že si musejí sednout. K tomu dodám, že řada nových scenáristů se uchází o svoji pozici v Hollywoodu. O to, že můžou psát.

Poptávka je obrovská, a stejně tak i nabídka. V tomto případě si ale myslím, že scenáristů je rozhodně více, než je Hollywood schopen v současné době uživit.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme